Jak możemy rozwiązać równanie

L

lqkhai

Guest
Szanowni Państwo, chciałbym, by znaleźć główne (Ef) tego równania. sum_k (1 + ln ((Ef-E (k)) / (kB * T))) = constans. sum_k: suma ponad k E (k), kB, T: jest już znany Ef: jest nieznanym parametrem Czy mógłbyś mi pomóc? Z góry dzięki lqkhai

Cześć, to jest zwykłe równanie w dziedzinie fizyki. A ja polecam Newton-Rapson metody jak poniżej. Moje równanie ma postać f (Ef) = 0. Aby znaleźć pierwiastek tego równania daliśmy jeden początkowy zbliżenia Po i przy użyciu iteracji P (k) = P (k-1)-f (P (k)) / f (P (k-1)) k = 1, 2,3 ... Jak to walka rozwiązanie? Proszę o komentarz więcej nie Dziękuję z góry lqkhai

Może analythic rozwiązanie Σ {1 + ln [(Ef - Ek) / (KBT)]} = C k + Σ ln (Ef - Ek) - Σ ln (KBT) = C ln [Π (Ef - Ek)] = C - k + Σ ln (KBT) Π (Ef - Ek) = exp [C - k + Σ ln (KBT)] Ostatnie równanie jest równaniem wielomianu stopnia k. Nie wszystkie jego korzenie są akceptowalne rozwiązanie (np. Ef

Dzięki człowieku! Myślę, że podejście jest trudne do wykonania numerycznie. Ponieważ istnieje duża możliwość korzenie z ostatniego równania. W moim Powyższe równanie ma tylko jedno możliwe root. cheers, lqkhai

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back