IR światło dla IR LED - wątpliwości

E

electroboy

Guest
jak będzie IR światło z IR LED propagować? jak ten poniżej
9_1325162913.jpg
lub
58_1325162951.jpg
Co należy zrobić, jeśli należy umieścić dwa oddzielne nadajniki i odbiorniki podczerwieni ściśle i odizolowane od siebie nawzajem? proszę o pomoc .. z góry dzięki ..

Drugi rysunek jest prawda. Użyj soczewki skupić i zawężenie wiązki.

jak będzie IR światło z IR LED propagować?
Google IR-LED producenci datasheet, znajdziesz tam dane techniczne np. krewny Natężenie promieniowania vs kątowego przykład [url ] http://www.everlight.com/datasheets/IR333_H0_L10_datasheet.pdf [/url]

Jako post kak111 wskazuje, główni producenci IR LED zrobić różne modele do różnych wymagań i ich charakterystyki promieniowania przedstawiono na arkuszu danych. Na przykład, gdy trzeba wąską wiązkę i / lub silny, używam TSAL6100 Vishay to. Kiedy chcę szerszy, ale nadal dość silny strumień, używam TSAL6200, również przez Vishay. Zaletą korzystania z diody (i innych produktów) dokonanej przez dużej firmy jest to, że szczegółowe arkusze danych i takie arkusze danych są wiarygodne. Jakiś czas temu zrobiłem duży projekt, w którym jedna część wymaganych kilka IR linki na zewnątrz w świetle dziennym. Na początku używałem no-name diody z rynku lokalnego i ledwo mogłem uzyskać wiarygodne link na 5m. Po jakimś dochodzeniu okazało się, że nie tylko były diody nieefektywne, ale także skupia ich emisji w sposób trafić off fizycznej osi. Później zastąpiła je TSAL6100 i łatwo skonfigurować solidnym łączy ponad 20m bez zmiany obwodu.

Większość 3mm lub 5mm IR LED będzie miał 15-30 stopni wiązkę chyba zmodyfikowane przez optyka. Jeśli zdarza się podróżować w sposób, w jaki pokazano w pierwszej instancji, to byłoby laser. Na zdrowie

Ups, właśnie zauważyłam, że nie odpowiedział jeden z PO głównych pytań:
Co należy zrobić, jeśli trzeba umieścić dwa oddzielne nadajniki i odbiorniki podczerwieni ściśle i odizolowane od siebie
Jak blisko? oni muszą być razem? A co to odległość pomiędzy TX i RX? Wiele rozwiązanie zależy od takich czynników.

Można dążyć pilota pod różnymi kątami z telewizora, aby zorientować się w strukturze promieniowania. Jest to dla IR, który jest przeznaczony do tego celu. Radio Shack nie (lub nie) sprzedawać karty podczerwieni czujki, które mogą być używane do testowania pilotów. Nie wiem, jak to działa. Może pokaże wzór dyspersji. Czy to dla przenośnego systemu, które zostaną podjęte w dół i ustawić? Zamiast próbować dążyć niewidzialnego światła, użyłem w diodę LED, która w katalogu opisane jako wąskie wiązki 36000 mcd pomarańczowy lub żółty. To przewiduje miejscu średnicę stóp para, dobrze widoczne, na ścianie w odległości trzydziestu metrów. Przed eksperymentować pomyślałem, że mógłbym postawić mały obiektyw bezpośrednio przed doprowadziło wysyłania i ogranicza swoją wiązkę tak wąsko, że większość z jego światła wyląduje na lekkim detektorem 20 lub 30 metrów. Próbowałem, ale okazało się to niemożliwe do zrobienia z małym obiektywem. Spot to projektów jest duży, wielki jak talerz. Znalazłem wąskie widoczne wysyłanie wiązki doprowadziły pracował najlepiej. Kiedyś niedrogi obiektyw na płycie czujki skupić wiązkę na fotodetektor. Obiektyw był plastik, 1,5 cala średnicy.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back