Jak odwrotną duży rzadki macierzy?

H

hamidrezakarami

Guest
Witam wszystkich mam dużych macierzy. (7000 X 7000) to rzadki matrycy. Chcę odwrotna go 1000 razy, ale to jest czasochłonne. i wiesz, co zrobić, proszę mi pomóc.

nie próby użycia programów symulacyjnych, takich jak Matlab

hi aersoy używam matlab teraz, ale można używać Fortran90 lub 95.

przykro i nie wiem szczegóły obsługi dużych macierzy w MATLAB Słyszałem, że może być rozwiązany przez matlab przed i po prostu chciałem dać ci pomysł do zbadania Chciałbym pomóc

masz jakiś pomysł co do mojego problemu przez inny kompilator, takich jak Fortran?

matrycy (7000 x 7000) i odwrotne do 1000 razy !!!!! co jest problem fizyczny za to? Nie mogę sobie wyobrazić ... Myślę, że rzadkie macierze są przechowywane przy użyciu tylko te pozycje, nie u postarać się wykorzystać?

Co aplikacja wymaga to wymagające zadanie? Poza tym, czy próbowałeś za pomocą Matlab i się miarą tego, jak długo zajmuje się odwrotność 1 raz? :) Jeśli nie jest tak źle, to możesz iść do przodu. Jednakże, można także skontaktować się z Numerical Recipes lub nawet algorytmów Matlab za rzadkie technik inwersji matrycy, które mogą się przydać w celu zmniejszenia złożoności. cedance.

hi freinds muszę rozwiązać równanie nieliniowe matrycę w domenie częstotliwości metodą Newtona. Macierz Jacobiego w mój problem to 7000 X 7000. To jest rzadki i blok po przekątnej, ale trzeba by odwrócić ją. Dziękuję.

Myślę, że Matlab kod prawdopodobnie wykorzystuje rzadkie matrycą technik, które można znaleźć w "Numerical Recipes" książek. Więc nie jestem pewien zyskasz żadnej większej dokładności w obliczeniach się od pisania własnych programów. Jestem pewien, że będą pewne opóźnienia w obliczeniach, uruchamiając Matlab zamiast prowadzenia własnego programu z linii poleceń, na przykład. Proponuję, aby spróbować Matlab, czy nawet linux Octave klon i zobaczymy, co czas obliczeń jest naprawdę. Best regards, v_c

drodzy freinds, czy masz inne pomysły na rozwiązanie równań nieliniowych macierzy? dzięki.

Bardzo potężną techniką jest "Metoda sprzężonych gradientów" użyte w differenet dziedzinach nauki, w dziedzinie Electromagnetics ich użycie przez wiele lat i cała książka napisana na Metoda Moment Korzystanie z CGM (przez Tapan K. Sarkar) drogą 7000 * 7000 matrycy nie jest, że duże praktyczne aplikacje. nauki (najprawdopodobniej w EM!)

i tylko oblicza wektory eigen do 7000 + kw. macierzy w Matlab. (Nie dokładnie takie same jak odwrócenie, ale blisko). trwało około 25 minut na giełdzie x300 thinkpad (vista 32 bit)

Wielki przewodnik nie, które będą użyteczne źródło dla people.Have się to lepkie. i dziękuję za wspaniałą kierunkach! Ja jednak mam kilka problemów.

<span style="color: grey;"><span style="font-size: 10px">---------- post dodane o 11:23 ---------- Poprzedni post był 11:22 ----------</span></span>
Warto zauważyć, że informacje, naprawdę chciałbyś podzielić się tym, baza naprawdę pomaga, Dzięki za informacje. [Url = http://www.flashpapers.com] aby papier o niestandardowym okresie [/url]

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back