Konwersja wyjście na 0-5V

J

jassi

Guest
witam, staram się zaprojektować barometr, dla którego zdecydowałem się użyć MPX4100 czujnik. nadszedł wyjście idzie jak 0.3V-4.9V dla 20kPA do 105kPa, wyjście nie jest liniowa. to po równanie Vout = Vs * (0,01059 * P-0.152), jak widać na wykresie poniżej (wyciąg z arkusza). Chcę przekonwertować to wyjście z wyjściem 0-5Volts (używając sprzętu), która jest moją częścią projektu. Będę bardzo wdzięczny do Ciebie, jeśli można proszę mi pomóc. Pozdrawiam

Jedną z opcji jest użycie opamps .. patrz zdjęcie poniżej .. Pierwszy opamp może "przenieść" napięcia z 0.3-4.9V do 0.0-4,6 V, a drugi opamp może wzmocnić ten sygnał przez 1,087 w celu wytworzenia wymaganego 0-5V .. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie małego mikrokontrolera takiego jak 8-pinowym PICAXE-08M, użyj jego wyjście PWM do generowania 0-5V i ustawić jeden z jego analogowych imputs wziąć 0,3-4.9V (lub cokolwiek trzeba) sygnału wejściowego .. Spójrz na ten przykład: http://www.edaboard.com/viewtopic.php?t=163559 Pozdrawiam, IanP

dzięki za odpowiedzi, ale w pierwszym roztworze WHT thru opamp powinien być wartość rezystancji do konwersji 0,3-4.9V do 0.0-4,6 V, a drugi sygnał opamp przez 1,087 w celu wytworzenia wymaganego 0-5V .. dzięki

Wybierz następujące opcje: - R1 = ∞ - R4 = R5 = R6 = R7 = 10k oraz: - R8 = 10k - R9 = 870Ω przy założeniu, że napięcie pomiędzy R2 i R3 = 0,3 V (nie wiem co masz napięcia odniesienia będzie łączyć się z góry R2) wyjściowy będzie 0-5V .. Dostawy do opamp powinien być + /-8V do + /-15V .. Pozdrowienia, IanP

po i przesunięcie produkcji do 0,0-4,6 V, to sprawiają, że wyjście liniowe. pozwól mi wyjaśnić, co próbuję powiedzieć, na przykładzie, wiem, że dostać 0.3volts dla 20kPa (czujnik wartość standardowa), a teraz, jeśli mam napięcia = 1,575 V i rozwiązać go jak ciśnienie = (20/0.3) * 1,575 = 105kPa, ale zamiast tego czujnika daje 4.9volts do 105kPa teraz, jak radzić sobie z tym problemem. jeśli i nawet przejście od 0.3-4.9 do 0.0-4,6 V nie sądzę więc pójdę z tym problemem. dzięki za poprzednie odpowiedzi

Musisz użyć formuły stosowanej przez przekształcenie: NewVoltage = (OldVoltage - 0,3 V) * 1,087 lub: OldVoltage = (NewVoltage/1.087) + 0,3 V i stosować go do formuły ciśnienia .. Pozdrowienia, IanP

muszę używać opamps i wytwarzają 0-5 V nie można używać formuł lub Mikrokontrolery dla tego

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back