Jak interfejs RS232 z PIC16F877?

R

ryusgnal

Guest
Jak wysyłać i odbierać dane z RS232 do PIC16F877? Czy jest jakaś sugestia dla układu i kodu źródłowego?

ryusgnal, mam coś napisane w Borland C + + Builder 5.03. Jeśli chcesz, mogę po to tutaj lub wysłać do Ciebie. + + +

[Quote = andre_teprom] ryusgnal, mam coś napisane w Borland C + + Builder 5.03. Jeśli chcesz, mogę po to tutaj lub wysłać do Ciebie. +++[/Quote] Czy po to tutaj. może pomoże mi lub innych osób. Dziękuję bardzo! : D

ok ... dołączone, ale niektóre komentarze w języku portugalskim: D

Możesz używać Visual Basic 6.0, aby interfejs giu który jest bardzo prosty. Firmware można zrobić za pomocą modułu USART w PIC16F877. Powodzenia.

[Quote = ryusgnal] [quote = sai001] przejdź do tej strony http://smainj.free.fr/tutorial/ można uzyskać pewne realne przydatne 5 vedios, że będzie pomóc [/quote] Jakie oprogramowanie jest używane w tym kursie? gdzie mogę znaleźć? [/quote] Witam, możesz skorzystać z UART rx / tx z PIC16F877. sprawdzić PIC16F877 arkusz, w którym dowiesz się, czy styki UART ... Najlepsze i łatwego programu jest język c dla mikrokontrolerów PIC, CCS C PIC, lub HITECH. Na PC, Visual Basic, jest najlepszym i łatwy sposób komunikacji z PIC16F877. GOOD luckl

[Quote = simba2000] Cześć, Można to sprawdzić np. chodzi [/quote] Czy masz to np. w wersji wizualnej C?

@ Ryusgnal Visual C + + jest na PC ... potrzebujesz jednego kompilatora dla uC.

[Quote = vsmGuy] @ ryusgnal Visual C + + jest na PC ... potrzebujesz jednego kompilatora dla uC. [/quote] To znaczy zamiast VB dla interfejsu. Wolę Visual C + +, bo nie jestem bardzo dobry w VB i nikt nie może mnie prowadzić w VB.

powinieneś wiedzieć o 9-pin i 25 pin RS 232 dane na temat numeru seryjnego karty portów, by pobrać i spróbować program w VB.net

Myślę, że należy sprawdzić stronę Microchip. Jest to pytanie ogólne.

Użyj lutowania makiet lub płytki z Olimex.com. Musisz 16F877A, St232A i źródła zasilania. Do zasilania można dodawać własne z 7805 regulator i brodawek. Sprawdź Futurlec.com lub mouser.com części i pliki do pobrania arkusza danych. Podłącz wyjście st232A / wejść do RX i TX szpilki na 16F877A. Pobierz ST232A arkusza danych z mouser lub www.stm.com Następna goto Oshonsoft.com i pobrać Pic-Simulator, który zawiera podstawowe kompilatora. Posiada również port COM komputera PC, aby rozmawiać z 16F877A. Możesz również skorzystać z dowolnej liczby emulatory terminali dostępnych w Internecie. Użyj Google. Jeśli jesteś gotów wydać trochę pieniędzy, kupić PICkit2 Microchip (40 $.) I Pic-Simulator (29 euro). Jeśli chcesz, aby uczynić życie bardzo proste także użyć bootloadera na stronie Oshonsoft. Zobacz projekty.

używać wbudowanego funkcja # użyj RS232 (baud = 9600, xmit = PIN_C6, gi = PIN_C7) output_c (0x40) / / RC6/TX RS232 = 1 SET_TRIS_c (0x98); łatwy i szybki

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back