Inwerter 3 fazy z jednej fazy

A

andreafog

Guest
Witam wszystkich! Mam pytanie dotyczące tego ciekawy argument. Chciałbym użyć mostka prostowniczego (z kondensatorem) w celu naprawienia AC jednej fazy, a następnie użyć BUS DC, że otrzymaliśmy do napędu silnika z falownika. Jeśli moje przypuszczenia są prawidłowe, wynikające z napięcia stosowane w silnika będzie niższa niż przy użyciu magistrali DC uzyskane z 3-fazowym prostownikiem. Jak będzie zachowania się silnika? Będzie miał zmniejszony moment obrotowy, zmniejszenie prędkości lub co innego? Falownika, które chciałbym zrealizować oparta jest na Freescale MC3PHAC. Z góry dziękuję. Ciao

mamy 2 config dla 3-fazowy system. jeden z nich produkują 310VDC i inne 540V. w pierwszym przypadku, nie mamy żadnych znaczących różnic. w drugim, jeśli porównać, mamy niższe napięcie w 1-fazowy system, (310 / 540 = 1 / √ 3 = 0,58) i musimy się o 50Hz/1.7 = 29Hz max do normalnego silnika. jeśli częstotliwość iść wyżej niż 29Hz, wytwarzane Turque spadła. Davood Pozdrawiam

Dziękujemy Davood! Oto dokładnie to, co chciałbym wiedzieć! Przed przystąpieniem do rozwoju tego projektu muszę mieć pewność, że mogę go zrealizować fizycznie. Więc z mojej konfiguracji (patrz załącznik), muszę używać częstotliwości zasilania max 29Hz mieć pełny moment obrotowy, ale przy tej częstotliwości silnika nie można uruchomić z pełną prędkością. Aby dotrzeć do tej prędkości muszę deflux stojana, w ten sposób powoduje zmniejszenie th produkowane momentu obrotowego. Czy mam rację? Jeszcze raz dziękuję

w tej konfiguracji dla wszystkich częstotliwości poniżej 29Hz (z 220V) można uzyskać maksymalny moment obrotowy. ale moc wyjściowa (moc na wale silnika) proporatinal do [moment * prędkość obrotowa]. w innych moc słowa proporatinal częstotliwości (przy stałej momentu obrotowego). Oznacza to, można uzyskać maksymalnie 58% [29/50] maksymalną moc wyjściową silnika. [Size = 2] [color = # 999999] Dodano po 14 minutach: [/color] [/size] Uwaga: W przypadku korzystania z 3-fazowy silnik, który to normalne napięcie 380V w układzie gwiazdy, możesz użyć tego silnika z konfiguracji delta na 380V/1.7 = 220V przy pełnej mocy wyjściowej.

[Quote = Davood Amerion] Ważna uwaga:. Przypadku korzystania z 3-fazowy silnik, który to normalne napięcie 380V w układzie gwiazdy, możesz użyć tego silnika w trójkąt konfiguracyjnego w 380V/1.7 = 220V przy pełnej mocy [/quote] Ale w tym przypadku w celu uzyskania wartości skutecznej 220V na wyjściu przetwornicy muszę używać kontrolowany mostek prostowniczy? Nie pamiętam niemal wszystko na trójkąt / gwiazda połączenia. Przepraszamy za przeszkadza Ci tak: D!

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back