Jak wykryć silnik elektryczny spowolnienie?

J

jerrypoo

Guest
Witam wszystkich! Staram się zbudować prosty system, który odcina zasilanie od silnika elektrycznego (małe, silnik prądu stałego), gdy jest zbyt duży opór / pracy / tarcia ... I Guss chodzi o to, aby położyć mały rezystor i sposób pomiaru prądu elektrycznego. Najlepiej byłoby użyć przekaźnika, które pasują kilka innych rzeczy też. Ale ... Jestem naprawdę nie jest dobre zaprojektowanie czegoś tak wszystkich pomocy są mile widziani! Rozumiem, że idea tego ale potrzebuję pomocy z podstawowego wzoru. Tak proste, jak to możliwe. Każdy pomysł lub projekt prostego systemu? Z góry dzięki, wszystkie pomysły mile widziane!

[URL = "http://search.digikey.com/scripts/DkSearch/dksus.dll?Cat=656272&k=ptc&stock=1"] ŚWIATŁOWODOWYCH [/URL] powinno być wystarczającą ochronę.

To jest dobry pomysł i jestem propably próbując tego. Jednak staram się stworzyć system, w którym mam kilka małych DC pracy silników. Każdy z nich może być oddzielnie zatrzymany przez spowalniania wystarczy. Plan jest taki, że dostaję sygnał z każdego, gdy są on / off. Coś takiego ->
2j27yia.jpg
Przepraszamy, nie wiem szczegóły: cry:

Można to osiągnąć z na wiele sposobów. One: Jak silnik czerpie "X" prądu w normalnej pracy i "Y", gdy obciążenie jest, tych dwóch może być comapred przez komparator i wyjściowe mogą być podjęte w celu swicth / wyłącza przekaźnik, który z kolei kontroluje silnika. Lub rpm silnika, może być monitorowane przez Zdjęcie tranzystor-dioda konfiguracji i mikrokontroler monitoruje sam przeciwko zestaw RPM odniesienia. Kiedy, która przekracza lub deceeds, wyjście amy być podjęte w celu wysterowania przekaźnika dodatkowo RPM mogą być także wyświetlane na LCD lub siedem segmentowy wyświetlacz LED, jako mikrokontroler jest umieścić w użyciu.

Można to osiągnąć z na wiele sposobów. One: Jak silnik czerpie "X" prądu w normalnej pracy i "Y", gdy obciążenie jest, tych dwóch może być comapred przez komparator i wyjściowe mogą być podjęte w celu swicth / wyłącza przekaźnik, który z kolei kontroluje silnika. ...
Tak, to jest pomysł. Czy jest jednak jakiś gotowy (i pracy) projektuje się? Nawet jeśli undestand ten sh * t nie jestem dobry w ogóle zaprojektować i zbudować prototyp:. ((Czujnik LED i przedpokoju jest dobry pomysł, ale niestety nie możliwe do wykorzystania w tej aplikacji) Jakieś pomysły, jak projektowania tego systemu? Wszystkie pomysły mile widziane!

Możesz użyć OCP obwodu za pomocą bardzo mały rezystor i OP-amp.

Tak, to jest mój plan (patrz powyżej), ale macie jakiś pomysł jak to zrobić? Jestem naprawdę nie jest dobra na wszystko ze szczegółami: (Czy ktoś widział gotowe plany?

Tak, to jest pomysł. Czy jest jednak jakiś gotowy (i pracy) projektuje się? Nawet jeśli undestand ten sh * t nie jestem dobry w ogóle zaprojektować i zbudować prototyp. Wszelkie pomysły, w jaki sposób projekt ten system? Wszystkie pomysły mile widziane!
Jak zrozumiałem, że nie jesteś dobry w projektowaniu i produkcji, proszę wyjaśnić pogody można spodziewać się profesjonalnej porady od wykwalifikowanych projektantów do tworzenia i devlop projektu w zamian za opłatę lub można się spodziewać kogoś do całego projektu, i daje kompletną technologię?

Jak zrozumiałem, że nie jesteś dobry w projektowaniu i produkcji, proszę wyjaśnić ...
Przepraszam, moja artykulacja nie jest dobry:) mam zrobić całe mnóstwo wszelkiego rodzaju małych - i prosta - elektroniki. Co mnie naprawdę unconfortable to analogowy, tranzystor i op-amp rzeczy ... Teoretycznie mógłbym być może coś do pracy, ale szczerze mówiąc, w tej rzeczywistości, myślę, że z wyjątkiem jednego lub dwóch lat, jeśli mądrych można było pomóc ... Spójrz na rysunek powyżej, to mój start:-O ... Jestem pewien, że ktoś, gdzieś, zostały zaprojektowane jednostki pracy już? Jakieś pomysły?

można używać optycznego kodera, który jest czujnik, który mierzy położenie lub prędkość wału. enkoder jest dysk, który ma liczne otwory podczerwieni LED jest umieszczona po jednej stronie dysku i podczerwieni fototranzystor umieszczony jest bezpośrednio naprzeciwko doprowadziły. teraz gdy wał obraca się otwór przechodzi światło i moc phototransisiistor zmiany continiously produsing tętna train.the na którego impuls jest produkowany odpowiada szybkość, z jaką wał obraca .. teraz, gdy jest zbyt dużo tarcia prędkość obrotowa silnika zmienia się (spowalnia) i użyć mikrokontrolera r. ..... ale musisz ustawić rpm odniesienia tak, że gdy rpm deceeds rpm odniesienia .... czyli slowers w dół .... możesz dysku sygnał z mikrokontrolera który dysk tranzystor, który z kolei napędza przekaźnik do zatrzymania silnika ... Powodzenia

<span style="color: grey;"><span style="font-size: 10px">---------- postu dodana 01:36 ---------- Poprzedni post był na 01:33 --- -------</span></span>
do projektowania w analogowy sposób: wykonaj czynności wymienione przez pranam wcześniej

Hi, możesz użyć tego schematu jako punkt odniesienia ... ważnych rzeczy do rozważenia: ile jest obecny wina? ty krytyczne wydajności dowcip? jakie rodzaje urządzeń do badania można użyć? oscyloskop?

hi anun może u wyjaśnić schematy proszę ..... jak widzę komparator ... ale nie znalazłeś tego komparatora jest porównanie ...???

hi anun może u wyjaśnić schematy proszę ..... jak widzę komparator ... ale nie znalazłeś tego komparatora jest porównanie ...???
Hi jerkymotion, R1 jest połączony szeregowo z silnikiem. To działa jak Rsence. To będzie bardzo mały rezystor o wartości i mocy oblicza się przy planowanej prąd zwarcia. Gdy usterka jest obecna, spadek napięcia accros R1 increse, dlatego będzie wpływać na rezystory na wejściu komparatora. Oblicz dla wartości R2, R3, R4 i R5 w stosunku do rzeczywistych spadek napięcia z R1. napięcie wejściowe powinny być stabilne, tak aby zapobiec miss-spust. użyć wyjścia z komparatora do sterowania wejściem. można użyć fet lub przekaźnika do tego celu. również Vcc z komparatora powinno być zawsze większa, że ​​napięcie wejściowe dla silnika.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back