LM317 stosowania problem

M

mhamzah3

Guest
Staram się budować krok w dół za pomocą regulatora napięcia LM317T. To, co przeznaczone jest za pomocą 2 LM317T żetonów. Napięcie wejściowe 70-77V baterii. Pierwszy chip ustąpi napięcie do 35V, a drugi chip będzie krok w dół do 21V. Kiedy testowałem obwód, nie mogłem zwiększyć obciążenie do 500 mA. Kiedy zwiększenia obciążenia wyciągnąć więcej niż 200 mA, napięcie spada. Arkusz mówi, że maksymalny prąd wyjściowy wynosi 1,5 A, ale nie jestem w stanie osiągnąć obecny Attached remis jest na schemacie. Proszę o pomoc

Karta mówi także, że maksymalne napięcie wynosi około 40VDC i narazić regulatorów dla 70V i więcej .. Spróbuj zastąpić pierwszego etapu z wysokim (> 100Vdc) Darlington BJT napięcia (np. TIP102) z 36V dioda Zenera połączone między podstawy i 0V i rezystor do polaryzacji bazy .. patrz zdjęcie poniżej .. Więcej szczegółów tutaj: http://www.satcure-focus.com/tutor/page5.htm Powinno to ładnie spadek napięcia od 70 do 35, a następnie można użyć 317 regulator napięcia do regulacji napięcie wyjściowe w dół do 21Vdc .. Oczywiście, zarówno w Darlington i 317T regulator napięcia muszą być zamontowane na radiatorze .. Rgds, IanP

Dzięki za szybką odpowiedź, nie mam doświadczenia z Darlington BJT, jakie wartości R powinienem użyć? [Size = 2] [color = # 999999] Dodano po 16 minut: [/color] [/size] Dobra ja patrzeć na TIP1102, i to jest zupełnie inny od schematu, że dałeś z diodą i 2 dostawkami rezystory na TIP102 schematów. Jeśli chciałem rozwijanej napięcie od 70 do 35V, gdzie mogę umieścić 36V dioda Zenera i jaka jest wartość rezystora? I naprawdę wdzięczni, gdyby mógł mi pomóc.

Nie martw się o R1, R2 i diody .. Nie będzie kolidować z tego, co chcesz zrobić .. Jeśli spojrzeć na konfigurację Darlington widać, że składa się z dwóch kaskadowo tranzystorów - identcal do oryginalnego układu z mojego postu previos .. Podłącz dioda Zenera (oceniane na 2-5W) pomiędzy Bazy i 0V, jak i R można użyć 1kΩ/2W .. Można także rozważyć "małe" obciążenia manekina, powiedzmy 10k, związane między wyjście tego etapu (Emiter) i 0V .. Rgds, IanP

[Quote = mhamzah3] Staram się budować krok w dół za pomocą regulatora napięcia LM317T. To, co przeznaczone jest za pomocą 2 LM317T żetonów. Napięcie wejściowe 70-77V baterii. Pierwszy chip ustąpi napięcie do 35V, a drugi chip będzie krok w dół do 21V. W załączniku jest schemat. Proszę o pomoc [/quote] Dokładne rozwiązanie Twojego problemu jest ten tor, można użyć LM317 nawet na wejściu 120V i posiada regulowane wyjścia. Nie musisz martwić się o krótki circ uit itp. ENJOY!

BZY serii diod Zenera (20W-Ocena) może pracować z prądami 500mA @ 33 [Z] V więcej o niższych napięć Zenera lub mniej z wyższych napięć Zenera .. Oto szczegóły: http://www.littelfuse.co.kr/data/en/Data_Sheets/BZY93.pdf Mój osobisty wybór, jest jednak mniejszy [rozmiar] dioda Zenner z zewnętrznym mocy BJT zamontowanego na radiatorze .. Rgds, IanP

IanP Nie wiem, czy dioda Zenera BZY byłyby dostępne w dowolnym miejscu, masz alternatywę dla dioda Zenera innych niż bzy? co masz na myśli, gdy u powiedzieć mniejszych dioda Zenera z zewnętrznego zasilania BJT? jest to, że dodatkowych: BJT darlington?

Zastanawiałem się, czy mogę użyć TIP120 zamiast TIP102. Czy TIP120 spalić na kiedy dostarczyć 70V i ładowanie 500 mA do pierwszego etapu w obwodzie?

Tranzystor mocy musi być przystosowane do ≥ 100V i TIP120 (60V) nie pasuje do tej kategorii .. Spróbuj: TIP122, TIP127, BD649, BDX53C, i tak dalej .. lub 2 x BD681 (połączone równolegle z dwoma oddzielnymi rezystory bazy) .. Wreszcie, można spróbować kombinacji standardowych BJTs takich jak 2N3055 (TI3055) + MJE340 połączone w Darlington konfiguracji .. Rgds, IanP

Hey Ian, myślę, że mam do rowu stary projekt, bo nie mogłem ciepła obwodu do badania ciepła. Wydaje się, że ciepło generowane z układu zabija prądu i przestaje działać, kiedy wzrost ciepła do 90 degC. W każdym razie, mam inny projekt, że myślę o. Co sądzisz na temat korzystania z HEXFET IRFB17N50L MOSFET jak buck Walutowy. Oto schemat, że mam zamiar użyć. Czy uważasz, że nie będzie ciepła, jak dużo?

Hi mhamzah3, ja naprawdę nie sądzę, nic dobrego nie wyniknie z tego obwodu. To z pewnością nie jest konwerter złotówki. Pozdrawiam, / Ghydda

Pokazany układ jest swego rodzaju regulator liniowy (choć nie pasują aplikacji z obecnym wymiarowania). Tak więc straty mocy byłyby właściwie identyczny z LM317 lub jakiegokolwiek innego liniowego obwodu w danym prąd wyjściowy. W późnych komentarza do pierwotnego pytania: Po prostu zignorowała LM317 arkusza danych, która daje jasne obecnych granicach w zależności od napięcia różnicowego i temperatury obudowy. Widać, że nawet przy dobrym radiatorze, LM317 nie jest w stanie dostarczyć ma prądu. Ponadto, co najmniej LM317HV należy stosować, w przeciwnym razie uszkodzenia urządzenia, prawdopodobnie w wyniku zwarcia pełnego napięcia wejściowego do 21V wyjścia, musi się bać. Dyskretnych tranzystorów liniowe pre-regulator z wystarczającą radiatora lub przełączania (złotówki) regulatora byłoby rozwiązanie.

dlaczego nie możesz wgrać obrazek? dont przesłać plik do widzenia.

Witam, jestem bardzo nowy w LM317 obwodu. Jestem trochę mylić tutaj. Jak dokładnie to możliwe, że parę darlington BJT z op amp zastąpić LM317? Czy istnieje schemat, że mogę znaleźć?

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back