Jak działają te układy?

W

Wanchope

Guest
Hi, Wszystkie,
Jestem badania te 2 obwody do 125kHz.

http://www.zen22142.zen.co.uk/Circuits/rf/amtx.htm

http://www.zen22142.zen.co.uk/Circuits/rf/amrec.html

Zasadniczo dwie deski i poprawione zgodnie z dostarczonymi schematami, jednego nadajnika i jednego odbiornika.Zmienna kondensatory obie deski są określone na ok. 10nF aby częstotliwość rezonansowa wynosi około 120kHz.(nie dokładnie)
I podłączony generator funkcyjny z wejściem nadajnika i różnią placu częstotliwości fali pompy do wejścia.Osilloscope jest wykorzystywana do monitorowania fali wyjściowej odbiornika.Dwie tablice są umieszczone wokół 10cm od siebie.

Dowiedziałem się, że tylko wtedy, gdy wejście fali prostokątnej jest 120kHz, widziałem podobne sinusoida zakresu.W innych częstotliwości fali zniekształcony.

Czy to oczekiwanych rezultatów tych 2 obwodów?Czekam ich do pracy na innych częstotliwościach.

Please advise.

Wanchope
Przepraszamy, ale musisz się zalogować, aby wyświetlić ten załącznik

Hi, throwaway18,
I zmierzył wyjściową nadajnika (anteny na kanał) oraz wyjście odbiornika odpowiednio.Z wejścia fali placu przy częstotliwości rezonansowej, widziałem dwa ładne sinewaves na obu terminalach.Po częstotliwości wejściowej zaczyna się zmieniać, wyjściową nadajnika zmieniła się kilka rzędów sinusoida harmoniczne z amplitudą zmniejszona.I wyjścia odbiornika po O / P Nadajnik całkiem blisko i nigdy nie wydaje się pasować do wejścia fali kwadratowych.
Nadzieję, że wyjaśnienie nieco.Wiem, że to trudne do zrozumienia.

Wanchope

Prawej strony tranzystor w obwodzie oscylatora ma być oscylatora.Jest ona przeznaczona do
Sygnał przewoźnik sam.

Wejście nadajnika jest mikrofon.Jest on przeznaczony dla sygnału audio częstotliwości około 300Hz do 5KHz.

Łącza radiowego AM może prowadzić jedynie sygnały na znacznie mniej niż częstotliwości nośnej.

Nadajnik AM na 125KHz prowadzenia 3kHz dźwięk dzwonka zajmie 122-128KHz.

Wykorzystaj możliwości, aby sprawdzić wyjście nadajnika bez wprowadzania do nadajnika.Czy otrzymujesz przewoźnika sygnał z nadajnika?

Ciruit odbiornik jest inteneded tylko odbieranie sygnałów wokół częstotliwości jest dostrojony do.

Hi, throwaway18,
Kiedy odłączyć gen funkcję z nadajnika, nie mogłem znaleźć wyjście sygnału nośnej z nadajnika.Tylko wtedy, gdy pewne wejście stosowane widziałem modulacji fali obecnie od nadajnika.
W tekście wymienione w www.zen22142.zen.co.uk/Circuits/rf/amrec.html Mówi ostatnio tranzystor wykona demodulacji, jak również wzmocnienia.Ale znalazłem niewiele demodulacji została wykonana przez tego tranzystora.O / P fali odbiornika jest bardzo podobny do modulacji fali z nadajnika tylko amplituda mniejsze.
Jak więc należy demodulowanie fali?Korzystanie kopertę detektora lub LPF zrobi?
Dzięki.

Również dołączone przebiegów na fali sygnału wejściowego i wyjściowego.
(sorry for my poor rysunek po prawej stronie)

Wanchope

w FM demodulowanie każdy przewoźnik ma postrzeganie przewoźnika

tak ...jeśli isnt technikę

i sygnał odbierać punktowej metody stosuje
do centrum wiadomo singnaling swoje częstotliwości

ty przyzwyczajenie patrz przewoźnika

tylko modulacji więc twój wynik

aby przewoźnik odbiorca muszą mieć świadomość że pierwsze ...Synchronizacja przewoźnika ...

więc zawsze synchronizacji z pierwszych znanych dat

Struktura metody przekazywania danych z uściski

Przewoźnik = ok
krawędzi wzrost = ok
Blokada = ok

odbierać = więcej sygnału w danej częstotliwości
odbiorcze = mniej sygnału w danej częstotliwości
(( ) (-))= ~

nieważne lub przewoźnika

żadnych!Sygnał uderzyły 1Hz będzie równa jego własny

lub lustro przewoźnika faktycznego

anyway urządzenia używasz arent wystarczająco szybka do danych

należy użyć FET, albo lepiej jest dwustronne Tranzystory

Proszę odnieść się do systemów komunikacji Haykin Simon

Cytat:

Nie mogłem znaleźć wyjście sygnału nośnej z nadajnika

[qoute]
Zasadniczo dwie deski i poprawione zgodnie z dostarczonymi schematami, jednego nadajnika i jednego odbiornika.Zmienna kondensatory obie deski są określone na ok. 10nF aby częstotliwość rezonansowa wynosi około 120kHz.(nie dokładnie)
[/ qoute]

Jeśli założymy, że oryginalna oscylator TX nie pracować niezawodnie:
jak schemat jest w oparciu o wspólną bazę oscylatorów, należy zmienić zmienną kondensatorów do wartości w momencie jej biernej pojemność wyniesie reaktywne pojemności L1 w połowie lat częstotliwość pracy - 500kHz do 1600kHz ~ 1 MHz.
Zwiększenie znacznie zmniejszy Q1 wzmocnienia w oscylatora i oscylator nie będzie można uruchomić.
Po znalezieniu wartości kondensatorów L1 dostosować odpowiednio do 125 kHz mieć rezonans przy 125 kHz.

Potem zacznij dostosowania (zwiększenia przepustowości) C2 do osiągnięcia drgań związanych z anteny.

Dzięki, throwaway18 & artem,

Zrobiłem zasilania użyć do mojego badania.Dlatego starałem oddanie 470 ohm rezystor w szereg z zasilaczem.Ale nie mogłem znaleźć fali przewoźnika na wyjściu.Zamiast tego znalazłem 10Hz fali oscylacyjnej.Wtedy ja sprawdzane przy 9V PP3 battey.To samo stało, ani żaden przewoźnik.Napięcia pomiędzy R2 mierzona jest na 3,8 volt.

Kiedy gen funkcji związanych z 3kHz placu impulsów, wyjścia w przypadkach i bez 470 omów są różne.(w załączeniu) Czy fali wyjściowej cokolwiek znaczyć w tym momencie?Co fali należy oczekiwać od wyjścia nadajnika?Czy to jest jak jeden z nich w moim rysunku?

I C2 i C7 również zmienia się odpowiednio do 470pF i 4.7nF, nie tak dużej różnicy.

artem,
Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.Czy znaczy, że można po prostu zwiększyć wartość cewki indukcyjnej i kondensatora zachować w 500pf aby oscylują w obwodzie?
Cytat:Zwiększenie znacznie zmniejszy Q1 wzmocnienia w oscylatora i oscylator nie będzie można uruchomić.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back