jak przekonwertować binarnego na BCD lub po przecinku w montażu

M

mohamed saleh

Guest
Chcę wiedzieć, jak przekonwertować binarnego na BCD lub po przecinku w montażu i mają dzięki kod

Witaj w montażu można użyć polecenie, które jest DA oznacza dziesiętne dostosować. Pozdrawiam

Jest to rutynowe do konwersji 16bit binarnego na BCD w montażu pic mikro.
Code:
 CBLOCK 0x20 BCDvalH BCDvalM BCDvalL mCount NumbHi NumbLo endC;; binarne do konwersji BCD rutynowych, 16-bitowa liczba konwersji jest w NumbHi, NumbLo; wynik jest w BCDval HML; HexBCD movlw d'16 'movwf mCount clrf BCDvalH clrf BCDvalM clrf BCDvalL bcf STATUS, C loop16 RLF NumbLo, F RLF NumbHi, F RLF BCDvalL, F RLF BCDvalM, F RLF BCDvalH, F decf mCount, F btfsc STATUS, Z powrotu adjDEC movlw BCDvalL movwf FSR call adjBCD movlw BCDvalM movwf FSR call adjBCD movlw BCDvalH movwf FSR call adjBCD goto loop16 adjBCD movlw d'3 'addwf IndF, W movwf Temp btfsc Temp, 3 movwf IndF movlw 30h addwf IndF, W movwf Temp btfsc Temp, 7 movwf end return IndF

[Quote = Mohamed Saleh] Chcę wiedzieć, jak przekonwertować binarnego na BCD lub po przecinku w montażu i mają dzięki kod [/quote] można użyć simble metoda konwersji 8 cyfrowymi numer bitu na dziesiętne equivelt przechowywane w 3 Kod miejscach pamięci 8051 rodziny (niech r0 zawierać liczbę dwójkową i r1, r2, r3 zawierać po przecinku equavelent) BIN_DEC: MOV A, R0 MOV B, # 100 DIV AB R3 MOV,; R3 ZAWIERAĆ STO NUMER MOV A, B MOV B, # 10 DIV AB MOV R2, A; R2 ZAWIERAĆ DZIESIĄTA NUMER MOV R1, B, R1 ZAWIERAĆ LEFT DECIMAL RET NUMER

Jak mogę przekonwertować wartości szesnastkowe, która jest odczytywana z licznika 0 z 89S52 na binarny lub Wartości dziesiętne

pls może można przekonwertować wartości szesnastkowe retrived powrotem liczników ascii wartości dziesiętnych, który jest wysyłany do bufora szeregowego z 8952 mikrokontroler [size = 2] [color = # 999999] Dodano po 30 minutach: [/color] [/size] W jaki sposób mogę przekonwertować hex np. wartości (0x40, 0x12, 0x0A) retrived z 89S52 liczników ascii po przecinku np. wartości (64,18,10), który jest wysyłany do bufora szeregowego (SBUF) z 8952 mikrokontrolera.

Hi! Za pomocą tablicy look-up .. dodaj hex wartość programcounter i wywołać tablicy look-up, które będą skakać i retlw zwróci wartość ascii z powrotem. Szukaj tablicy look-up, a zobaczysz co mam na myśli. Regads / Morgan

możesz mi pomóc przekształcić 8bit na dziesiętny w asemblerze, które można wykorzystać w PIC16F877

Hej, mam ten kod było dokładnie to, czego potrzebowałem. Konwertuje 16-Bit (2 rejestry) do niepakowanego dziesiętny BCD. Działa na serii 18FXXX PIC Zintegrowany ten kod do mojego projektu, wywołania funkcji i działa jak hot damn. Nadzieję, że to pomaga.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back