Jak do wyświetlania tekstu na monitorze??

X

xstal

Guest
Witaj Przyjaciele ..... Czy mógłbyś mi powiedzieć w jaki sposób możemy zmienić "dane tekstowe" uzyskane z klawiatury do formatu obrazu, które mogą być wyświetlane na monitorach CRT, LCD za pomocą prostego VGA Controller? Zasadniczo chcę, aby wyświetlić dane tekstowe na wyświetlaczu LCD lub CRT i chcę rozwijać VGA Sterownik do tego samego. Siedzę w jaki sposób przekonwertować dane tekstowe na piksele ... Dzięki.

Nie musimy się martwić o konwersji danych tekstowych do pikseli. Sterownik LCD będzie tego. Musimy po prostu zapis danych do pamięci wyświetlacza LCD. Przejdź przez karcie żadnej konkretnej LCD, u zapoznają się więcej na ten temat.

Hi xstal Gdzie jest wasza "VGA Controller"? Czy chcesz utworzyć kontroler wewnątrz FPGA? Ponieważ jest to forum FPGA, zastanawiam się, jeśli masz już rozwój pokładzie FPGA z portu klawiatury i portu wyjściowego VGA i chcesz skonfigurować FPGA tak pisania, klawiatury pojawi się na wyświetlaczu, podobnie jak w tradycyjnym prosty terminal. To byłby dobry projekt edukacyjny. Jeśli to prawda, to co pokładzie FPGA masz? Producenta płyty (lub kogoś innego) może już projekt przykład podobny do czego potrzebujesz. GCK, myślę, że xstal mówi o dużym LCD monitor komputera, a nie mały moduł alfanumeryczny wyświetlacz LCD.

Hi Echo47, prawda, mówię o dużym monitorze komputera. Mam Spartan 3 zestaw z 15-pinowy port VGA. Mam też projekt przykład VGA Controller. W tym projekcie przykład VGA Controller pokazali jak RGB dane są przesyłane wraz z wymaganymi sygnałów czasu (Hsync. i Vsync.). Ale dane, które są wyświetlane, jest już zapisany w pamięci wideo. Kontroler bierze dane z pamięci i wysłanie go do portu VGA wraz z odpowiednimi sygnałów czasu. Ta część jest zrozumiałe. Chcę napisać pamięci wideo z klawiatury, tak, że jestem w stanie wyświetlić tekst co mam wpisać z klawiatury. Dlatego będę miał do konwersji danych tekstowych do formatu pikseli. Jak się do tego zabrać? Dzięki,

Mam Spartan-3 Starter Kit zbyt. Wspólne sposób projektowania wyświetlania tekstu jest zbudowanie poziomo / pionowo licznik łańcucha, który dzieli widocznego obszaru ekranu do komórek charakter (popularny rozmiar 80x25 komórek). Następnie należy zbudować jakiś kontroler, który pisze na klawiaturze kodów ASCII do 80x25 dwóch portów tekst bufora ramki pamięci RAM. Teraz swój licznik odświeża łańcucha wyświetlania obrazu przez wielokrotne czytanie wierszy i kolumn 80x25 bufor pamięci RAM. Karmisz RAM w ASCII kod wyjścia i bieżący numer linii skanowania, do wejścia adres znak w kształcie ROM. ROM zawiera bitmapowych obrazów całego zestawu znaków ASCII. (Można znaleźć ładny zestaw znaków w systemie BIOS komputera VGA). ROM kształt znaków wyjścia jedno słowo na czas (zwykle od 8 do 12 bitów szerokości), co stanowi jeden rząd pikseli na całej szerokości znaku. Karmisz słowo ROM do szybkiej równoległych na szeregowe rejestru przesuwnego, a także wysyłać swoje pikseli wyjście do monitora CRT. To powinno być dość mały kawałek kodu HDL, z wyjątkiem wielkogabarytowych ROM kształt znaków. Szukałem w internecie prosty przykład czyste, ale bez powodzenia jednak.

