Jakie są ASK i AM nadajników?

T

tcam

Guest
Witam wszystkich, jestem mylić z tych warunków, ASK i AM. Wiem jedno cyfrowe i jeden dla analogowych. Ale jak dokładnie są one wykorzystywane? Powiedzmy, że do stosowania RFID, powinno się używać ASK nadajnik lub nadajnik AM? Dzięki KK.

Hi, nie wiem, RFID, ale chcę tylko dać trochę wyjaśnień na ASK i AM. ASK o ile wiem, jest dobre tylko do przesyłania informacji cyfrowych za pomocą krótkiego kabla, a nie kanał bezprzewodowy. To dlatego, że amplituda wahań ASK ma co nie nadaje się do wzmacniacza w nadajniku lub repeter. Więc zazwyczaj ludzie używają FSK w komunikacji bezprzewodowej, zamiast. AM jest w jakiś sposób dobre do przesyłania analogowego sygnału przez kanał bezprzewodowy. Więc jeśli aplikacja do przesyłania danych przez kanał transmisji bezprzewodowej, a następnie między ASK i AM, należy wybrać AM. Jednak są też inne modulacji, które odpowiadają lepiej, np. FM lub FSK. najlepiej

Hi, Mimomod, Dzięki za odpowiedź. Kiedy google 433MHz zapytać nadajnik, będzie można znaleźć wiele bezprzewodowych chipsetów dla 433MHz. Więc ludzie nie używać ASK bezprzewodowych comm. Ale do transmisji dźwięku, ludzie zwykle używają AM ze względu na analogowy charakter, myślę. Teraz robię projekt niskie system komunikacji częstotliwości 70 kHz. Mcu wysyła swoje ID do nadajnika poprzez cyfrowe sposoby, więc domyślałem ASK angażuje. A czy trzeba użyć AM nadajnik po ASK nadajnika? Wątpię. chodzi o KK.

AM oznacza Amplitude Modulation, czyli środków do przesyłania informacji poprzez modulację amplitudy RF przewoźnika. AM może być cyfrowe lub analogowe. ASK oznacza Amplitude Shift Keying. ASK jest cyfrowym podzbiór szerszego rodziny modultions AM. ASK jest zazwyczaj 1 bit--on/off. Ale ASK może być również 2 bity / 4 stanu, 3 bit / 8 państwowych, itp., w zależności od złożoności modulator / demodulator.

ASK systemu mogą korzystać AM nadajnika. Ale wymagania liniowości są mniej rygorystyczne dla ASK niż AM, ponieważ (analogowe) AM musi być wzmacniacz liniowy w celu uzyskania niskiego poziomu zniekształceń i poza emisji zespołu. W przypadku binarnych ASK (zwane również OOK, On-Off Keying), sygnał jest po prostu włączyć i wyłączyć, a to jest bardzo proste nieliniowych wzmacniacza. Nie ma potrzeby kontrolowania ampltude wyjścia. Pozdrawiam Z

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back