Jak korzystać sumator mocy efektywnie?

G

g86

Guest
Widziałem w wielu miejscach ludzie używają sumator mocy, by połączyć dwa sygnały z dowolnych faz. Ale wiemy, możliwe jest również, że żadna siła może przyjść na wyjściu, kiedy dwa sygnały są przesunięte w fazie. Więc moje pytanie jest ...... ::: Idea::?

Zmniejszenie całkowitej mocy jest pożądaną sytuację kilka razy, gdy istnieje funkcja przetwarzania sygnału.

To prawda, dla celów przetwarzania. Ale powiedzieć, kiedy musimy dodać dwa 1 sygnał mocy, aby uzyskać 2 wat nie możemy używać sumator mocy w dowolnych miejscach. Ale to co widziałem w wielu miejscach whre osób korzysta z dowolnych linii przesyłowej o długości do podłączenia 2 źródeł. Teraz, gdy te siły się z -180 przesunięcie fazowe stopnia, że nie będzie żadnej mocy na wyjściu. Tak, aby uzyskać 2 wyjścia mocy powinniśmy mieć dwie równe amplitudy i równe wejść fazy. Które można osiągnąć przez changeing długość linii przesyłowych na wejściu. Ale co może być skutecznym sposobem aby to osiągnąć? ::: Idea::?

swoje obserwacje są poprawne. Stopniowego (długości linii) muszą być przechowywane w umyśle. Dlatego wzmacniacz układ zasilania wysiłku ekstremalnych podaje do dopasowywania faz pomiędzy dwoma ścieżkami, który obejmuje etapy przed wzmacniaczy (ballance splitter i równej długości linii) i przesunięcia fazowego za pomocą wzmacniaczy i równych korzyści w nich.

"Ludzie whre używać dowolnych linii przesyłowej o długości do podłączenia 2 źródeł". Chciałem tylko wspomnieć, że jeśli połączenie do "różnych źródeł", jak zrozumiałem z powyższych uwag, to nie ma sposobu, aby połączyć je w fazie w ogóle, ponieważ źródła są różne i mają różne fazy informacji ... itp. Jedynym sposobem na osiągnięcie max połączenie zysk jest wtedy, gdy dwa sygnały połączone są w 100% identyczne w fazie, kształt, przekazywane informacje .. itd. Zazwyczaj jest prawdziwe, jeśli masz tylko jeden źródłem sygnału, a następnie podzielić tego źródła z rozdzielaczem, a następnie spróbuj połączyć je z powrotem (może po wzmocnieniu) z sumatorem. Tylko wtedy trzeba martwić się o dopasowanie fazy dwóch sygnałów w sumator. Jeśli dwóch różnych źródeł (jak np. dwa generatorów sygnału HP) nie ma sposobu, aby połączyć je z połączenia zdobyć, chyba że są transimitting takie same informacje, a oni fazowej razem, nie tylko częstotliwość zablokowane. Jeśli mówisz tylko czysty sygnał sinus (CW singals lub sygnałów, bez informacji w fazie), to tak, pasujące do ich fazy z odpowiednią długość linii transmisji jest ważne, aby uzyskać połączenie korzyści. Mam nadzieję, że zrozumiałem correctl ...

Powyższe postu opisuje klasyczne 6 dB strat dla nieidentycznymi sygnałów. Z jednego wejścia na dwa boczne portu do portu z jednej strony to 6 dB straty, jeśli inne z dwóch wejść stronie portu nie jest identyczny z pierwszym. W niektórych przypadkach, takich jak tablice anteny, nierównej długości linii zmiany kąta wiązki głównej. Innymi słowy, sygnały z innego kierunku, mają teraz prawo połączenie przesunięcie fazowe pomiędzy elementami anteny (ze względu na różnice długości drogi) oraz różnice w długości linii, aby w fazie na wejściu sumator.

Na WLL, sieci GSM aplikacji w różnych budynkach. Wiele innych przypadkach.
Tak, nie ma sposobu. [Quote = Gemini1706] Jedynym sposobem na osiągnięcie max połączenie zysk jest wtedy, gdy dwa sygnały łączone są w 100% identyczne w fazie, kształt, przekazywane informacje .. itd. Zazwyczaj jest prawdziwe, jeśli masz tylko jeden źródłem sygnału, a następnie podzielić tego źródła z rozdzielaczem, a następnie spróbuj połączyć je z powrotem (może po wzmocnieniu) z sumatorem. Tylko wtedy trzeba martwić się o dopasowanie fazy dwóch sygnałów w sumator. Jeśli dwóch różnych źródeł (jak np. dwa generatorów sygnału HP) nie ma sposobu, aby połączyć je z połączenia zdobyć, chyba że są transimitting takie same informacje, a oni fazowej razem, nie tylko częstotliwość zablokowane.
A Właśnie tam leży moje pytanie. W takiej sytuacji, jak połączyć takie sygnały arbitray efektywnie?