I zostało to zrobione podczas mojego projektu studia w ubiegłym roku. echo47 dał dość szczegółowe odpowiedzi na swoje pytania, ale chcę tylko dodać kilka rzeczy. najpierw spojrzeć na artykuł, który mam w załączeniu. następnie spojrzeć na zadania laboratorium kursu EE178 SJSU ( http://www.engr.sjsu.edu/crabill/index.htm ). raz to zrobisz, otrzymasz całkiem dobry pomysł, jak VGA może być użyty do wyświetlania znaków na monitor VGA.

Oto kilka pospiesznie napisany kod, więc uważaj na błędy i niezręczności. To automatycznie rodzaje znaków na ekranie. Brak klawiatury. Zakłada używasz Xilinx ISE oraz Xilinx / Digilent Spartan-3 Starter Kit. [Color = blue] UPDATE:. Poruszyłem kod źródłowy Verilog do załącznika, aby zmniejszyć bałagan [/color]

Hi echo47 .... dzięki za odpowiedzi jakości. I przeszli przez kod. Na którym monitorze ma wygenerowany VGA czasu? Skąd wziął się ten ROM znaków? Czy napisałeś to sam, czy jest to pewne standardowe grafiki dla określonej czcionki? W każdym razie dzięki za pomoc. Mam pomysł ROM charakter, który moim zdaniem jest zadanie ghraphics .... Mogę wziąć dane tekstowe z klawiatury, należy użyć wartość ASCII jako adres do bitmapy wpisanym znaku pobrać bitmapy postać z rom i przechowywać go w buforze pamięci RAM, a następnie wyświetlić go wraz z sygnałów czasu .. ... orzeźwiający liczniki być wykorzystywane do prowadzenia ramy żyje ..... Dzięki.

Hi xstal, wyjście jest w zasadzie 800x600 z 72 Hz w pionie i 48 kHz w poziomie, standardzie VESA czasu, więc powinien działać z każdym wspólnym monitorze komputera. Testowałem go z dwóch różnych monitorach. Dawno, dawno temu, używałem edytora szesnastkowego pamięci wydobyć, że zestaw znaków z mojego komputera, BIOS karty graficznej. I zmodyfikowane kilka kształtów znaków w zależności mojej aplikacji. Masz opisane w inny sposób do projektowania systemu: po otrzymaniu kodu ASCII, należy skopiować postaci bitmapy z ROM do bufora ramki grafiki. To konstrukcja pozwala na mieszanie grafiki i tekstu, ale wymaga większej pamięci RAM (prawdopodobnie nie wystarczy wewnątrz małych FPGA), prędkość zapisu tekstu będzie wolniejsze i trudniej zmienić tekst wyświetlany na ekranie.

hello echo47, bardzo miły dyskusja na .... Ale mam jedno zapytanie? Co r modyfikacji do zrobienia w postaci bitmapy ROM, aby zmienić rozmiar (czcionka) postaci. Powiedzieć, czy domyślna czcionka rozmiar 8x8 i muszę go zmienić na 10x8, jakie zmiany muszę zrobić w charcter'bitmap rom?.

Hi Cool_designer, Czy 10x8 oznacza 10 szerokości i 8 wysokości, lub na odwrót? Aby zmienić od 8x8 do 10x8, spróbuj pozostawiając ROM charakter zmian, i po prostu umieścić dwa dodatkowe puste pikseli między znakami. To może jeszcze spojrzeć do przyjęcia. Jeśli naprawdę potrzebujesz, aby tworzyć większe kształty znaków, można zaprojektować je samodzielnie na papierze milimetrowym, a następnie przełożyć je na binarny (bardzo uciążliwe), lub użyć oprogramowania do projektowania czcionek (nieco mniej uciążliwe). Również przeszukać internet, a może będziesz miał szczęście. Oczywiście, należy również zmienić licznik łańcuchy do generowania nowych komórek charakter wielkości. Kiedy wyodrębnione zestaw znaków z mojego komputera BIOSu karty graficznej, zauważyłem, że BIOS zawiera rozmiarze 8x10 (8 szerokości i 10 wysokości), 8x12, 8x14, a może i kilka innych. Mój przykład Verilog używa 8x14 zestaw plus dwa dodatkowe puste pikseli w celu dopasowania do 8x16 komórek charakter mojego prostego łańcucha licznika. Mógłbym spędzić trochę czasu, aby utworzyć hodowcy licznik łańcucha 8x14 komórek charakter.

