Jakie są trzy uniwersalne bramy?

K

kevin_007

Guest
to pytania z freescale papieru miejsca .. Q. Nazwa conajmniej 3 bramy uniwersalne, a używanie ich realizacji NOT, AND, OR bramy. może ktoś plz powiedz mi trzeci uniwersalne bramy.

Miałem na myśli 3. jeden, jak w jednym innym niż NAND i NOR.

3 uniwersalne bramy: NAND, NOR i Fredkin bramy. Podstawowe bramki Fredkin jest kontrolowane bramy wymiany, mapy trzech wejść (C, I1, I2) na trzy wyjścia (C, O1, O2). Wejście C jest mapowane bezpośrednio do wyjścia C. Jeśli C = 0, brak wymiany jest wykonywana; I1 mapy do O1 i I2 mapy do O2. W przeciwnym razie, dwa wyjścia są wymieniane, tak aby I1 mapy do O2 i I2 mapy do O1. http://en.wikipedia.org/wiki/Fredkin_gate

http://en.wikipedia.org/wiki/Fredkin_gate [/url]
Brzmi to jak jakaś demux do mnie. Myślę, że (późno w nocy - nie mogę myśleć głęboko teraz) to trzecia brama będzie składać się z kilku Exor bramy. Dlaczego ta brama jest "uniwersalne bramy", a nie bramy Exor? Faktycznie brzmi to prawie jak brama Exor do mnie. Dwa wejścia, blokując wejście do logiki 1, wyjście będzie odwrócone innych wejścia, i odwrotnie.

Myślę, że Prototyp_V1.0 ma rację, Fredkin jest faktycznie równa 2 bramy Exor, ale svicent, proszę może u mówią nam, jak robimy OR, AND bramy za pomocą tej bramy Fredkin, próbowałem makin OR, ale w przypadku A = 0 , B = 0 nie był zadowolony. I podłączony NIE bramy (za pomocą Exor) btw I1, I2, a następnie połączone I1,,, także związane C do innych wejść, powiedzmy, że B.

kevin_007: Musisz stałych true i false, aby bramy. Aby NIE bramy connect: C, Prawda do I1, I2 False, wyjście O1. Aby LUB bramy connect: C, B do I1, I2 True, Wyjście O1. Aby I bramy connect: C, False do I1, I2 B, wyjście O1. Pozdrawiam, svicent

Toffoli bramy, czyli uniwersalne bramy. 3-bit bramy Toffoli posiada 3 wejścia I1, I2 I2 i 3 wyjść O1, O2, O3. 2 pierwsze bity wejściowe O1 i O2 są tylko I1 i I2. Ostatni O3-bitowe wyjście jest (I1 i I2) I3 XOR.

Ludzie, uniwersalne bramy jest brama, która może wprowadzić żadnych logicznych funkcji bez potrzeby używania innego rodzaju bramy. Tak więc, NAND i NOR są uniwersalne bramy bramy. W praktyce jest to korzystne, ponieważ NAND i NOR bramy są ekonomiczne i łatwiejsze do wytworzenia i są podstawowe bramy stosowany we wszystkich IC rodziny cyfrowych logiki. W rzeczywistości, I brama jest zazwyczaj realizowane jako brama NAND po falownik nie na odwrót! Podobnie, lub bramy jest zwykle implementowany jako brama NOR następnie falownik nie na odwrót! Hope it helps, Pozdrawiam, Ali

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back