jak poprawić meczu składane wzmacniacz kaskody

C

chichi

Guest
Jestem projektowania złożonych wzmacniacz kaskody, o dużym wzmocnieniu i niski prąd wymagane, gdy kiedykolwiek i uruchomić Monte Carlo w rytm, podczas gdy tylko niedopasowanie jest zaznaczone, DM wzmocnieniem i wzmocnieniem CM różnią się znacznie, oznacza niezgodność jest naprawdę źle, można ktoś może mi powiedzieć jak poprawić niezgodności cały układ? dzięki

Obecna część lustro zawiera nietrywialne kwotę zysku, jak również. Interdigitate lusterka, wzrost długości kanału.

Jestem również przed podobnym problemem. Niezgodność jest przekręcane moje na otwartej pętli. Dla i np. MC prowadził przez 30 powtórzeń (sugerowana przez UMC MC arkusza danych), a my na otwartej pętli, która została zaprojektowana dla około 7K spada do kilku 1K. Tylko jeden lub dwa hity mój zysk iteracji pętli otwartej. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie dotyczące tego problemu. Dzięki Nandish

Witam chichi Co ustawień używasz do DM i CM symulacja korzyści? Czy zestaw wejść wzmacniacza z dwóch niezależnych źródeł napięcia, jak wielu początkujących zrobić? Lub używane uzyskać konfiguracji buforowy o odpowiedniej obwód sim AC? W pierwszym przypadku można łatwo dostać DM i CM zmianę zysku do symulacji niedopasowanie. Tymczasem, musisz polegać na offset ocenić, jak dobry jest niedopasowanie. W zdrowym rozsądkiem można poprawić poprzez dopasowywanie dużych rozmiarów urządzenia, o wysokiej wydajności transkonduktancyjny (GM / Id) dla pary różnicowej i urządzeń kaskody, niski (GM / Id) dla obecnych lusterek. Zwykle tylko zmiany. pary i 2 lusterka wpływ na przesunięcie złożone amp kaskody. Ja osobiście nigdy nie symulowane DM uzyskać podczas analizy rozbieżności, ponieważ nie ma sensu. Jeśli setup / obwód jest prawidłowy bez większych zmian DM zysk ma z powodu niezgodności. Z drugiej strony DM zysk jest zwykle sprawdzane podczas symulacji PVT i może / powinna się znacznie różnić. Pozdrawiam

Witam Denis, mam zrobić z moich obliczeń offset składany kaskody OTA. W moim stanowisku badawczym OTA jest skonfigurowany jako bufor uzyskać jedności. Następnie przy pomocy WaveScan Mierzę różnica pomiędzy wejściem i wyjściem podczas symulacji Monte Carlo z Mis-Match i zmienności procesu. Wynikowy plik jest importowany do programu MATLAB do pomiaru 3-sigma przesunięcia. Czy może Pan sprawdzić, czy takie podejście jest właściwe? Albo ja czegoś tu brakuje? Pozdrawiam Nandish

Witam Nandish Tak, offset jest różnica pomiędzy nakładami na zysk jednostki config (masz do czynienia z jednym zakończył Otas zakresie do odpowiedzi). Sposób, w jaki sposób wyodrębnić wartości sigma zależy od narzędzi masz. Ogólnie jeśli masz wystarczająco dużo zasobów komputera / tools "zdolności / czasu można oszacować offset dla różnych temperatur, napięcia zasilania, na krawędzi wejścia CM zakresie (ICMR), itd. Drugi punkt może być dopasowanie ICMR i zakres mocy . Jeśli dane wejściowe sygnały ICMR ale poza zakres produkcji Ciebie i vice versa nie będzie żądane wzmocnienie (ogromny offset). Można dokonać konfiguracji bardziej elastyczne w zakresie poziomu wyjściowego, jeżeli to mały obwód (2 vcvs i 1 VDC) w negatywnej opinii. Niestety, nie można pokazać, jak. Jeśli chcesz, możesz spróbować wykonać, aby opis tekstowy: 1 vcvs (InPos do produkcji OTA, InNeg do VDC, OutPos do 2 vcvs, OutNeg do masy), VDC ustawia żądane napięcie wyjściowe OTA, 2. vcvs (InPos do 1sr vcvs , InNeg do GND, OutPos negatywnych wejście OTA, OutNeg do dodatni wkład OTA), teraz koło się zamyka. Wszystkie vcvs'es używać zysk = 1, a także VDC ustawienie poziomu wejścia cm, który jest podłączony do dodatni wkład OTA. Od 2 vcvs można dołączyć RC lub LC LPF obwodu do symulacji AC lub sondy do analizy STAB. W serii z negatywnymi wejście można dołączyć źródło AC sims AC. Pozdrawiam

