lna (at) 2.45GHz układ scalony

T

tiger_ads

Guest
Jestem początkujący z RFIC, mam zaprojektowane lna na 2.45GHz z Karty zestawu.Teraz zostały symulację jej Spectre RF, mam swept CS MOS szerokość i inne parametry, NF zawsze 2.7dB, ale po określania tych parametrów, i ogarnął czestotliwosc, null NF o 2dB wynosi około 1,8 GHz, na pewno na 2.45 GHz, NF nadal 2.7dB.Mam próbować zmienić szerokość wejścia MOS, ale null trudno przejść do punktu 2.45GHz.Nie wiem, dlaczego to jest??
moja topologia jest tradycyjna, cascode z degeneracją induktora źródła!
dzięki!

jakie relacje między nimi?
NFmin vs częstotliwość powinna być co?
Można to wyjaśnić w szczegółach?thank you very much!

NFmin vs freq.działki powinien wygląda jak miska, oznacza to minimalna wartość NF LNA może osiągnąć w określonym freq ..Więcej informacji na temat następujących zagadnień: mecz Hałas, hałas model urządzenia.I książki Gonzalez jest recommanded.

i myślę biegłego w PDK używa BSIM 3,3 modeli MOS
tak T. Lee 's formuła nie jest tak stosowane obecnie

Do: sgperzoid
Co masz na myśli?dlaczego?? tak ....Nie mogę iść za jego wzorem?to co można i po?I am confused!
jeśli NFmin jest prawidłowe, zjawisko to dlaczego?

dziękuję bardzoDodano po 7 minut:Do: dsjomo
kiedy wymiatam szerokość CS MOS, obecne nastawienie zmienia się, jak to jest mieć wpływ na jakość?Co należy zrobić?to jest o związku ze zjawiskiem jak powiedziałem na początku??

To znaczy, że T. Lee 's wzór ma zastosowanie tylko do biblioteki, która korzysta z modelu MOS BSIM4, natomiast myślę, że model Chartered jest BSIM3.3, który nie bierze bramy wywołane hałasem pod uwagę.
Nie można więc uzyskać optymalne działanie hałasu w optymalnej szerokości w symulacji.
Myślę jednak, że pomoc można uzyskać minimum NF powodu exsitance optymalnego dopasowania hałasu.

Jedyne co można śledzić jest wynikiem pomiaru swój testkey urządzenia.Formuł tylko daje pojęcie o tym, jak zjawisko występuje.

Jeśli NFmin jest, że oznacza proces symulacji jest correnct.Musisz dowiedzieć się, na jakich inżynierów mikrofalowa projektowania ich LNAs.Nie należy używać małych model odpowiada sygnał do projektowania LNA, jednak robili niemal wszystko, co na wykresie Smitha.

Moc Fix => szerokość sweep
Fix width => Moc sweep
Moc Fix => szerokość sweep
Fix width => Moc sweep
Fix ........
Repeate kroki w celu znalezienia optymalnego punktu lokalnego.

Jak powiedział: "Nie można więc uzyskać optymalne działanie hałasu w optymalnej szerokości w symulacji.
Myślę jednak, że pomoc można uzyskać minimum NF powodu exsitance optymalnego dopasowania hałasu "
można expain nich szczegółowo.Dlaczego nie mogę optymalne działanie hałasu, ale nie mogę dostać minimalne NF?Dodano po 9 minut:Do: dsjomo
jak powiedział "moc Fix => szerokość sweep", przy zamiataniu szerokości, kondensator M1 się zmienia, więc warunek dopasowania ma shifed powinny wymiatam Lg jednocześnie??
i chcę wiedzieć standard dopasowania hałasu?dopasowanie mocy można osiągnąć poprzez S11 monitorowania, ale hałas pasujące przez co?
Jestem absolwentem, jak znajdę sposób, dzięki któremu inżynier mikrofalowa projektowania ich LNAs?
dzięki

tiger_ads napisał:Do: dsjomo

jak powiedział "moc Fix => szerokość sweep", przy zamiataniu szerokości, kondensator M1 się zmienia, więc warunek dopasowania ma shifed powinny wymiatam Lg jednocześnie??

i chcę wiedzieć standard dopasowania hałasu?
dopasowanie mocy można osiągnąć poprzez S11 monitorowania, ale hałas pasujące przez co?

Jestem absolwentem, jak znajdę sposób, dzięki któremu inżynier mikrofalowa projektowania ich LNAs?

dzięki

Do: dsjomo
you're right, I have been doing this job po papierze Shaffera "1,5 V ,1.5-GHz CMOS Low Noise Amplifier" Jestem z udziałem w RFIC, więc nie mogę wiedzieć, urządzenia S-parametrów, tylko przez SP symulacji i można expain swój hałasu dopasowania szczegółów?Mój angielski jest trochę słaba, przykro mi

i przywiązanie jest mój wynik NF (NFmin) vs.frequency, jest słuszne?frequecy mojej pracy jest 2.45GHz.ale przynajmniej NF wynosi około 1,9 (pierwszy wykres).Drugi, mam używać zamiast idealnego induktora części rzeczywistej cewki indukcyjnej.idealny jest ciągła zmiana, a sprzed jest dyskretny.więc mogę zamiatać idealny, a rezultatem jest poprawa mało, minimum NF kierunku 2.45GHz.

