Jaka jest różnica między Opteron i Xeon?

L

lubby

Guest
Jesteś nowy więc nie jestem pewien, czy to prawo indeksu, ale szukam, aby uzyskać nową super-dooper maszyny do uruchomienia Cadence pod Linuksem i zastanawiam się co do zdobycia. Będzie to na układ analogowy i cyfrowy (pol / layout / etc). Byłbym system Red Hat Enterprise, które Cadence wydaje się być uruchamiane w trybie 64-bitowym na oba procesory. Czy istnieje przewagę wydajności z jednego v / s inne? Czy jeden z bólu, aby (i zachować) działa? Jest jeszcze jedna buggy pod Cadence? Ponadto, jeśli ktoś ma zalecenie dotyczące dobrej karty wideo w celu umieszczenia w tym ja to doceniam. Moim głównym celem jest być w stanie zrobić wiele układ z domu (dwa 20 "monitory LCD tak karty podwójnego wyjścia jest potrzebna, lub dwa single jak sądzę). Używam Nvidia Quadro4 w pracy, ale teraz nie wiesz, czy jest to najlepsze. Ale Zamierzam także na robienie jakiś ciężki sims obowiązek czasami, więc postać będzie po prostu coś zrobić wszystko. Dziękujemy!

Okazało się, że symulacja przyprawa jest bardzo wrażliwy na opóźnienia pamięci głównej. Używam Sciencemark2.0 porównać do przypraw. Istnieje wysoki stopień korelacji. Na przykład 2 GHz Opteron w zarejestrowanych pamięci pełne przypraw w około 60% w porównaniu do 2GHz Podwójny Athlon. Sciencemark daje podobne wartości.

W ten więcej czytania i cen, myślę, że nie ma odpowiedzi firmy na razie Opteron lub Xeon jest lepszy niż jak dwurdzeniowe P4. Więc o ile procesorów iść, co mam chude do tego? Wiem, że Dell ma kilka dobrych ofert na serwerach i byłem zadowolony z Dell w przeszłości - ale dont do AMD. I Xeony wydają się pochodzić w znacznej cena. Myślę, że jestem w poszukiwaniu najlepszych bang-for-the-buck na wysokim serwer kończy, ale nie nessesarily górnej linii (esp jeśli względna poprawa wydajności jest minimalny). Także - o ile ma 64-ci kupić? Wiem, Spectre i Virtuoso ma 64bit wersje. Wyobrażam sobie wiele do poprawy jest "na przyszłość", ale czy ktoś ma jakiekolwiek% liczby poprawy?

Nie ma znaczenia, jeśli się Xeon lub Opteron są zarówno bardzo szybko teraz. Ale na pewno się dużo pamięci RAM 2GB lub 4GB i szybkie dyski SCSI.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back