Jak wygenerować PWM z PIC16F84A kontrolować 4 przełączniki o H-bridge?

M

minisan

Guest
jak wygenerować PWM z PIC16F84A kontrolować 4 przełączniki H-bridge? czy ktoś chciałby podzielić się schemat i podzespoły należy podłączyć do mikrokontrolera? dzięki =)

nie jest potrzeba żadnego schematu! możesz użyć jednego z pinów 16F84. i genarate PWM w swoim programie. w tej konfiguracji częstotliwości PWM nie jest wysoka, jeśli chcesz wyższą częstotliwość można użyć innego mikrokontrolera, które mają wewnętrzną PWM peryferyjnych.

Można u sugerują / pokaż mi więcej szczegółów lub może przykład w zakresie tej kwestii? Przepraszam, to mój pierwszy kontakt z mikrokontroler ... dzięki!

dziękuję bardzo ... miło u ... =) [Size = 2] [color = # 999999] Dodano po 23 minutach: [/color] [/size] nie PIC16F84A nadal może być używany, jeśli chcę zrobić cztery-półokrągły sterowanie DC silnika prędkości wif? zrobić szpilki wystarczy? dzięki

Wystarczy popatrzeć na konfiguracji tego H-bridge z P i N-channel tranzystorów MOSFET .. Jak yo widać trzeba tylko dwie Pics pineski kontrolować ten most .. Do profesjonalnego stosowania, gdzie wysoka przełączanie frequecy jest wymagana, należy rozważyć mikrokontrolera z wbudowanym bloku PWM sprzętu, ale na tym etapie można łatwo pracować z częstotliwościami, takich jak, na przykład, 1kHz, a do tego PIC16F84 jest więcej niż wystarczająco. . Pozdrawiam, IanP

będzie PIC16F877A być bardziej odpowiedni dla PWM silnika prądu stałego prędkości sterowania bcz i stwierdził, że to mikrokontroler posiada wbudowane PWM poprzez pin CCP1 & 2? każdy komponent zewnętrzny należy podłączyć do pinów? to znaczy, że PWM może być generowany przez funkcję opóźnienia w ramach programowania? możliwe jest zmieniać cykl pracy, który wpływa na prędkość obrotową silnika bez zmiany programowania od czasu do czasu? wielkie dzięki!

PIC16F877 jest dużo bardziej wszechstronny niż PIC16F84 .. Na szczycie dodatkowy moduł PWM ma też 10-bit ADC, co w twoim przypadku może być używany jako odniesienie do wyjścia PWM bez konieczności zmiany programu przez cały czas .. Zakładając, że generator PWM jest zaprogramowane i jest uruchomiony "za", można podłączyć potencjometr do jednego z wejść analogowych i dostosować cykl pracy od 0-100% w swoim testamencie .. Dane wyjściowe z modułu PWM można podłączyć bezpośrednio do MOSFET H-bridge z poprzedniego postu .. Pozdrawiam, IanP

hi! naprawdę dzięki za schemat h-mostek to jest naprawdę przydatne! Mam na myśli budowę tego obwodu. btw, czy modele i wartości wszystkich składników w wykorzystywanymi obiegu silnika +12 Vdc? jak ustalić wzór i wartość MOSFET? Naprawdę bardzo dziękuję! =)

Co należy wiedzieć przy zakupie silnik prądu stałego tak, że można wybrać odpowiednie tranzystory MOSFET? Moc lub obecna ocena? powiedzmy bieżącą ocenę, moja MOSFET obecna ocena musi być co najmniej obecna ocena prawa silnika? proszę kierować ... wielkie dzięki! Wesołych Świąt! =)

Zazwyczaj silniki mają pewną aktualną ocenę .. Powiedziałbym, wybierz MOSFET, który ma co najmniej 5 razy, że aktualne i możliwie najniższych RDS (on) ..
Teraz, kiedy MOSFET ma niskim RDS (on) Ocena, to zwykle ma dość wysoką bieżącą ocenę zwykle w 10s wzmacniaczy. Potrzebowałem 4 A płynna i MOSFET wybrałem zaoferował 25 amperów. Oczywiście, niższe RDS (on) Ocena, droższe MOSFET. BTW, oba rodzaje MOSFET dostępne są w TO220 pakietów.
To jest cytat z artykułu o H-bridge z jednym z poprzednich postów .. Oto reszta: http://www-isl.ece.arizona.edu/ ~ soccer/team4a/data/motors/Hbridge_Theory.pdf Pozdrawiam, IanP

Drodzy IanP, Dla obwodu że u pokazał mi po raz ostatni, izzit nadające się do 3-9V DC silnika? prąd silnika jest cca 0,5 tylko wtedy, gdy bez obciążenia ... tak będzie IRF530 i IRF9530 nadal stosowane? Czy mogę od razu podłączyć pin A i B do mikrokontrolera lub Potrzebuję sterownika pomiędzy mikrokontrolerem a zarówno pin A i B? dzięki! szczęśliwego nowego roku!

Dla obwodu że u pokazał mi po raz ostatni, izzit użytkowej dla 3-9V DC silnika? prąd silnika jest cca 0,5 tylko wtedy, gdy bez obciążenia ... tak będzie IRF530 i IRF9530 nadal stosowane? Czy mogę od razu podłączyć pin A i B do mikrokontrolera lub Potrzebuję sterownika pomiędzy mikrokontrolerem a zarówno pin A i B? !! dzięki szczęśliwego nowego roku
Ja nie znam żadnego mikrokontrolera, który może spaść lub źródło znacznych prądów, zazwyczaj prądy te są poniżej 20mA na pin .. Z tego punktu widzenia trzeba sterownik .. Proponowane MOSFET IRF są ovesized silnika 0.5A, ale ponieważ większość z MOSFET są one dostępne w TO220 opakowaniu, nie będzie zaoszczędzić dużo miejsca i / lub pieniędzy .. Szczęśliwego Nowego Roku dla Ciebie zbyt ... Pozdrawiam, IanP

Co należy wiedzieć przy zakupie silnik prądu stałego tak, że można wybrać odpowiednie tranzystory MOSFET? Moc lub obecna ocena? powiedzmy bieżącą ocenę, moja MOSFET obecna ocena musi być co najmniej obecna ocena prawa silnika? proszę kierować

Witam Używam 12V, 80W, 7A obecna ocena Silnik prądu stałego. Czy ktoś może sugget się H-bridge obwód samo. Jakie powinny być MOSFET prądowa jeśli używamy schematu podanego powyżej. Dziękuję

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back