Jak testować i informatyka a na obwodzie celu

A

alvays

Guest
Potrzebuję do projektowania obwodów drukowanych, Prąd do napięcia z 0.6um CMOS MixedSignal Technology., który obecny tak niskie, jak 1nA.
Co jest zasadniczą kwestią do wzoru?A jak mogę przetestować 1nA celu bieżącego, w którym instrument badania?
Niestety, nie mam pojęcia, jeszcze teraz.

Cześć

Może to chip lub metody działania pomogą

http://focus.ti.com/docs/prod/folders/print/acf2101.html

Z pozdrowieniamiDodano po 1 minuty:Cześć

Może to chip lub metody działania pomogą

http://focus.ti.com/docs/prod/folders/print/acf2101.html

Z pozdrowieniami

W zasadzie pomiaru niskich prądów jest łatwo zrobić z opamp o rezystor w torze sprzężenia zwrotnego.Ponieważ jest w swoim zakresie na, musisz niskie offset, niskie nastawienie obecnych opamp.Proponowałbym LMP2011 krajowych, ale inne części są również odpowiednie.Nie miałem żadnych innych parametrów projektu, więc wybrałam tę część.

Ta szczególna część offsetu odszkodowania, co oznacza, że można mierzyć jedynie powolnym różnych prądów; zasadniczo offset jest okresowo dostosowywane wewnątrz strony, można to zrobić z dyskretnych elementów, zbyt, ale komplikuje to tylko część kosztuje 0,98 dolarów.
Inną metodą byłoby przy chopper / syncronous prostownika, ale jest tylko o tak skomplikowane.

Więc wybrałam dość podstawowe obwodzie, który jest przedstawiony na rysunku.Uprzedzeń obecnych na część 5PA, który wynosi 0,5% swojego zasięgu.Offset jest 60uV max.ponad temperaturę (mniej, jeśli zakres jest ograniczony).Spadek napięcia na 10M rezystor będzie 10mV na 1nA, więc jest to kolejny błąd 0,6%.Innym czynnikiem przyczyniającym się do błędu będzie 10M rezystor.Postaraj się, aby rezystor o niskiej TK.Załóżmy, że masz jeden z 25ppm / ° C.Jeśli zakres temp 0-40 ° C tylko wtedy masz 0,1% z nich.

Korzyść ta jest ustawiona na 100 przez R2, R3.To pozwala na niższą wartość rezystora R1, który jest łatwiejszy do uzyskania i bardziej stabilne.Aby dostosować zysk w celu wyrównania tolerancji, chciałbym jedynie dodać nowy rezystor równolegle albo R2 i R3 nie doniczkach.Wystarczy lutowany różne rezystory i kalibracji sprawdzić do you get it right.

Jeśli chodzi o produkcję nA prądy, będziesz musiał dostać bardzo dużą wartość rezystorów (kilka 100MΩ nich) i połączyć je w szereg z bardzo niskiego napięcia, 0,1 V lub tak.

Z wartości widoczne, maksymalną moc będzie Vo =- R1 * (R3 / (R2 R3)) = 1V dla 1nA wejściowych.Rezystancja wejściowa jest R1 / (R3 / (R2 R3) * Ao-1) = 3.3kΩ do Ao = 300.000.(Można brać pod uwagę przy obliczaniu bieżącej można produkować do testowania).

Clean layout jest wymagane, PCB powinno być wolne od pozostałości topnika, brud, itp. Wejście ekranowania jest zalecane.

Więcej na ten temat można znaleźć również ten appnote: http://www.national.com/an/AN/AN-242.pdf
Obwody 11 i 12 są odpowiednie.Elektryczna 12, mogą zostać uproszczone mało.

Chciałbym dodać jeszcze kilka rzeczy:

Rezystory R2, R3 również muszą mieć niski TK.

Offset korekta może być potrzebne.Użyj garnka dodać bardzo małe napięcia wkład opamp.Dostosowanie się stanie z zwarcie wejścia.Jak powiedziałem wcześniej, nie pot powinny być wykorzystywane do uzyskania.

Osłona cały układ może być potrzebna.

I wreszcie, może być najlepszą z puli całe zgromadzenie w celu zabezpieczenia przed wilgocią.

Powrót do produkcji nA prądy, można uzyskać tzw standardowe napięcie DC do produkcji higly zakresie niskich napięć i wykorzystanie wysokiej precison wysokiej rezystory ohm w szereg z tym napięciem, aby uzyskać bardzo niskie prądy.Nie znam żadnej nanoammeter dostępnych na rynku.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back