Jak zmienić nazwę hosta Linux

M

mike_bihan

Guest
Jeśli używam "hostname cad2" to zrobić, zmieni nazwę z powrotem po restarcie. Jak to zmienić na stałe? Zmieniłem plik / etc / hosts, aby zmienić nazwę, jednak linux odmówić pracy.

Lepiej mieć świadomość, że jest to sprawa sensative i jest niższa, tj. przypadek. / Etc / hostname

Nie zapomnij, aby zmienić nazwę swojego komputera w "/ etc / sysconfig / network" albo i / etc / nazwa jest poprawna.

Pod RH, myślę całe dzieło można zrobić łatwo, przy użyciu graficznego interfejsu użytkownika.

Hi, mam zmienione nazwy w "/ etc / sysconfig / network" i / etc / hosts, jak pokazano poniżej. ==================================== # Nie usuń następujący wiersz, lub różne programy # wymagające funkcjonalność sieci nie powiedzie się. 127.0.0.1 localhost 192.168.0.20 asic loghost ========================================= ======== NETWORKING = yes HOSTNAME = asic ============= Po zmienione i ponownie uruchomić system, nazwa hosta musi zmienić się na "ASIC". Ale mam problemy próbując involk licencję korzystając lmgrd-c license.dat. Mam tę wiadomość do wszystkich licencji: demona dostawcy nie można rozmawiać lmgrd (Nie można połączyć się z serwerem licencji (-15,570:101 "Sieć jest nieosiągalna")) Czy ktoś proszę mi dać swoje porady odnośnie tego. Z góry dzięki,

nafraf, Dziękuję za odpowiedź. Obecnie używam redhat 8,0. Nie można uzyskać 6,1 g FLEXlm do pracy po zmianie hostname; wpisując lmgrd-c license.dat. Jak widzę, że po zmianie nazwy hosta, hostid również zmienić. Ale licencja "ANY" na hostid pozwolenia, więc nie sądzę, jest to jednak problemy. I nie zmienione do hostid & hostname jak wcześniej. FLEXlm działa ponownie. Nie jestem pewien, dlaczego?

Co o użyciu MAC (Ethernet) adres? Możesz być w stanie pozbyć się hostom. Można użyć nodelocked licencję, czy nie?

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back