Nie ma sposobu, aby połączyć je bez utraty jakiejś formie. Uzyskać Semiconductor jest tanie. Weź 6 dB straty w pasywny sumator. W niektórych sytuacjach izolacji jest głównym problemem. Na przykład, w łączeniu dwóch sygnałów do pomiaru IMD. Pętle wyrównywania generatora sygnału remodulate fałszywych pasma boczne na jej sygnał, jeśli inne sygnał jest wprowadzane do produkcji przez nonideal izolacji sumator.

"I właśnie tkwi moje pytanie. W takiej sytuacji, jak połączyć takie sygnały arbitray skutecznie ?"... Jak wzdęty powiedział, nie ma sposobu na połączenie bez theoritical utraty (3dB na każdy sygnał) + dodano straty z powodu sumator nieidealne. Później dodano straty z powodu sumator nie idealne, można zminimalizować stosując krótkie linie do / outfrom sumator, aby zminimalizować dielektrycznej / miedzi straty. Poza tym niewiele można zrobić .. W szczególności, nie bardzo, że nie ma nic wspólnego z PHASE można zminimalizować straty. Faza jest poza powoduje utratę, więc nic więcej o nim można zrobić, aby zminimalizować straty ... Nadzieję, że jestem zrozumienie punktu poprawnie ...

Byłem również myślenie simillar rzeczy. Oznacza, że nie ma sposobu, aby uniknąć utraty mocy i nie tylko władzę, informacje zawarte w dwa wejścia mogą również można lossed lub zniekształcony w trakcie tego typu dodatek. RF jest [naprawdę śmieszne]::: idea::?: [Quote = wzdęty] Nie ma sposobu, aby połączyć je bez utraty jakiejś formie. Uzyskać Semiconductor jest tanie. Weź 6 dB straty w pasywny sumator. W niektórych sytuacjach izolacji jest głównym problemem. Na przykład, w łączeniu dwóch sygnałów do pomiaru IMD. Pętle wyrównywania generatora sygnału remodulate fałszywych pasma boczne na jej sygnał, jeśli inne sygnał jest wprowadzane do produkcji przez nonideal izolacji sumator. [/Quote]

[Quote = G86] informacje zawarte w dwa wejścia mogą również można lossed lub zniekształcony w trakcie tego typu dodatek. RF jest [naprawdę śmieszne] [/quote] Informacja nr nie będzie zakłócona, chyba że można połączyć dwa różne sygnały na tej samej częstotliwości, co jest bardzo mało prawdopodobne, chcesz zrobić .. Ale prawda, RF jest zabawne:)

Pasywny sumator jest system liniowy. Oznacza to, że każde wejście pojawi się na wyjściu z amplitudą współczynnik strat i współczynnika przesunięcia fazowego. Nie będzie IMD typu dodał sygnałów na wyjściu.

jedną z możliwości poprawy efektywności połączenie jest dodanie przesuwnik fazowy na jednego wejścia sumatora, oraz na regulację fazy aż do maksymalnej mocy uzyskuje się przy wspólnym wyjściu. Oczywiście to działa, jeśli oba wejścia są na tej samej częstotliwości.

Jest na to sposób, aby uzyskać czesanie straty znacznie mniejsze niż 3dB straty typowe na sygnał do łączenia dwóch sygnałów o różnych częstotliwościach: Użycie filtrów ustnej, gdzie dostroić jeden filtr SIGNAL1, a drugi filtr signal2, a następnie połączyć je z regularnie proste TEE koncentryczne połączenie, czy coś. Metoda ta była stosowana w dawnych czasach cellualr połączyć dziesiątki sygnałów przez masywnej budowie drogi ustnej. To nie jest już używany. Również one użyte do filtrów jamy kontrolowane przez silniki do automatycznego strojenia filtrów do żądanej częstotliwości sygnałów, ale wiesz, koszt ten sturucture + silniki + kontrola nie jest uzasadnione w porównaniu do kosztów, wystarczy dodać więcej urządzeń do zasilania stacjach i żyć z 3dB strat za dwa sygnały (ofcourse nie można połączyć więcej niż dwa, nawet nie o wiele większe straty) ... Daj nam znać, jeśli potrzebujesz więcej informacji. Cheers.

