Jak wybrać rozmiar Bipolar w projektowaniu BiCMOS?

W

wee_liang

Guest
Cześć, jestem nowy wzorów BiCMOS (BJT w szczególności). W CMOS, wybieramy WL odpowiednio do uzyskania gm chcemy itp. Co BJT? Głównym parametrem do zmiany jest obszar emitera, ale dotyczy to jedynie jest zmienna w Ic równania. Jakie są rozważania jest wybór odpowiedniej wielkości w projekty? Jakie są skutki uboczne, jeśli Ic jest zbyt wysoka dla małych BJT? Wszelkie reguły kciuka?

Normalną praktyką dwubiegunowych design - masz kilka stałych układów urządzenia i model przyprawa do każdego układu. To dlatego, że zmiany układu może zmienić niektóre parametry modelu Spice. A to może zmienić nie tylko jest, ale Rb, Rc lub innych osób. Więc jeśli potrzebujesz większych rozmiarów tranzystora lepiej używać kilku stałym układzie równolegle połączonych urządzeń. Jest to również dobre praktyki, kiedy trzeba zachować stosunek do obecnego lustra. Jeśli potrzebujesz prądu urządzeń (ponad kilkaset mA) należy użyć tzw rezystory balastu podłączony do emitera i bazy. Zysk (B lub h21e) z tranzystorów bipolarnych jest zależność Ic. To obniża zarówno o niskiej i wysokiej Ic Ic i maksymalny dla niektórych środku Ic. Urządzenie gęstość prądu (lub rozmiar urządzenia) powinny odpowiadać Ic, gdy zysk ma wartość max. Powodzenia, FOM

tylko dodać do tego, co już zostało powiedziane. Zazwyczaj Ft tranzystora ma maksymalną dla Ic tuż przed H21 zaczyna spada (na wyższym końcu prąd). Tak więc, aby wybrać strefę urządzenia, weź tranzystor, który może prowadzić potrzebne Ic z dobrą H21 i dające dobre Ft (jeśli jest to potrzebne).

zwykle w procesach BiCMOS, proces został zoptymalizowany pod kątem cmos, a BJT są "złom" urządzeń. jeśli masz npn i pnp boczne, jest to przypadek. tak, procesy te prawie zawsze zaproponował układ npn, tak nie jest dwubiegunowy, gdzie można zwrócić emiterów każdej wielkości chcesz. także, w BiCMOS, bipolars są tak duże (w porównaniu do CMOS), że są one wykorzystywane wyłącznie do specjalnych rzeczy - para wejść o niskiej offset wzmacniacza, pasmo wzbronione, czujnik temperatury. aplikacje te używają BJT w "Sygnał" regionu - od 1 do 100uA, z których jeden BJT są dobrze używać. pasmo wzbronione oczywiście używa 1:8, itp. w żadnym przypadku nie widziałem BJT mocy w procesie BiCMOS .. co aplikacja? należy wziąć pod uwagę, czy BJT jest właściwym urządzeniem dla Ciebie jeśli pyta na prowadzenie dużych prądów. nie ma chyba lepszej (mniejszej) sposób korzystania mos.

Pozwolę sobie na zdecydowanie nie zgadzam się, że procesy BiCMOS mają scrappy bjts. Obecnie pracuję z 0.35u BiCMOS SiGe i powiedzieć, że mamy zarówno w pionie jak NPN i PNP około 40Ghz Ft dla npn. Również bjts używamy prawie wszędzie na równi z CMOS. Wiele razy okazać się bardzo przydatne.

Zgadzam się z sutapanaki Obecnie używam 0.35um sIgE. Foundry zapewnia wysokie osiągi npn, którego ft jest do 40GHZ. Ale mam problem z głowy, dla konkretnego npn. Jeśli mam tylko obecny budżet około 100uA dla każdego wtórnik emiterowy i para różnicowa. Wybrałbym małe urządzenie i uprzedzenia go na najwyższym ft. Ale problem pojawia się tutaj, maleńkie urządzenie posiada ogromną rozbieżność i parametr offset. Jak mogę rozwiązać ten problem?

Myślę, że można korzystać z typowej wielkości foundry.just jak UNITRODE company.they używać nawet czasy z dwóch bipolars do budowy dwóch tranzystorów pasmo wzbronione.

[Quote = chihyang wang] Zgadzam się z sutapanaki Obecnie używam 0.35um sIgE. Foundry zapewnia wysokie osiągi npn, którego ft jest do 40GHZ. Ale mam problem z głowy, dla konkretnego npn. Jeśli mam tylko obecny budżet około 100uA dla każdego wtórnik emiterowy i para różnicowa. Wybrałbym małe urządzenie i uprzedzenia go na najwyższym ft. Ale problem pojawia się tutaj, maleńkie urządzenie posiada ogromną rozbieżność i parametr offset. Jak mogę rozwiązać ten problem? [/Quote] Czy używasz proces austriamicrosystem?

hehe - można zdecydowanie nie zgadzam się, jeśli chcesz. Pamiętam, że wymienione proces zawierające boczne pnp - jest to pewny znak, że BJT są złomu. pionowe pnp jest średnia procesu jest co najmniej skierowane do BJT jeśli nie pochodzi z procesu bipolarnych i oczywiście punktu Sige procesu jest, aby HBT tak więc mam nadzieję, że mają dobre bipolarne! Osobiście uważam, że jest zbyt wiele telefonów komórkowych na świecie już, więc sądzę, że i nawet nie myślę o Tobie biednych facetów rf kiedy myślę BiCMOS, ale będę o nich pamiętać w przyszłości ..

Budynek boczny pnp nie jest rocket science, wiesz. Nawet czysty CMOS je ma. W rzeczywistości proces BiCMOS używam ma boczne pnp też, ale sam ten fakt nie czyni z niego scrappy proce. Aha, BTW, nie jestem facetem rf, ale nadal używać BiCMOS. RF nie jest jedyną rzeczą, która może korzystać z niej.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back