hello echo47, Dzięki za odpowiedź ur. Mam 8x8 charakter rom z Xilinx 3 spartan kit.But rozwoju nadal nie jestem w stanie uzyskać rom znaków dla 8x12, 8x14 i 8x16 charakter wielkości. Jak wyodrębnić postać bios rom z mojego komputera 8x12, 8x14 itp. 8x16 Czy ich wszelkie standardowe narzędzie używane do pobierania rom charcter z komputera. Jestem w stanie zdobyć *. fon i cpi plik z mojego komputera, ale nie był w stanie wydobyć dane rom postaci z it.Generating własne rom anahi ręcznie będzie zbyt hectic.It będzie gr8 jeśli u może mi pomóc w tej .

Hi Cool_designer, Mój przykład Verilog (patrz wyżej) zawiera 8x16 zestaw znaków. Pierwotnie 8x14 zestaw, ja po prostu dodaje się dwa puste wiersze. Oto 8x10, 8x12, 8x14 i zestawy znaków, że wydobyte wiele lat temu od BIOS-u. Czy po sformatowaniu ich informacji C tablice char i zmienione niektóre postaci w zależności mojej aplikacji. Możesz użyć edytora tekstu sformatować je w składni HDL. To także całkiem proste, aby usunąć dwa wiersze z 8x10, aby utworzyć zestaw 8x8. Nigdy nie widziałem narzędzie, które automatycznie pobiera zestawy VGA BIOS charakter. Możesz użyć pamięci edytor DOS hex, lub napisać mały program DOS, który pobiera 32 KB pamięci z C000: 0000 przez C000: 7FFF, wspólnym regionie VGA BIOS. (Można go uruchomić z poziomu systemu DOS lub Windows Command Prompt). Następnie wyszukaj 32K danych dla zestawów znaków.

Hi xstal! Czy udało Ci się to osiągnąć? Jestem zaangażowany w prawie zadanie podobne, które starają się zrobić, co oznacza, że pobieranie danych z klawiatury i pokazano na monitor VGA. Mam Spartan 3E zbyt. Szukałem w internecie na podobne podejście, ale bez powodzenia tej pory, więc jeśli osiągnięto postęp w tej kwestii byłoby bardzo mile widziane, jeśli można podzielić się ze mną tego kodu. Dzięki! Pedro

Znalazłem PS / 2 klawiatury ASCII moduł wejść na OpenCores: Wyjścia modułu klawiatury dot znaków po naciśnięciu shift / ctrl / alt kluczy. Nie wiem dlaczego. I nie próbował debugowanie. I podłączyć go do mojego -Spartan 3 Starter Kit przykład kodu. Wpisać na klawiaturze, a tekst zostanie wyświetlony na VGA. To po prostu typy od lewej do prawej, i zawija się na końcu linii. No fancy kontroli kursora. Być może trzeba przesunąć zworki na zastosowanie +3.3 V i +5 V na klawiaturze. Może również pracować na Spartan-3E Starter Kit, jeśli przypisać numery FPGA pin.

hi juz zadać .. wif dokładnie ten sam projekt .. jeśli u chcą, aby to Microblaze .. Jak u rzeczywiście zrobić wif pomocą XPS ..

Witam mam kod VHDL do wyświetlania znaków klawiatury monitora VGA. ale używa hyper terminala do testowania klawiatury. Jak mogę zmienić kodów dla diod LED zamiast?? pls pomocy ...

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back