gemini, jeśli dobrze rozumiem, sumator ustnej można wymienić jest zwrotnica, pasywne urządzenia do oddzielania Rx / Tx w systemach częstotliwości duplex. Oczywiście to działa w przypadku korzystania sygnały o różnych częstotliwościach, a straty ze wspólnego portu do każdego z dwóch pozostałych jest (lub musi być) bardzo niska. jednak nie można nazwać właściwie sumator, ponieważ uważam, że nie może pracować z sygnałami pracy na tej samej częstotliwości, a nawet z tym problem fazy jest nadal obecny. w rzeczywistości, jeśli dobrze pamiętam, w skrzyżowaniu zwrotnicy, jeśli używasz ścieżki w f1 pomiędzy portami 1 i 2, a następnie portu 3 (zaprojektowany w f2) przedstawia otwartą impedancji w f1 do skrzyżowania, tak, że jest nie "widział". To samo dzieje się między portami 1 i 3 w f2. odniesieniu

Prawo. Dwa zbocza pasma musi być daleko od siebie tak, że filtry mogą mieć przyzwoity zespół przejścia. Technicznie nie jest to sumator, ale jest przydatne dla wprowadzenia dwóch sygnałów o częstotliwości znacznie różniących się od tego samego kabla. Z ekonomicznego punktu widzenia jest znacznie bardziej kosztowne niż dodatkowe 6 dB wzmocnienia półprzewodników dla małych sygnałów. W przypadku sygnałów mocy, takich jak stacje radiowe, jest to tanie rozwiązanie za wprowadzenie dwóch nadajników na tej samej anteny.

Hoe abput metodą wysokosprawnej materiału nadprzewodnik jako przesuwnik fazowy? Ograniczy to straty sygnału, prawda?

1. Czy faceci mówią o tej samej częstotliwości lub częstotliwości inaczej? Jeśli łącząc różne kanały, nie ma problemu meczu fazy. Jeśli mówimy o tej samej częstotliwości, przesuwnik fazowy może pomóc. 2. 3dB straty ze względu na dzielnik wilkson. Nie ma sposobu, żeby uciec z tego projektu. 3. IMD w wyniku łączenia się ze względu na fakt etapie wyjścia źródła sygnału jest nieliniowa i izolacji w sumator projektowania są niewystarczające. Izolatory mogą być stosowane w tym przypadku. moje trzy grosze. odniesieniu mwpro

Ten wątek jest nieaktywny przez chwilę ... faktycznie przez długi czas ... ale mam nadzieję, że mogę ją odświeżyć i stworzyć pewne zainteresowanie go ponownie. Konkretnie moje pytanie jest o wzdęty oświadczenie Możesz wspomnieć jest "klasyczny 6 dB strat na stronie, gdy połączenie nie identyczne sygnały ..." W dalszej części wątku Gemini1706 odniesienia tego samego komentarza, ale woła 3 dB na każdy sygnał. Które z poniższych stwierdzeń są prawdziwe dla 2 sposób sumator nie-identyczne sygnały: 1. Jeżeli szkoda jest o 6 dB na każdy sygnał, to mój rezystor izolacji musi odprowadzić 75% każdego sygnału. Na przykład, połączenie dwóch 1 wat nie identyczne sygnały do sumatora, rezystor będzie musiał odprowadzić minimum 0,75 W (na wejście) w uzupełnieniu do dyrygenta i strat dielektrycznych. 2. Jeśli szkoda jest 3 dB na każdy sygnał, a następnie w tym samym scenariuszu, 0,5 minimum W (na wejście) zostaną utracone w uzupełnieniu do innych strat. Dzięki za wyjaśnienie i pomoc w moim rozumieniu moc łączenia.

w łączeniu dwóch sygnałów @ samych częstotliwościach pozwalają przypuszczać, pobór mocy 6 watów podzielone pierwszy i nie łączą się z dwóch 12 urządzeń o mocy tak pratcically ile energii można uzyskać z idealnym przypadku z 24 wat, przy założeniu uzyskania urządzeń o 5 dB w jakiś pomysł na temat wdrożenia przestrajalne przesuwnik fazowy na wejściu do zmniejszenia różnic. Pozdrawiam

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back