S
speedEC
Guest
Zgodnie z życzeniem naszych przyjaciół z forum, Wysłałem podstawowe połączenia modemu GSM (DB9) - MAX232 - PIC16F877A - MODUŁ LCD (JHD) dla nich odnoszą.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
spróbuj - sterowanie przepływem: brak [NIE HARDWARE] [color = "Silver"] [SIZE = 1] ---------- Napisz dodana 13:09 ---------- Poprzedni post był na 13:04 ---------- [/SIZE] [/color]Nie działa z kontrolą przepływu ustawiona na sprzęcie ..
Powinien działać z "Flow Control-None" (za pomocą Hyper Terminal). Jeśli nie, problem polega na PIC MCU obwodzie i kodeksu i trzeba ponownie skonfigurować (ustawienia domyślne) swojego modemu GSM.SIM 300 modem działa dobrze PC tylko na XON / XOFF trybie
Zobacz alokdaga, pierwsze nie próbuj złożonych poleceń. Jeśli to zrobisz, nie można uzyskać pozytywny wynik wkrótce. Wystarczy użyć polecenia jak ATE0 początkowo można korzystać ze wszystkich innych poleceń po otrzymaniu wiadomości o czasie Hyp. Ponadto, nie ma powikłań zaangażowany w relacje modemu GSM za pomocą Hi-Tech C. Nie wiem o PICBasic. Możesz dostać wiadomość od modemu ciągu kilku minut, jeśli przejdziesz krok po kroku. Inaczej, będzie to potrwać nawet tydzień. Jesteś już dostępny modem Wavecom. Więc nie będzie problemu obwodu, tak myślę. Ale, trzeba skupić się na ustawieniach domyślnych modemu GSM. Jesteś już powiedział, że SIM300 działa tylko na kontroli przepływu - Xon / Xoff. Tak więc zmiana modemu GSM (SIM300) ustawień fabrycznych i spróbuj ponownie wysyłając ATE0 lub ATE1. sprawdź odpowiedzi. Powinien i musi pracować na kontrolę przepływu -. "None"
Można wybrać dowolny oscylator krystaliczny częstotliwości na podstawie Twoich potrzeb. UWAGA: Jeśli korzystasz z żadnego Development Board, należy użyć zainstalowanego oscylator krystaliczny.PIC16F877A pracuje na 20MHz, dlaczego używasz 4MHz?
zobacz numer strony: 145 z DATASHEET PIC16F877A wyboru kondensatorami.jaki sposób można określić kondensator dla zegara
Jeśli chcę interfejs do modemu GSM z PIC, muszę się martwić o częstotliwości PIC lub mogłyby po prostu użyć 4MHz? A co jeśli mogę użyć 20MHz, jaki wpływ będzie to spowodowane? Btw, ja tylko używać deski do krojenia.Można wybrać dowolny oscylator krystaliczny częstotliwości na podstawie Twoich potrzeb. UWAGA: Jeśli korzystasz z żadnego Development Board, należy użyć zainstalowanego oscylator krystaliczny. zobaczysz ilu Strona: 145 z DATASHEET PIC16F877A doboru kondensatorów
Nic się martwić o częstotliwości? Można użyć dowolnego frequecy albo 4MHz lub 20 MHz.Jeśli chcę interfejs do modemu GSM z PIC, muszę się martwić o częstotliwości PIC lub mogłyby po prostu użyć 4MHz?
to jest najlepszym sposobem komunikacji z modemem GSM przed PCB projektowania. Dane wymagane: PIC MCU? Modem? IDE? Kompilator? Zasilanie do PIC i GSM? Czy masz obwodów? MAX232 lub MAX3222?używam tylko deski do krojenia.
PIC i obwody są exacly same (planowane rozszerzenie go jednak). Ale currenly tylko 20MHz oscylator, więc trzeba znaleźć odpowiednie czapki dla niego i nie mam układ MAX232 jeszcze. Modem używam jest Wavecom Fastrack WM20392, które jego datasheet jest trudne do znalezienia. Pożyczyłem modem z laboratorium, ale szokująco nie masz arkusz. IDE jest MPLAB. Modem GSM dostarczany jest z 12V, a PIC 5V. Muszę się uda podstawowe wysyłanie SMS i otrzymaniu pierwszego i rozszerzyć ją później. Mój projekt jest jeszcze we wczesnym stadium.Nic nie martwić się o częstotliwości? Można użyć dowolnego frequecy albo 4MHz lub 20 MHz. jest najlepszym sposobem komunikacji z modemem GSM przed PCB projektowania. Dane wymagane: PIC MCU? Modem? IDE? Kompilator? Zasilanie do PIC i GSM? Czy masz obwodów? MAX232 lub MAX3222?