Jaki jest pożytek z prostokątnym off RTC?

V

vamanan

Guest
Witam, ktoś mi powiedzieć co jest zastosowanie programowalnych placu fale generowane przez IC RTC (DS1337 i wielu). I naprawdę nie wiem, jak używać. To może być głupie pytania do wielu. Ale proszę mi wyjaśnić. chodzi Vamanan.

Witam Vamanan, Wyjście to może być używana do niczego potrzebny jest impuls do 1Hz. Używam go do spowodowania diody flash na alarm a także synchronizuje sygnał z sonalert z miga. Można go używać do zasilania wejście na mikro-i liczą, ile sekund upłynęło. Może to być również stosowany do sterowania LED, które po prostu pokazuje zegar chip jest rzeczywiście działa. Należy pamiętać, że jeśli zmienisz 3. nieco w kontroli rejestru do "1", to wyjście może być stosowany jako 2. alarmu. Aby korzystać z tego wyjścia musisz użyć rezystora pullup, ponieważ jest to wyjście typu otwarty drenaż. Jeśli nie masz jeszcze jeden, należy pobrać instrukcję w tym wielkim chip niewiele. To bardzo ważne, skorzystanie z odpowiedniego typu Crystal 6pF ładunku przeciwnym razie zegar nie będzie bardzo dokładne w czasie. Chciałbym znaleźć interfejs użytkownika chociaż. Program używam wymaga ustawienia czasu kilka minut wcześniej, program PIC, a następnie uruchomić zegar. Mam zegara "jumper na mojej deski, kiedy pierwszy raz ją uruchomić następnie zdjąć zworkę i niech baterii monety zapewnić zasilanie awaryjne w razie zamykam główne zasilanie płyty off. I może po prostu usiąść i pracować na interfejsie dla niego. Nadzieję, że to pomaga się! BobK

Witam Vamanan. "[Color = red] [size = 6] Stosowanie Squre WAVE OFF RTC [/size] [/color]". Wszystkie RTC może generować sygnał prostokątny w różnych frequency.With tej fali Square możemy zapalił Podświetlenie ekranu LCD (jak PWM). W mojej aplikacji licznik energii i trzeba czytać ADC'sdata każdy minitue należy bardzo precious.In to ja używany ten sygnał Squarewave jest oddać drugi zewnętrzny interrupt.I, że byłoby to pomocne dla Ciebie?!

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back