Witam Dennis, dziękuję! Jest to bardzo przydatne informacje, które mają wspólne ze mną. Wielkie dzięki za to. Po Twojej dyspozycji i stworzyli szybkie schemat stanowiska badawczego. Chociaż może być użyteczne dla innych facetów społeczności. Czy może Pan sprawdzić, czy krzyż jej poprawne, czy nie. Także Dennis, jak o zakłócenia par wejście czy wyjście i wejście w trybie wspólnym trybie wspólnym są różne. Jak upewnić się, że podczas tej symulacji par wejściowych pozostaje w nasycenie. Jeszcze raz dziękujemy za informacje post. Pozdrawiam Nandish

Wydaje się, nie napisałem wyraźnie "masz również VDC ustawienie poziomu cm, który jest podłączony do dodatni wkład OTA". W obwodzie można wyciągnąć trzeba dodać źródło VDC i podłączyć go do dodatni wkład OTA. Ten VDC ustawi poziom CM wejścia. Źródła prądu zmiennego szeregowo z VDC może być używany do sim CMRR (ale tylko jedno źródło AC powinna być włączona w tym samym czasie). Teraz masz dwa VDCs, po jednym dla CM wejście i drugi dla poziomu wyjściowego. Location "iprobe wstawić tutaj" odpowiada miejscu, w którym możesz podzielić układ do symulacji AC lub STAB podczas gdy w obiegu znajduje się w równowadze to DC operacyjnego punktu. Do analizy STAB Cadence można wstawić VDC = 0V w serii z punktu break (i zwrócić uwagę w analizach okno ustawień), albo skorzystać z konwencjonalną techniką analizy AC z LPF (RC lub LC) brzmieniu. Czy kiedykolwiek można użyć "sp1tswitch", "sp2tswitch" tworzą analogLib, dla których można ustawić położenie w zależności od analizy zrobić (pętla blokady dla DC i podzielenie go na AC). Na DC: OutPos z VCVS1 == InPos z VCVS2 Dla AC: OutPos z VCVS1 == pływających, InPos z VCVS2 == GND

Witam Denis, dzięki za odpowiedź. Jest to bardzo pomocne. Jeszcze przed mogę środek offset mojego złożone kaskody OTA, jestem stoi błąd podczas pomiaru na otwartej pętli OTA. I wykonaj następujące czynności w mojej symulacji MC: 1) Podaj VCM wejście do OTA i pozostawić OTA w otwartej pętli. 2) Ustaw. Ac od 1Hz do 10GHz 3) Ustaw sigma 3 4) Uruchom proces i MC z niedopasowania do 200 powtórzeń. 5) przetwarzanie post Matlab do liczenia, ile razy OTA spełnienia wymogu uzyskania otwartej pętli. Chcę na otwartej pętli z 5000 i od 200 działa prawie 10/05 powtórzeń spełnić moje spec. Czy jest jakaś technika zamknięta pętla do oszacowania na otwartej pętli? W przeciwnym razie można to proszę zauważyć, co robię źle w aktualnej konfiguracji symulacji? Uprzejmie proszę pokrywa się ze mną jak jestem nowym projektowania układów analogowych. Bardzo dziękuję za obie swoje starsze post. Proszę zaproponować coś na wyżej wymieniony problem. Pozdrawiam Nandish

Musisz wiedzieć, że zaczyna się od analizy AC DC obliczeń punktu pracy (lub po prostu z analizy DC). Po tym obwodzie jest liniową wokół punktu operacyjnego i analizy AC jest przeprowadzana. Jeśli OTA jest chwiejna, przez niektórych offset (np. z powodu sims MC) to wpływ na zysk. Wystarczy wyobrazić sobie, co powinno być na wyjście, jeśli pomnożyć spodziewać równoważone przez przewidywany zysk? :) Więc masz do równowagi OTA dla komputerów realny zysk. Oznacza to, że DC analizy swój OTA powinna mieć negatywne opinie o stabilizacji wokół, lub pętli zamkniętej, lub np. do uzyskania w konfiguracji urządzenia tak często używane. Do analizy AC (po DC) pętli powinien być otwarty (aka złamane), w przeciwnym razie zysk zostanie ustalona przez opinię negatywną. Aby przerwać pętlę dla analizy AC (nie DC) RC / LC LPFs są wykorzystywane także inne elementy opisałem wcześniej. Spróbuj uruchomić z offsetem symulacji MC (konwencjonalne DC) niż w przypadku sukcesu można przejść z symulacją wzmocnienia (DC + AC). Osobiście używam MC offset przewidywania, i ja nigdy nie używam sim MC wzmocnienia, zamiast używać PVT. To dlatego, że niedopasowanie MC ma nieznaczny wpływ na przyrost podczas procesu MC po prostu nie docenia wpływu procesu na zysk.

należy zaprojektować układ toru uprzedzeń inteligentny, jeżeli jakaś wartość jest zmiana głównego obwodu, obwód polaryzacji powinien po nim. Oczywiście, niektóre problemy niezgodności nie można naprawić.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back