Jak dodać offsetu napięcia do układu?

T

tofinhk

Guest
Witam wszystkich, muszę odbierać sygnały AC ± 2.5V. Ze względu na mój ADC odbiera sygnały od 0V do 5V tylko, więc potrzebuję, aby dodać 2.5V do sygnału tak, że sygnał zmienia się od 0V do 5V. My ADC otrzyma wówczas wszystkie sygnały. Czy mogę zapytać, jak dodać to 2.5V do obwodu? Z góry dziękuję.

Użyj wzmacniacz, aby dodać do 2.5V i / s. Lub proste ckt to zrobić ....
Code:
 + 5v | \ R1 / \ / do "ADC | C

Ale jeśli dodać Cap do obiegu, będą sygnały AC zostać zablokowane? A także, nie jest to, że obwód życie punktu do ADC równa 2,5 V? Z góry dziękuję.

sygnału AC nie jest blokowany przez korek ... tylko składnik DC jest zablokowany ... Jeśli potrzebujesz dużej częstotliwości odchylenia obwodu (z DC na AC) lepiej jest użyć wzmacniacza OP, napięcie odniesienia i 3 rezystory, aby twój układ zniekształcający ... Jeśli potrzebujesz schemat proszę napisz do mnie PM nadzieję, że to pomaga, / /

Hai aNdreiBuuu, nie będzie, że resister most dodaje crosover do sygnału::. Mam na myśli wejście ADC pozostaje na 2.5V dla dowolnego napięcia mniej niż 2,5 i ugorów sygnału wejściowego, jeśli jest ona większa niż 2.5V.Is jej, że rzeczywiście konieczne? Dzięki

Jeśli dobrze rozumiem corectley trzeba przetłumaczyć -2.5 - +2.5 domeny do 0-5 w żywieniu ADC. Jeśli sygnał jest AC o częstotliwości średnim lub wysokim obwód czapki jest ok dla aplikacji (audio lub sygnał wideo, na przykład). Jeśli napięcie jest z przemysłowego przetwornika (niskie, bardzo niskie częstotliwości lub pseudo DC) należy skorzystać z PO i 3 rezystory do wykonania zadania. Byłoby usefool nam opisać aplikacji za pomoc! / /

Przepraszam, że nie dają zbyt wiele informacji Mój projekt jest do odbioru sygnałów z przetwornika. Właściwie co ja problemem jest 0-80Hz tylko. Więc jest to naprawdę niskiej częstotliwości. ADC Kiedyś może otrzymać 0-5V i nie mogę zmienić ADC. Napięcie z przetwornika wynosi ± 7V. Ale nie chcę, tym większe napięcie. Co mam obawy wynosi ± 0.1V. Tak więc wzmacniać sygnały przez 25 razy. Sygnały chcę teraz ± 2.5V. Ze względu na ograniczenie mojej ADC, chcę dodać przesunięcie napięcia na sygnał AC przez 3.2V w rzeczywistości. Po tym, będę używał diody blokować negatywny sygnał, a następnie do ADC. Jeszcze raz dziękuję.

[Quote = tofinhk] Przepraszam, że nie dają zbyt wiele informacji Mój projekt jest do odbioru sygnałów z przetwornika. Właściwie co ja problemem jest 0-80Hz tylko. Więc jest to naprawdę niskiej częstotliwości. ADC Kiedyś może otrzymać 0-5V i nie mogę zmienić ADC. Napięcie z przetwornika wynosi ± 7V. Ale nie chcę, tym większe napięcie. Co mam obawy wynosi ± 0.1V. Tak więc wzmacniać sygnały przez 25 razy. Sygnały chcę teraz ± 2.5V. Ze względu na ograniczenie mojej ADC, chcę dodać przesunięcie napięcia na sygnał AC przez 3.2V w rzeczywistości. Po tym, będę używał diody blokować negatywny sygnał, a następnie do ADC. Jeszcze raz dziękuję. [/Quote] Post schemat co masz. Przesunięcie prawdopodobnie mogą być dodane do istniejących układów.