Wzrost NFmin jak częstotliwość jest świadomości, to jest prawda??

tiger_ads napisał:

Jak powiedział: "Nie można więc uzyskać optymalne działanie hałasu w optymalnej szerokości w symulacji.

Myślę jednak, że pomoc można uzyskać minimum NF powodu exsitance optymalnego dopasowania hałasu "

można expain nich szczegółowo.
Dlaczego nie mogę optymalne działanie hałasu, ale nie mogę dostać minimalne NF?
Dodano po 9 minut:
Do: dsjomo

i chcę wiedzieć standard dopasowania hałasu?
dopasowanie mocy można osiągnąć poprzez S11 monitorowania, ale hałas pasujące przez co?

dzięki

sądzisz mój wynik symulacji "NF (NFmin) vs częstotliwości" jest poprawne?
jest w mojej odpowiedzi raz ostatni przywiązaniu
Bardzo dziękuję

Jest to dość częste w przypadku optymalnego punktu NF występuje w freq.inne niż moc portu wejściowego dopasowane freq.Jednak stanowisko to freq.nie jest pomocne dla naszej procedury projektowania, ponieważ nie wiemy, związek między tym freq.i inne parametry, jak szerokość urządzenia, obecne nastawienie itp.

Mówiąc jasno, ten problem, dlaczego nie możesz simutaneouly mecz na zużycia energii i hałasu jest dlatego, że tranzystor jest aktywnym urządzeniem, jego wkład określonych źródeł hałasu vn i są skorelowane.Zwyrodnienie Source może zmienić S11 jednocześnie utrzymać poziom szumów prawie bez zmian, tj. zmiana Zin zachowując poziom szumów na niezmienionym poziomie.Dodano po 21 minut:sgperzoid napisał:po prostu dlatego, ur model MOSFET użyciu jest BSIM 3.3, który nie model bramy wywołane hałasem.

Nadal można uzyskać minimum hałasu w symulacji ze względu na optymalne dopasowanie hałasu biorąc pod uwagę tylko kanału termicznego hałasu.
Ale wynik może odbiegać od T. Lee 's teoriipozdrowienia

Jestem bardzo bardzo ceniona za pomoc!Myślę, że Twoja sugestia jest bardzo pomocny, ale nie understanded swoje myśli z powodu mojej wiedzy o tej dziedzinie oraz niski poziom języka angielskiego.Można to wyjaśnić w Chinach na mój adres e-mail?

widzisz moje zajęcia na temat moich wyników symulacji przed??Chcę wiedzieć, czy jest to uzasadnione, ponieważ to moja pierwsza praca na RFIC, thank you very much!

mój adres e-mail: tiger_yz (at) hotmail.com

tiger_ads napisał:

Jestem bardzo bardzo ceniona za pomoc!
Myślę, że Twoja sugestia jest bardzo pomocny, ale nie understanded swoje myśli z powodu mojej wiedzy o tej dziedzinie oraz niski poziom języka angielskiego.
Można to wyjaśnić w Chinach na mój adres e-mail?widzisz moje zajęcia na temat moich wyników symulacji przed??
Chcę wiedzieć, czy jest to uzasadnione, ponieważ to moja pierwsza praca na RFIC, thank you very much!mój adres e-mail: tiger_yz (at) hotmail.com

mi się, że ponieważ R jest 50ohm, więc Rg kadencja / R i RL / R nie można inegligible i aktywny charakter urządzenia zależy od terminu, w NF nie jest dominująca.is it right?
ale co się myśli "bez wątpienia będziemy lepiej emisji hałasu, zwłaszcza Rg jest wyższy w tym czasie. Ponieważ w tym czasie, szerokość linii jest większy niż 0.35um.można expain jasno?dzięki

Można zaproponować coś według mojej symulacji spisek?dzięki

tiger_ads napisał:

mi się, że ponieważ R jest 50ohm, więc Rg kadencja / R i RL / R nie można inegligible i aktywny charakter urządzenia zależy od terminu, w NF nie jest dominująca.
is it right?

ale co się myśli "bez wątpienia będziemy lepiej emisji hałasu, zwłaszcza Rg jest wyższy w tym czasie. Ponieważ w tym czasie, szerokość linii jest większy niż 0.35um.
można expain jasno?
dziękiMożna zaproponować coś według mojej symulacji spisek?
dzięki

I see.jak Ling długość skalowania w dół, ωt rośnie, tak NFmin maleje.Jednak Rg rośnie, tak Rg kadencja / R jest większy.ale może być minimalizowane poprzez właściwe projektowanie układu.to wszystko?
dzięki!

mógłby Pan polecić jakieś książki lub dokumenty na temat projektu RFIC układu?

Tak.

Wydaje się, że żadna książka mówi o układzie RFIC, ale niektóre z kart IEEE opisać ich układ układ zawartości.

Ale ogólnie ananlog układ, możesz odwołać się do księgi --- "The Art of Analog Layout, it's a great book.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back