jak uzyskać pojemność od 2-port S parametrów pomiarowych

S

SyncMaster

Guest
I've widziałem wiele dyskusji artykułu induktor pomiaru i modelowania.

Ostatnio spotykam problemu dostać pojemności od 2-port S parametrów pomiarowych z interdigital kondensatora.

Dziękuję za dyskusję i odpowiedzi.

wykorzystania TRL kalibracji i pełnego 2-portowych skalibrować,
a następnie wykonać badanie w VNA.Save wynik pomiaru w kamień formatów i wykorzystanie obwodu symulator wyodrębnić odpowiednik parametru.

możesz użyć obwodu pasuje do S parametru.
Aby to zrobić, można wiele narzędzi, takich jak MWO ...

Cześć
po prostu korzystać z niektórych formuł, które odnoszą się do Sij parametrów zmierzonych lub symulowanych linii strukturę:

- CH (gl) = ((1 S11) * (1-S22) (S12 * S21)) / (S12 S21)

- ZC =
Zr * sqrt (((1 S11) * (1 S22) - (S12 * S21 ))/(( 1-S11) * (1-S22) - (S12 * S21)))

- R = Real (g * ZC)
- L = (Imag (g * ZC)) / w
- C = (Imag (g / ZC)) / w
- Real G = (g / ZC)

g: jest rozmnażanie stałej = a jb (a: tłumienie, b = 2 * pi / wavelenght)
R: opór
L:
samokształcenie indukcji
C: kapacytancji
G: wstęp
ZC: Charakterystyka impedancji
l: długość linii
Ch: cosinus hiperboliczny
Zr: Charakterystyka impedancji układu pomiarowego: zwykle 50Ohm

Mniej formalny sposób (w porównaniu do proponowanych przez elek_fyc), jest umieszczenie 2port s matrycy do liniowego symulator (ADS, Harmonica, MWO Genesys, itp),
a następnie krótko portu 2 do GND, teraz masz 1 port obwodu.analizowania i działki w S11 R JX.format.
W Imag.część jest reaktancja.

Daj mi możliwość, aby dodać krótką informację na temat rzeczywistych część: Odpowiednik serii Resistance.W mojej opinii, typowe VNA dokładność pomiaru nie jest wystarczająca, aby uzyskać dokładną wiedzę o tand (lub Q lub ESR)

pewang napisał:

wykorzystania TRL kalibracji i pełnego 2-portowych skalibrować, a następnie wykonać badanie w VNA.Save wynik pomiaru w kamień formatów i wykorzystanie obwodu symulator wyodrębnić odpowiednik parametru.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back