Jak zbudować termometr cyfrowy używając ATmegsa8 i LM335?

A

Ankster

Guest
witam, jestem planningto budowy termometru cyfrowego za pomocą ATmegsa8 i LM335. Czy ktoś może mi powiedzieć jak powinny przejść o? Chcę go wyświetlić na LAMPEX LM16200 ust 16x1 LCD) Thanx Ankur

Cześć! I już to uczyniło i dołączam kod może być to pomoże Ci. Użyłem ICC AVR kompilatora. Połączenia są RS ------ PB4 RW ------ PB6 E -------- PB5 D0 ------ PB0 D1 ------ PB1 D2 ---- - PB2 D3 ------ PB3 Użyłem wewnętrzny oscylator 1MHz i skonfigurowany w ADC używać wewnętrznego odniesienia do 2,56 volta. LM35 jest podłączony do kanału 0. Pozdrawiam.

thanx Waseem Ale nie jestem w stanie otworzyć plik .. Czy u bezpośrednio wysłać mi kod do poczty email-konta (mam nadzieję, że to jest w asm) lub tak mi je przesłać. tylko wycinanie, kopiowanie i wklejanie Thanx Ankster

Cześć! pisać adresu e-mail, aby można było wysłać Ci kod. Nie mogę zrozumieć, dlaczego nie można otworzyć pliku. Jest to po prostu skompresowany plik. Kod, który Rozmawiałem o jest napisany w języku C. Pozdrawiam.

hi tu dołączam Ci link do DIGITAL projektu TERMOMETRU oparciu o ATMEGA8.am alsoattaching na ATmega8 arkusz dla odniesienia http://www.tldp.org/linuxfocus/English/February2005/article365.shtml - -> Atmega8 mikrokontroler Atmel ma mnóstwo cyfrowe i analogowe wejścia / linie wyjściowe. Jest to idealne urządzenie do rozwijania wszelkiego rodzaju urządzeń pomiarowych. W tym artykule zobaczymy, jak na połączenie mikrokontrolera linux komputera za pomocą interfejsu fizycznego RS232 bez dodatkowych MAX232 chip. Mam nadzieję, że ten link pomoże Ci w wypełnieniu project.also dołączam OBWÓD DIAGRAM.see go i powiedz mi czy jest to pomocne dla Ciebie czy nie? chodzi john [mod] załącznik atmega8.pdf usunięte nie przesyłać pliki, które są swobodnie dostępne na netto postu związek tak zamiast: http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc2486.pdf [/mod]

Witam, Większość IC cyfrowe czujniki temp nabyć odczyty temperatury przez jednego ze swoich szpilek. Również niektóre przewodnictwo temperatura występuje w plastiku do rdzenia IC sama. Musisz wyjaśnić to albo nie będą wyświetlane dokładne temperatury. I sugest, że idziesz do strony Texas instrumentu i przeczytać kilka uwag app na ten temat. Znalazłem je za pomocne siebie. Pozdrawiam, Człowiek G

jak lm335 wyjście jest 10mV / C więc maksymalnie na V max temp. będzie tylko 1.250 V do 125 Celsjusza tak, najpierw nakarmić wyjście lm335 do bufora (zysk OPAMP = 1), a następnie do OPAMP z Gain = 5/1.25 (do utlize pełny odczyt skali), a następnie do ADC wejściowych (wewnętrznego lub zewnętrznego ADC, cokolwiek u wyboru). Proponuję używać DS18s20, które mają ten sam TO-92 pakiet jak lm335 ale jest znacznie prostszy w obsłudze. Pozdrawiam

[Quote = garg29] jak lm335 wyjście jest 10mV / C więc maksymalnie na V max temp. będzie tylko 1.250 V do 125 Celsjusza tak, najpierw nakarmić wyjście lm335 do bufora (zysk OPAMP = 1), a następnie do OPAMP z Gain = 5/1.25 (do utlize pełny odczyt skali) [/quote] Hi Garg, zapomniałeś, że LM335 ma napięcie wyjściowe typowego 2,982 V przy 25 ° C. Do 50 ° C Napięcie wyjściowe jest 2982 + 0250 V = 3.232 V i nie tylko 0,5 V, jak przypuszczano. Spróbuj teraz karmienie bufor OPAMP z tą wartością ust trzy tysiącedwieście trzydzieści dwa), a następnie zobaczyć, gdzie wyjście OPAMP idzie (zakładając, że VDD kolejowy jest znacznie powyżej +5 V) Zatem Twój zysk OPAMP należy zmienić trochę użyć Odczyt pełnej skali. Nie sądzisz? Bardzo eleganckie podejście jest o wspólnym trybie napięciowym z 2,732 V do OPAMP i zysku 5 lat. Wtedy masz pełną skalę 5V do 100 C.

Szukam termometru cyfrowego i cyfrowego projektu zegara. Czy mogłabyś proszę mi pomóc?

Drodzy przyjaciele, jestem bardzo happ do wynajęcia u wiedzieć, że istnieje ma potrzeby stosowania OP-AMP Z LM35 CZUJNIKA. Używać go z ACD 0804 I stosowały bezpośrednio OUTCOMMING napięcia do PIN 6 ADC0804 IC. Czy nie jest to bardzo odszedł ..? HAHAHHAAAAAAA ...... TEL mnie jeśli się mylę ..

ktoś ma kod źródłowy w assmbly dla Atmel AVR i LM35 Interfacing

Witam wszystkich robimy projekt dla temperatury z LM35 i ADC 0804 .... I dun wiedzieć, jak połączyć między 89s51 i ADC 0804 przy okazji ... ja również din wiem jak napisać program w C langauge które uzyskać dane z LM35 i konwertuje dane na cyfrowy i wyświetlacz na LCD (16x2) byłbym wdzięczny, jeśli u może sd mnie jako odniesienia THX wysłać do mnie jeśli to możliwe ..... tomdotwoo@hotmail.com

8051 - ADC0804 Schemat połączeń:
83_1164389017.gif
Kod ten został napisany dla Keil C51:
Code:
 # include void outLCD (char c); pData unsigned char ADC0804 ; unsigned char ReadADC0804 (void) {ADC0804 = 0 / / wywołać ADC0804 aby rozpocząć konwersję while (P3 ^ 2) / / czekając końca zamian konwersji ADC0804;} void Nain (void) {unsigned char v, v = ReadADC0804 ( ); outLCD ((V/100) +0 x30); v = v% 100; outLCD ((V/10) +0 x30); v = v% 10; outLCD ((v) +0 x30);}

thx Pańska odpowiedź ... informacje są bardzo przydatne! thx ..... [Size = 2] [color = # 999999] Dodano po 12 minutach: [/color] [/size] kolejne pytanie ...... Czy mam rację podłączyć LCD na 80c51 które od p1.0 do 1,4 i jak wirite i uruchomić program w C, aby uzyskać wynik na wyświetlaczu LCD ... thx dużo .......

[Quote witam Waseem potrzebuję kod do termometru cyfrowego będzie u posyłać to jak u posyłać Anker] [/quote]

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back