komunikuje się z mikrokontrolerem

P

pandit_vlsi

Guest
Witam wszystkich. iam planowania projektu, w którym muszę komunikować się z mikroprocesorem (użyję 8051), który jest prawie 1 km. w drugim końcu wiil i korzystać z niektórych DTMF GENERATOR.so mój mikrokontroler sholud odczytać sygnały DTMF i kontroli. prowadź mnie. mędrzec

Dostępne są dwie opcje: - skrętka (s) i RS-485 (RS-422) lub - modemy radiowe (bezprzewodowy), który jest preferowany sposób? Pozdrawiam, IanP

W zależności od budżetu, można wybrać profesjonalne modemy radiowe, i istnieje wiele rodzajów oferowanych na NET, ale można rozważyć wiele tańszy przy użyciu małych 434MHz moduły, na przykład, Elektronika Oatley .. Zapraszamy do zapoznania się RX434 i TX434 moduły: http://www.oatleyelectronics.com/remote.html Oczywiście, dla 1 km odległość trzeba "line-of-sight" i anten Yagi. . Pozdrawiam, IanP

Nie jestem pewien, te tanie małe moduły będą pracować również na 1000M bez niesamowite anten, dopasowania odpowiedniego i wiatr w plecy. Zdecydowanie wyzwanie pierwszy projekt rf, w mojej opinii. Wiem, że są spec'd na 1KM, ale ludzie z sparkfun nie polecam ich na więcej niż około 100M (100 yrds, faktycznie). W zależności od przepisów w Indiach, może to być możliwe uruchomienie ich przy wyższym napięciu. Wierzę, że limit specyfikacji 12V wynika z amerykańskich przepisów comm o ograniczeniu do 10 mW. może warto spróbować ... Szkoda, że nie lepszą odpowiedź. przepraszam.

hi ian i philba. teraz iam się co ur saying.yes mam iść zarówno dla RS486 lub modem radiowy. ale plz wyjaśnić, jak komunikować się usig RS-486.

hi właśnie Searchin na coś innego ... ale myśli tylko spadek o pomoc n .... ive używane 8051 (AT89C51) ze zwykłego szeregowego comm kontrolera ... bez zewnętrznego RSx32 lub RSx86 związane .... na dystansie 4 km .... prosty skrętki .... tylko wsparcia z zewnątrz i używany był CD4016 quad dwustronnych przełącznik .... jak shaper / wzmacniacza IC w celu zaspokojenia interferrences linii .... Proste ... niezawodne ... i tanie rozwiązanie ...

hi xischaune. naprawdę nie iam się, jak za pomocą tych ur skrętki do komunikacji ... plz opracowania ........ mędrzec

[Quote = xischaune] związane .... na dystansie 4 km .... prosty skrętki .... [/Quote] Masz być żart. Jak throwaway18 powiedział: Szybkość transmisji danych, opóźnień maksimum? [Quote = xischaune] tanie ... niezawodne ...[/quote] Jestem w wątpliwość, czy to wiarygodne. Tanie? Hmmm .... Zasłużyłeś na zatrudnianie przez te spółki producent układu udział w rynku RS485.

oraz mędrzec ... i używane szeregowy asynchroniczny tryb UART z mikrokontrolera ... bez RSS związane .... tylko amplfier / shaper IC używany był CD4016B z obu wejść sama jak sygnału wejściowego ... CD4016 był używany zarówno nadawczych i odbiorczych koniec ... więc odwrócenie efekt 4016 był anulowany ... można użyć skrętki lub równoległego przewodu zazwyczaj używane do połączeń telefonicznych ... do ur domu ... mam nadzieję, że będzie to wystarczające ...

"proste ... niezawodne rozwiązania ... i tanie ... "[/b] Jeśli CD4016 był używany tylko do przełączania między RX i TX (drugi przewód skrętka jest gnd), a następnie 4 km to tylko w swoim śnie. Jeśli uważasz, że linia przekładnia różnicowa została opracowana tylko dla zabawy to faktycznie, jak powiedział: "Mam nadzieję, że będzie to wystarczające." Dixit! [Quote = xischaune] można użyć skrętki
Czy wiesz, dlaczego jest używany skręcone?

Na długich dystansach pętla prądowa może być rozwiązanie, oczywiście bardzo niskie szybkość transferu danych, lub POTS użytkowania (nie linii telefonicznej do naśladowania?) I nie POTS modemów. Jeśli nie wskazuje retransmisji (aby zrekompensować straty sygnału) musi być zainstalowany

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back