komunikacji szeregowej

D

djzbor

Guest
Ja jestem przy użyciu PIC 16F84A do interfejsu telefon komórkowy tak, że mogę kontrolować urządzeń podłączonych do PIC będą kontrolowane (ON / OFF) poprzez wysłanie wiadomości SMS na telefon komórkowy phone.To mam zrobić, aby przeczytać wiadomość formy pamięci telefonu i wysłać obecnie wprowadzane do portu PIC do kontroli devices.But PIC 16F84A nie mają UART do komunikacji szeregowej, a niektóre sugerują, że PIC można zaprogramować tak, że może on seryjnie komunikowania się z telefonu komórkowego, i nie dopatrzyli się podpowiedź, jak osiągnąć komunikacji szeregowej now.Can do jednego mi pomóc jak to zrobić?

Hi djzbor,

Przede wszystkim jest to możliwe, bo to się około 8-9 lat temu, z 16F84.

Mam tylko w przypadku odczytu, więc należy użyć jednej PIC pin jako wejście jeden.

Mam seryjny comm.9600 8N1, więc w tym przypadku o jeden bajt (znak) musisz 1.04msec czasu (start bit danych 8 bitów bit stopu).

Jak dobrze pamiętam, kiedyś jedno z RB4-RB8 szpilek aktywnym przerwanie pin zmiany polaryzacji.Po dostać przerwania (jest to start bit),
musisz się zegar z czasu przerwania 0,000104 (1 / 9600).

Następnie everuthing jest proste:
1.pojawi się pierwszy Minutnik przerwać, czy wprowadzone seryjny pin jest hi / low => zapisać tę wartość w
temp. byte (bajt przesunięcia
temp. z logiką i "11111110" w przypadku zerowej lub logicznych lub "00000001" w przypadku logika "1" na wejście pinowe).Oczywiście można ponownie uruchomić minutnik.
2.sekund przerwać drugi bit incomming byte ....
.....
8.osiem przerwać, ostatni incomming bitowy, minutnik umieścić jeszcze raz.
9.masz bit stopu, diable Minutnik przerwan,
włącz poziom przerwać na RB4-RB8 szpilki.

Aby wysłać bajt jest podobna, ale wszystko jest w Twoich rękach (więcej łatwa).Sugeruję, aby skopiować dane do
temp. bajt,
a następnie wysłać początku bitowej, po tym z przesunięcia można sprawdzić, czy bit jest wysyłanie powinny 0 lub 1, i umieścić Tx pin być dokładnie tak jak ty bit wysyłania (w
temp. bajt).Korzystasz z 0.000104 zegar czasu dla każdego bitowy, wprowadzone po ostatnim bit bit stopu i thats it.

Jego wygląd comlicated, ale tak nie jest.

Pozdrowienia,

Mr.Cube

jeśli u znaleźć odpowiedzi pls napisz Chcę wiedzieć, że informacja.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back