Przesunięcie może być dodany do 25x wzmacniacz jeśli jest OPA.

Używam amp op do wzmocnienia sygnału o 25 razy. Może wiem jak dodać offsetu napięcia w obwodzie?

Ustaw R3 pożądanych pozytywny offset. W VE =- R3 15V jest 150kΩ.

Ale co, jeśli chcę tylko dodać DC offset napięcia, ale nie amplifing sygnały? To dlatego, że skończyłem wszystkie poprzednie części i chcę tylko dodać offsetu napięcia, zanim wsiadł do ADC. A także, może wiem, co jeśli nie VE-15V, ale-12V, 9V lub nawet GND (jeśli LM358)? Przepraszam za moją słabą znajomość elektronicznych. Dzięki.

Być może można użyć rezystora i generator prądu (źródło) w serii z źródła napięcia.

co poprzedni plakat zrobić, to podjąć 0.1V sygnał, wzmacnia go 25X i na tym samym poziomie z przesunięciem czasowym przez dostosowanie Ve. Jeśli nie mieć negatywny dostaw-15V, dżem-12V, lub ...? Ilość DC przesunięcie poziomów jest wykonywana przez Ve i wartości rezystancji. Należy mieć negatywny dostawy w systemie, tak myślę. Używaj, czego u mają i obliczyć R odpowiednio. Dlatego Vin na schemacie wynosi ± 0.1V, zamiast 2.5V ±. Możesz użyć superpozycji do figureout co w obwodzie.

Tak, mam-9V. Co muszę zrobić, to projekt przenośnego systemu. Dlatego będę przyniesie dwie 9V przenośnych battary z systemem. Ponieważ sygnały muszą przejść przez filtr, myślę, że lepiej jest wzmacniać ją najpierw. Ale przy użyciu powyższej metody, mam do filtrowania sygnału pierwszy. Obawiam się, że hałas z małej amplitudzie będzie wzmacniany po wzmacniacza. Jeśli wzmacniać sygnały pierwsze, sygnały się DC zamiast AC, a filtr nie może pracować jako moja oczekuje. Dlatego też należy dodać napięcie offsetu po wzmacniacza i filtra.

Przykro nam, ale każdy może może rozwiązać mój problem? Jestem w nagłych mojego projektu. Dziękuję bardzo.

W takim przypadku trzeba będzie po układu i będzie zapłacić pole niedźwiedzia.

Jeśli wzmacniać sygnały pierwsze, sygnały się DC zamiast AC, a filtr nie może pracować jako moja oczekuje.
nie ma sensu .. dlaczego? ur tylko wzmacnia, dlaczego AC się DC? Wdrożenie aktywnego źródła prądu za pomocą wzmacniacz i dyskretnego NMOS. Podłącz bramkę (G) NMOS do wyjścia wzmacniacz, źródło (S) NMOS do rezystora R1 (drugi koniec rezystora podłączyć do 9V), a także wzmacniacz jest odwracanie wejście (-). Wzmacniacz jest zasilany z ± 9V, nieodwracający wejście (+) uziemione. Obecny jest przez 9V/R1. Bufor sygnał, jeśli to konieczne, i podłączyć wyjście do rezystora R2. Drugi koniec R2 jest podłączony do D, który jest podłączony do ADC (i zakładają wysokiej impedancji wejścia w ADC). Zmiany poziomu napięcia jest 9V X R2/R1.

oops ... Myślałem, że napisałem układ już. Tutaj jest. Używam pierwszej części w celu wzmocnienia sygnału o 25 razy, a następnie sygnały przechodzą przez filtr IC przez 4-aby filtr dolnoprzepustowy Butterwortha. Po tym, sygnały pójdą do ADC. W rzeczywistości jednak praktyka, odkryłem, że ADC obsługuje tylko 0-5V, więc chcę dodać 2.5V napięcie niezrównoważenia.

Ja nie wiem, co IC są używane do filtrowania, ale jeśli filtr może whithstand +2.5 V offset wejściowy można dodać rezystor 50kΩ pomiędzy R14 i +15 V do niego dostać.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back