Jak obliczyć długość śledzić sygnał?

K

kishore21

Guest
Witam guru, Mam pytanie dotyczące relacji między częstotliwością sygnału i długość ścieżki na PCB. Myślałem o komentarz w nadziei, że mogę dostać jakieś światło od narożników, gdyż istnieje wielu ekspertów w tej grupie. Czy długość toru zależy od częstotliwości (lub czas narastania) sygnału? Jeśli to prawda, to jak to długość toru oblicza się dla sygnałów wysokiej prędkości? Na przykład, co może być długości toru sygnałów roboczych na 250MHz, 500MHz? Dzięki z góry za wszelkie Państwa pomoc. Pozdrawiam, Kishore

Cześć, to jest skopiowane z AP0107 Impedancja-Controlled Routing.pdf z Altium prędkość, z jaką energia elektryczna może poruszać się wzdłuż trasy, znany jako prędkość propagacji, gdzie VP = prędkość światła / √ stałej dielektrycznej Korzystanie czas = 1 / 3 * εR czas narastania = 4,7 (zbliżenia do FR4) C = 11,811 w / nsec (prędkość światła w calach na nanosekund) Aby znaleźć długość trasy, powyżej którego integralność sygnału może stać się problemem: LR = czas * VP = czas * C / √ εR LR = .33 * 11,811 / 2 = 1,95 w, lecz także zależy od tego, czy śledzenie trasy (mikropaskowa, paskowa) i szerokość zależy również od impedancji. r, S

w przypadku korzystania z pakietu CAD, powinieneś być w stanie otrzymać raport o długości toru masz kierowane

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back