języku C + + dla AVR?

7

7rots51

Guest
Hi Jeśli używamy C / C + + kompilator IAR dla AVR. Jakie są zalety korzystania z c + + obiekt programowania AVR projekty osadzone? Czy może rozwiązać niektóre problemy łatwo, że jest trudny do rozwiązania z C? Czy c + + zmniejsza liczbę linii programu? Jakie jest twoje doświadczenie? :? Pozdrawiam

Moim zdaniem (ale nie mówię z doświadczenia z C + + w AVR) jest to niebezpieczne w użyciu C + + dla UC. Myślę, że największym problemem jest alokacji pamięci! Musisz śledzić pamięci użyć, ponieważ jest to prawdopodobnie ograniczony. Myślę też, rozmiar kod jest nieco większa (po kompilacji, być może można napisać kod mniejsze), ale jest to założenie. Myślę, że jeśli masz zamiar używać Przeciążanie operatora, szablony, strumieni, dziedziczenie z funkcji wirtualnych, ... trzeba mieć dobry pomysł, co robisz. (Jeśli istnieje kompilator C + + dla AVR, który obsługuje te rzeczy) Małe wspomnienia są prawdopodobnie największym wrogiem Object Oriented projektowania. Na razie próbuję używać tylko część biblioteki standardowej C dla AVR, np. nie scanf lub sprintf metod, ponieważ zwiększają one zebrane przeznaczyć rozmiaru kodu (3 do 5 kB) Antharax

Kilka miesięcy temu zacząłem z AVR i c + +. To raczej bolesne przygody, ale teraz większość rzeczy wydaje się działać. Dlatego postanowiłem podzielić się moją małe doświadczenie, może to być przydatne dla Ciebie.

stevejack próbowałeś C + + kodowanie AVR w kompilator IAR?

Moim zdaniem (ale nie mówię z doświadczenia z C + + w AVR) jest to niebezpieczne w użyciu C + + dla UC. Myślę, że największym problemem jest alokacji pamięci! Musisz śledzić pamięci użyć, ponieważ jest to prawdopodobnie ograniczony. Myślę też, rozmiar kod jest nieco większa (po kompilacji, być może można napisać kod mniejsze), ale jest to założenie. Myślę, że jeśli masz zamiar używać Przeciążanie operatora, szablony, strumieni, dziedziczenie z funkcji wirtualnych, ... trzeba mieć dobry pomysł, co robisz. (Jeśli istnieje kompilator C + + dla AVR, który obsługuje te rzeczy) Małe wspomnienia są prawdopodobnie największym wrogiem Object Oriented projektowania. Na razie próbuję używać tylko część biblioteki standardowej C dla AVR, np. nie scanf lub sprintf metod, ponieważ zwiększają one zebrane przeznaczyć rozmiaru kodu (3 do 5 kB)
Dlaczego C + + bardziej intensywnie wykorzystujących pamięć niż C ? To działa dokładnie tak samo jak C przy kompilacji, więc różnica byłaby bliska zeru. Również, dlaczego alokacji pamięci jest większy problem w C + + niż w C? Po wszystkich newlib korzysta z tej samej procedury przydzielania pamięci w C + + tak jak w C. Można użyć stosu alokacji w C + + też mimo, że jest raczej ograniczenie. Simon

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back