Jak wdrożyć 12 bit stałą reprezentację punktu w programie Matlab

S

scdoro

Guest
hi all,

Mam pytanie, a ja jestem zrobić z pierwszej części na projektowaniu zwrotnica filtr pisząc matlab skrypt poniżej.

WP2 = 0.5 * pi;
WS2 = 0.6 * pi;
tr_width = min ((WP1-WS1), (WS2-WP2));
M = ceil (6.6 * pi / tr_width) 1
n = [0:1: M-1];
WC1 = (WS1 WP1) / 2;
WC2 = (WP2 WS2) / 2;=ideal_lp(wc2,M)-ideal_lp(wc1,M);

hd
= ideal_lp (WC2, M)-ideal_lp (WC1, M);
w_ham = (Hamminga (M));
h = hd .* w_ham;
[db, mag, Pha, GRD, w] = freqz_m (h [1]);
delta_w = 2 * pi/1000;
Rp =- min (db (wp1/delta_w 1:1: wp2/delta_w))% Aktualna Ripple Passband
Jak =- okrągłe (max (db (ws2/delta_w 1:1:501)))% min Stopband tłumienie

Działki%
subplot (2,2,1); macierzystych (n, HD), tytuł ( "Ideal Impulse Response)
axis ([0 M-1 -0.4 0.5]; plot ( "n"); ylabel ( 'HD (n) ")
axis ([0 M-1 -0.4 0.5]); plot ( "n"); ylabel ( 'HD (n) ")
subplot (2,2,2); macierzystych (n, w_ham), tytuł ( "Okno Hamminga)
axis ([0 M-1 0 1.1]); plot ( "n"); ylabel ( 'w (n) ")
subplot (2,2,3); macierzystych (n, h), tytuł ( "Rzeczywisty Impulse Response)
axis ([0 M-1 -0.4 0.5]); plot ( "n"); ylabel ( 'h (n) ")
subplot (2,2,4), plot (w / pi, db), osi ([0 1 -150 10]);
title ( 'Wielkość Odpowiedź w) dB; sieci;
plot ( "częstotliwość w pi jednostek '); ylabel (' decybele)
____________________________________________________JA jestem przebijał w staraniach o przystąpienie do drugiej części.

QN1) Jak postępować ze część 2 w sprawie ustalenia 12-bitowy stałych przedstawicielstw pkt współczynników filtru.

Qn2) i jak działki odpowiedzi wielkości ustalonej filtr punkt w programie Matlab?

Prosimy o pomoc.

dzięki

pozdrowienia
scdoro
Przepraszamy, ale musisz się zalogować, aby wyświetlić ten załącznik

Scdoro Hi,

Jeśli masz dostęp do stałej fachowców punktu Matlab.Następnie można użyć fi () funkcja dla sygnału wejściowego, sygnał wyjściowy, a współczynniki filtra.Z fi () może także określić, jak wiele stałym punktem jest potrzebne do problemu i sposobu zaokrąglania powinny mieć miejsce.

najlepszy

Opole.dzięki za przypomnienie.

Myślę, że pomaga mi poznać projektowania filtrów działki toolbox.i stałe filtr pkt i oryginalny filtr na tym samym wykresie odpowiedzi wielkości i ja dostał ten wynik w załączniku.Wydaje się, że są one bardzo podobne do siebie .. z wyjątkiem pewnych zakłóceń w stałej filtr pkt.

Co to oznacza o wynikach?Czy to ma być prawidłowe wyjście?

dzięki

Cześć,

z rysunku wydaje się, że wdrożenie przefiltrować, używając 12-bitowy numer stały punkt nie jest to, że inny niż liczba zmiennoprzecinkowa.I nie sprawdziła się, więc to nie może usprawiedliwiać, czy wynik jest prawidłowy, czy nie.

Wystarczy spróbować zabawy ze stałej liczby punktu, tj. spadek o stałej liczby punktu i wynik powinien dostać najgorsze.

najlepszy

Mam skrypt, który generuje Matlab ROM do wykorzystania go w VHDL projektu.To po prostu generuje fir filtr, z fir1 funkcji, a następnie współczynniki binarized i pliku ROM jest tworzony.To może pomóc zrozumieć, jak binaryzacji jest wykonywana.
Jesteś kandydatów kilku parametrów, jak zamówienie filtr, liczba bitów do reprezentowania współczynniki itp. Prawie wszystkie komentarze są w języku hiszpańskim, ponieważ jestem z Meksyku, ale zmienił niektóre z nich języku angielskim, dzięki czemu można go używać.
Skrypt ten generuje plik o nazwie ROM_FIR.vhd, który jest VHDL opis współczynniki ROM.Jeśli nie masz VHDL redaktor ciągle możemy go otworzyć w edytorze Matlaba lub w jakikolwiek inny edytor tekstu.
Pozdrowienia,

Ulises

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back