Liniowość dla produkcji Converter Boost W Cykl pracy

M

mengghee

Guest
Mam kreślone na wykresie of Duty Ratio przed Vout przetwornicy boost z wynikami symulacji. Jestem tylko ciekaw, dlaczego nie liniowość? Co powoduje, że nie liniowość? i Jak poprawić liniowość w zakresie tj. cyklu pracy. 0.3 do 0.7? Dziękuję bardzo.

I nie bardzo wiem, ur znaczenia. Pls przesłać fale symulację!

Przepraszamy za niejasne pytanie. spojrzeć na wykres wykresie. Właśnie zastanawiałem się, jakiego zakresu cyklu jest najbardziej na wykresie liniowym. a ja jestem też zastanawiać, czy można poprawić liniowość, które wątpię. Dziękuję. nadzieję, że jest ona bardziej czytelna

Ten nieliniowości mogą wyniknąć z powodu utraty zasilania obwodów ogranicza. Myślę, że należy zapobiec tego warunku (DC <0,85). Jaki jest Twój schemat?

I został dołączony mój schemat. mogą być bardziej szczegółowe w przypadku utraty zasilania? Dziękuję bardzo

W swój układ: W 1 cyklu tranzystor pół M1 włączyć i prądu w cewce L1 wzrost [od zera]. W 2 cyklu tranzystor pół wyłączyć i cewki dostarczają jej energii do C1, R8 przez D2. Uwaga: Jeśli 2. cykl jest zbyt krótki (lub diffrence napięcie wejściowe jest mała), które cewki dawca dotrzeć do zerro, cewka będzie nasycenia. , ponieważ w drugiej cewce prąd z cyklu start początkowych prąd, insted zero, a ten warunek jest trudniejsze dla 3, 4, ... w tym stanie, jeśli przyjmiemy, cewka jest idealne i nie nasycić, tranzystor wzrost prądu w każdym cyklu i mamy straty mocy w tranzystora. do udowodnienia, można sprawdzić cewki od 1 cyklu. Pozdrawiam داود عامریون

Dziękuję za tak szczegółowe wyjaśnienia. czy ktoś wie, jaki podatek zakres cyklu jest najbardziej liniowe i .... mam symulowane mój wzrost i działki i wykres cyklu Vout vs. w moim wykres, zauważyłem, że istnieje problem. kiedy mój cykl idzie większa niż 0,9, napięcie wyjściowe jest niższa od napięcia wyjściowego, gdy mój cykl pracy wynosi 0,8. nadzieję, że u wszystkich zrozumieć i będę załączony plik jpeg mojego wykresu ... Dziękuję bardzo

[Quote = mengghee] Dziękuję za tak szczegółowe wyjaśnienia. czy ktoś wie, jaki podatek zakres cyklu jest najbardziej liniowe i .... mam symulowane mój wzrost i działki i wykres cyklu Vout vs. w moim wykres, zauważyłem, że istnieje problem. kiedy mój cykl idzie większa niż 0,9, napięcie wyjściowe jest niższa od napięcia wyjściowego, gdy mój cykl pracy wynosi 0,8. nadzieję, że u wszystkich zrozumieć i będę załączony plik jpeg mojego wykresu ... dziękuję bardzo [/quote] To dlatego, że mają stałe obciążenia rezystancyjnego. Wyższy stosunek podatku prowadzi do wyższych przełącznik / prąd diody, a zatem większe straty przewodzenia. Ograniczenie maksymalne napięcie wyjściowe zawsze istnieje praktycznych projektu. Najpierw należy określić najgorszym stanie ładowania, przełącznik częstotliwości i wymagane napięcie wyjściowe max, a następnie optymalizować przełącznik / size diody (duży przełącznik, małe straty przewodzenia, ale duże straty przełączania). Jest to możliwe, by poprawić zakres cyklu pracy do> 0,95, ale na pewno nikt nie może zrobić dobrą wydajność konwersji energii dla całego zakresu cykl pracy (0-100%)

Hylas, i nie rozumiem, kiedy u powiedział określić najgorszym stanie ładowania oraz optymalizacji przełącznika. jeśli to nie kłopotliwe dla Ciebie, możesz mi to wyjaśnić?

[Quote = mengghee] Hylas, i nie rozumiem, kiedy u powiedział określić najgorszym stanie ładowania oraz optymalizacji przełącznika. jeśli nie jest do uciążliwe dla Ciebie, możesz mi to wyjaśnić? [/quote] Najgorsze warunków obciążenia, jest najwyższy prąd ładowania aplikacji wymagane. Do stałej częstotliwości kalkulator sterowanie PWM, utrata mocy w przetwornicy jest sumą strat przełączania i straty przewodzenia. Na niskim obciążeniu prąd, straty mocy jest zdominowany przez przełączanie straty, ale w ciężkich warunkach obciążenia, strat przewodzenia jest krytyczna. Duży włącznik / dioda daje lepszą wydajność ciężki ładunek, ale także rani niskiej efektywności obciążenia ze względu na dużą pojemność bramki. Podobnie wyższe częstotliwość przełączania. -> Mniejsze tętnienia prądu -> mniejsze straty przewodzenia, ale przełączanie zwiększenia straty w tym samym czasie. Dlatego wielkość przełączniki, jak również częstotliwość przełączania są ważne w optymalizacji efektywności przetwarzania energii.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back