Jak wybrać połączone kondensatory sygnały kHz?

S

saulbit

Guest
Jestem projektowania obwodów roboczych od 9kHz ~ 30MHz, w tym kilka tłumiki, dwa SPDTs i jeden wzmacniacz, który wszyscy potrzebujemy trochę uprzedzeń DC. I korzystać z niektórych 10U 0805 MLCC capciators na połączeniu capciators w sygnale mikropaskowa transmisji. Uważam jednak, że nawet wzmacniacz mógł pracować normalnie od 9kHz do 30MHz, przez cały zysk jest w zakresie od 0dB do 12dB od 9kHz do 30MHz. Tak więc badania na każdym kroku z otwartego kabla koncentrycznego się, że utrata wstawiania połączeniu kondensatorów powoduje przyrost odejmowane. Więc używam 10U 0805 kondensatory, nadal straszne straty. W przypadku większych wartości kondensatorów, utrata staje się mniejsza. Teraz chodzi o moje pytanie: 0805 capcacitors MLCC przypadku mają największą wartość z 10U, więc co wysiłek powinienem zrobić? Dążenie do większej kondensatory wartości lub po prostu 10U kondensatory parrelleled? A może ktoś mi powiedzieć w inny sposób? Dzięki.

Jeśli dobrze rozumiem, masz kaskadowo części składowe poszczególnych odpowiedzi "płaskie" ponad 9 kHz do 30 MHz, oraz do łączenia używasz elektrolityczne 10 uF kondensatory, wszystkie w "mikropaskowa", co oznacza 50-omowy line. Aby rozwiązać ukośnie odpowiedź problemu, polecam zbadanie jednego lub do trzech tych SMD kondensatory połączone szeregowo (lub kaskadowe) od źródła sygnału do obciążenia. Jeśli ich odpowiedź jest płaska w całym zakresie, to problem leży gdzie indziej. Szacuje się, że reaktancja jeden kondensator 10 uF przy 10 kHz ~ 160 Ohm, więc będzie dobrze tłumić w linii 50-omowe. Reaktancja sprzęgła powinna być raczej <10 Ohm przy 10/09 kHz, więc należy wybrać większą wartość pojemności (16 x 10 uF kondensatory równolegle), lub, dlaczego nie można spróbować użyć szerokopasmowy transformator zamiast? Minicircuits ma 50-Ohm 01:01 transformatory obejmujące 10 kHz do 125 MHz, model FTB 1-6. Można spróbować zbudować taki transformator na rdzeniu ferrytowym, too. Łatwiejszy sposób można użyć, nie 50 Ohm linii, ale powiedzmy 1 kOhm, to wezwanie do <1 kondensatory sprzęgające uF. Jako wzmacniacze są dobre szybkie wzmacniacze operacyjne dostępne, także dla innych funkcji, takich jak przełączanie i do aktywnych filtrów.

Szacuje się, że reaktancja jeden kondensator 10 uF przy 10 kHz ~ 160 Ohm
Wydaje się, że jest błąd w obliczeniach. Zc z 10 uF wynosi 1,8 ohm na 9 kHz. To powoduje 0,005 dB straty na 10 uF/50 górnoprzepustowy ohm. Innymi słowy, zgłoszony problem jest niezrozumiały.

znajduje się 100 uf tantalums w tym rozmiarze. Dlaczego liiting się do 0805 rozmiar?

Dziękuję za korektę! Jeszcze radzę sprawdzić poszczególne elementy swojego systemu kaskadowego jak sugerowałem, aby znaleźć słaby punkt (y). Następnie można go poprawić. I za pomocą transformatorów zamiast kondensatorów ma tę zaletę, że DC bias-tee jest w transformator. Może twój DC obwód dławik jest za mały na 9 kHz ..

Indukcyjny reaktancja 10μF kondensatory, na tych częstotliwościach, może być bardzo wysoka. Czy myślałeś o tym?

Myślę, że te SMD kondensatory powinny być tantal. Proponuję połączenie równolegle z próg 10 uF również ceramiczne kondensator 0,1 uF. Wnioskodawca nie podał innych szczegółów jego konfiguracji. Polecam za pomocą generatora sygnału i detektora lub RF mV metr do badania reakcji każdej części systemie kaskadowym. Po złej odpowiedzi jest wykrywany w ten sposób, można je skorygować.

<span style="color: grey;"><span style="font-size: 10px">---------- post dodane o 23:53 -------- - Poprzedni post był na 23:49 ----------</span></span>
Użyłem szybko opamps jak MAX4286 lub LT 6230-10, działa również z ~ 1 kHz do> 30 MHz i nigdy nie miała żadnych problemów z płaskim zysku. I nie trzeba kondensatory sprzęgające z 10 uF, mój kondensatory sprzęgające były 0,1 uF, ceramiczne SMD. A mój urządzeń miał 50-Ohm wejść / wyjść, bez problemów.

Kondensator może być cracked.Normally to diificult fizycznie obserwować ..

indukcyjny reaktancja 10μF kondensatory, na tych częstotliwościach, może być bardzo wysoka. Czy myślałeś o tym?
Czy zauważyłeś, że dyskusja jest o SMD MLCC? Indukcyjność można się spodziewać około 1 nH.

i jego problem jest na niskim końcu pasma częstotliwości, a nie na 30 MHz.

A co o współczynnik szumów systemu Wzmacniacz operacyjny (mam na myśli op obwodu)? Mam planowanych do wykorzystania OP (wzmacniacz pracy), ale obawiam się o 1 / f hałasu z PO w 9kHz. To może być straszne. Kondensator służy do łączenia sygnału ac lub innymi słowy, do izolowania diffierent uprzedzeń DC takich jak attentuator i SPDT, które mają różne uprzedzenia DC. Jeśli nie będę korzystać z kondensatora, uprzedzeń DC miałoby nastąpić z siebie, zwłaszcza dla SPDTs.

Obawiam się, z 1 / f hałasu z PO w 9kHz. To może być straszny.
Nie widzę na pytanie związane z tematem wątku, ale nie używać do arkuszy danych. PS: Dla przeznaczone częstotliwości, łatwo znaleźć PO, że nie ma zauważalnych 1 / f hałasu.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back