kapacytancji, inductances przy wysokich częstotliwościach

M

mfarhan1

Guest
Dear all
Wiem, że pytanie jestem proszony jest o wprowadzenie wiele razy w różnych kontekstach, ale ja nie mogłem znaleźć odpowiedzi na prosty, więc mam szukać waszą radą.

Niech mówia Mam wzorowany kondensatora (lub induktor) w EM narzędzie symulacyjne, obecnie najczęściej stosowaną metodą pomiaru pojemności (lub Indukcyjność) jest pomiar imaginacyjny część Y11.

.

Teraz ma to sens, ale jak idziemy wyższych częstotliwości wyobraźni część doesn t stanowią tylko kapacytancji (lub indukcyjność), ale również pasożytnicze inductances, aby środek imaginacyjny część nie jest już ważne zbliżenia.Jak znaleźć kapacytancji lub Indukcyjność teraz?

Jednym z rozwiązań, która moim zdaniem jest użycie guzek odpowiednik modelu induktor lub kondensator.Niech mówia znam kondensator równoważne guzek modelu (na rysunku) ponownie, jak mogę znaleźć wartości wszystkich składników, które daje ten sam końcowy reaktywnego składnika.

like Pi ledder rational polynomial
etc which gives equavalent values but can i somehow put my capacitor model in SPICE and get the lumped components values?

Mówi wykorzystania modelu SPICE teraz mam do niego nowe,
o ile wiem, że ma kilka gotowych modeli
jak Pi ledder racjonalnego wielomianowy
etc co daje equavalent wartości, ale można w jakiś sposób umieścić moje kondensator w modelu SPICE i uzyskać lumped składników wartości?

Many thanks oczekujemy na responces

Hi mfarhan1
Mam sugestię 1.
Powiedz Musisz symulowanych, zaprojektowana i wykonana Microstrip lub jeden kondensator lumped / induktor.
Spróbuj pomiaru pojemnościowa & Indukcyjność użyciu miernika LCR.
i wzajemnej kontroli.

@ Abhishekabs
Dziękujemy za odpowiedź.
Chcę symulowanych wyników, ponieważ chcę, aby projekt zestaw helikalne induktor i MIM kondensator tak pomiaru nie jest realną opcją,
Wszelkie inne sugestie

Hi mfarhan1,
Jeśli znasz geomtery wtedy można obliczyć pojemność i indukcyjność na wysokiej częstotliwości za pomocą FastCap i FastHenry (za pomocą edytora FastModel).Jest bezpłatny, można go znaleźć http://www.fastfieldsolvers.com/

Z pozdrowieniami,
Uzzal

Cześć, jeśli Rozumiem pytanie prawidłowo można uzyskać przybliżone wyniki dla kondensator przy założeniu Z = SQRT (ESR ^ 2 (XL-Xc) ^ 2).Chociaż Xl = Xc ωL i = 1/ωC.Jeżeli można mieć Z (f) w porównaniu frequancy funkcji dane z symulacji narzędziem, niższy punkt będzie represnt w ESR i wynikających funkcji dostatecznie daleko od punktu zwrotnego można obliczyć Indukcyjność.

W kapacytancji dominuje na niskich częstotliwościach i linii przesyłowych minimalne skutki.Więc środek S11 z innymi DUT terminalu otwartego i jesteś pomiaru C11 | | (C12 C22), " " oznacza, w serii "| |" oznacza równolegle.Teraz krótko terminala do środka C11 | | C12.Jeśli założyć, C22 = C11 można obliczyć C12 lub odwrócenia DUT uzyskania
2-cie pomiaru rozwiązać dla wszystkich trzech unknowns.

Teraz musisz znaleźć 1 częstotliwości rezonansowych (seria rezonansu).Można to zrobić od S21 z serii pomiarów, ale lepiej umieścić w DUT manewrowania i zmierzyć częstotliwość i głębokość Karb.Od częstotliwości rezonansowych można określić L11 L22, z głębi tego kreskę można określić R11 R22.Oczywiście technicznie R i G można uzyskać z pomiaru DC, ale one są funkcją częstotliwości, dzięki czemu można uzyskać różne wyniki, a G jest tak mała, nie można środka R.

Następnie należy porównać lumped modelu odpowiedzi na pomiary i dostosuj go bardziej.

Tak naprawdę jest to kwestia pomiaru przy niskich, wysokich i częstotliwości rezonansowych i kończące wyjście z otwiera i szorty.Z tego można wyodrębnić wartości dla lumped elementów.Możesz nawet zniesienia DUT od ziemi samolot aby zminimalizować C11 i C22.

Jeśli czytasz na małych sygnału modelu wydobycia będą szczegółowo niektóre z metod.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back