lcd (4-bit mode) nie odpowiada

K

khansaab21

Guest
Cześć chłopaki, problem ten jest jednym z najbardziej najprostszy, ale jego doprowadza mnie do szału. Kontroler: PIC16F628A Kryształ: 4 Język MHz: C Compiler: Opis projektu MikroC: licznik gromadzi się liczy (zewnętrzne impulsy) do 10 sek. Wówczas skumulowane liczy są konwertowane do ASCII i wysyłane do LCD. Następnie, cały proces jest powtarzany. Odpowiedź Symulacja: Symulacja idzie idealny (absolutnie doskonały). Ja testowałem to zarówno Oshonsoft PIC symulatorze i Proteus. Omówienie sprzętu: LCD pracuje w trybie 4-bitowym. Jak zwykle, górne linie danych są podłączone do pinów kontrolera wraz z RS i linii EN. POT jest dołączony do VEE linię. Problem: Każda rzecz pracy z wyjątkiem LCD. LCD nie reaguje w ogóle. Ale LCD jest sprawny (jak ja testowałem to na innych obwodach). Sprawdziłem i ponownie sprawdzić połączenia tysiące razy, ale nie ma błędne połączenia. Czy ktoś ma jakiś pomysł, co się dzieje złego tu ...

Używam wbudowanego w bibliotece MikroC. I znalazłem tysiące linków w całym Internecie z wykorzystaniem tych bibliotek i skutecznie. Ja tego nie zrobiłem, że tak, czas jest problem tutaj. Jednak ja jeszcze przyjrzeć się sekwencji czasowych. Wszelkie inne propozycje ..

khansaab21 to może być głupie pytanie, Czy prawidłowo określono I / O? czasami nawet za bardzo doświadczonego ppl zapomnieć o tej części. a inny doradzi, Nie myśl, że biblioteki pochodzi z kompilatory C będą dobrze pracować ze wszystkimi modułami. Według producentów ich wyniki będą różnić trochę (czasami znacznie). Tak więc, nawet pewna biblioteka jest używana przez wielu innych, urządzenie nie może być zdolny do pracy z tym działania, które biblioteka jest napisana dla. Jeśli moduł działa dobrze na innych obwodów, a jeśli wszystkie połączenia pinów są poprawne, większość czasu może występuje problem z czasem jak Millwood powiedział. Czy sprawdziłeś pin napięcia intensywności modułu? Czy zastosowano prawidłowe napięcie?

Sprawdź sprzęt, jeśli jesteśmy pewni, z oprogramowaniem

Możesz opublikować kumpla kodu? Zapoznaj się także do prawidłowej inicjalizacji portów. Pozdrawiam, Jerin. :)

Biorąc wszystkich odpowiedzi i porady do rozważań zdecydowałem się napisać niestandardowych funkcji na wyświetlaczu LCD, a nie za pomocą funkcji bibliotecznych. I nie pisać własnych funkcji kilka lat wstecz, ale były one na 8051 i też nie mogę ich znaleźć w moim komputerze w danym momencie. Wszelkie sposoby, będę ponownie zapisać je i wykorzystać Busyflag jako wskaźnik stanu. W ten sposób ja tego nie potrzebują, aby znaleźć optymalne czasy opóźnienia. Bede ponownie post w tym wątku, jak tylko coś wyjdzie.

Ok kolego ...... Czy próbować ....... Pozdrawiam, Jerin. :)

Chłopaki, dzięki alot o pomoc. Problem ten został rozwiązany, ale nie byłem w stanie odpowiedzieć, jak byłem intensywnie zajęty mojego brata wesele. Po stronie sprzętowej, problem był z powodu niezgodnego połączeniu podświetleniem i kontrast. Na stronie oprogramowania, problem był spowodowany niewłaściwych opóźnień. Najpierw myślałem wykorzystać metodę zajętości flagi, lecz z powodu braku szpilki musiałem ręcznie dostroić opóźnienia, aż w końcu dostał je poprawić.

Gratulacje & Good człowiek szczęście!!! Pozdrawiam, Jerin. :)

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back