Interfejs SIM300 modem GSM z IC MAX232 PIC16F877A thro To

S

speedEC

Guest
Zgodnie z życzeniem naszych przyjaciół z forum, Wysłałem podstawowe połączenia modemu GSM (DB9) - MAX232 - PIC16F877A - MODUŁ LCD (JHD) dla nich odnoszą.

dzięki. Używam tego samego połączenia ale problem pozostaje. Jestem w stanie komunikować się z modemem Wavcom ale nie SIM300 jednej ... Podczas gdy komputer komunikuje się z nimi!

Nie mam problemu komunikowania się za pomocą modemu GSM tego obwodu. Czy sprawdziłeś MAX232 sygnał, czy pójść wysoko podczas odbierania / wysyłania wiadomości do / od modemu GSM? Czy można ustawić właściwą szybkość transmisji? [Color = "Silver"] [SIZE = 1] ---------- Post added at 15:23 ---------- Poprzedni post był w 15 : 22 ---------- [/SIZE] [/color] Co to jest napięcie wejściowe do PIC? > = +5 V lub mniej?

jest mniejsza niż 5 volt. Z tej samej konfiguracji jestem w stanie komunikować się z wavecome modem, ale nie z SIM300! I SIM300 modem pracuje z komputerami PC z kontrolą przepływu, jak XON / XOFF

Napięcie na MAX232 powinna wynosić minimum +5 V w celu (podać> = +12 V) działa prawidłowo. Jeśli jest mniej niż +5 V, musisz wybrać MAX3232 itp komunikować seryjnie z modemem GSM. Nie wiem o wavecome. [Color = "Silver"] [SIZE = 1] ---------- Post added at 17:03 ---------- Poprzedni post był 17:01 ---------- [/SIZE] [/color] najpierw spróbować kontrolę przepływu - "none". Kiedy dostałem pracę wszystko możesz ustawić wszystko swobodnie w przyszłości.

otrzymał pan nic (jak niepotrzebnymi danymi) lub nic? Czy używasz ekranu LCD, aby wyświetlić modemem GSM w wiadomości?

Próbowałem z 5 wolta także - nie działa ... Wysłałem dane do HyperTerminal z UC - Dane są doskonale recd. na hyperterminal ale nie działa z SIM 300 modem :-( SIM 300 modem działa dobrze z PC tylko na XON / XOFF Tryb .. nie działa z zestawem kontroli przepływu do sprzętu ..

pl zamieścić fragment kodu i schemat?
Nie działa z kontrolą przepływu ustawiona na sprzęcie ..
spróbuj - sterowanie przepływem: brak [NIE HARDWARE] [color = "Silver"] [SIZE = 1] ---------- Napisz dodana 13:09 ---------- Poprzedni post był na 13:04 ---------- [/SIZE] [/color]
SIM 300 modem działa dobrze PC tylko na XON / XOFF trybie
Powinien działać z "Flow Control-None" (za pomocą Hyper Terminal). Jeśli nie, problem polega na PIC MCU obwodzie i kodeksu i trzeba ponownie skonfigurować (ustawienia domyślne) swojego modemu GSM.

Witam, myślę, że w sprzęcie kondensatory pompy ładowania brakuje .... Dla MAX232 transreceiver do pracy .... Kondensatory pompą ładunkową są potrzebne .... Proszę umieścić kondensatorów 1UF pomiędzy C1 i C1 + i jeśli chcesz używać chanel -2 z samym chipie następnie także umieścić 1UF między .... C2 + oraz C2-..... Ponadto musisz mieć taki sam kondensator 1UF między V + i V-.... czytaj arkusz danych z MAX232 prawidłowo .. .. Gdy jesteś nie z modyfikacją i Programu PIC dla portu szeregowego communcation w trybie nadawania .... Po tym musisz wysłać kilka rzeczy i zobaczyć, że się otrzymało na żadnej z aplikacji takich jak Hyper Terminal w komputerze ..... Następnie można kodować komend AT dla communcation z GSM karty ...... Jest bardzo ładny projekt próbowałem jakąś część tego ..... Z poważaniem, Milind

Nie wspomniałem szczegółowe elementy MAX232 w moim obwodzie. Po prostu dałem mu zarys (schemat). Ma zwrócić się arkusz z MAX232 o szczegóły. Już on przekazać swój modem Wavecom ale nie SIM300 modemu. Mam nadzieję, że już MAX232 arkusz na ręku.

Tak .... Wavecom działa poprawnie ... Ale SIM300 nie ... Używam picbasic .. Będzie pisać kod

Jest to kod używam. IT działa dobrze Z WAVECOM .... SEROUT portb.0, N9600, ["AT + CMGS =", "xxxxxxxxxx", 10] PAUSE 500 SEROUT portb.0, N9600, [# CD1, CD2, CD3, 26,10] SEROUT portb.0, N9600, [ 10] LOOP: goto loop

Zobacz alokdaga, pierwsze nie próbuj złożonych poleceń. Jeśli to zrobisz, nie można uzyskać pozytywny wynik wkrótce. Wystarczy użyć polecenia jak ATE0 początkowo można korzystać ze wszystkich innych poleceń po otrzymaniu wiadomości o czasie Hyp. Ponadto, nie ma powikłań zaangażowany w relacje modemu GSM za pomocą Hi-Tech C. Nie wiem o PICBasic. Możesz dostać wiadomość od modemu ciągu kilku minut, jeśli przejdziesz krok po kroku. Inaczej, będzie to potrwać nawet tydzień. Jesteś już dostępny modem Wavecom. Więc nie będzie problemu obwodu, tak myślę. Ale, trzeba skupić się na ustawieniach domyślnych modemu GSM. Jesteś już powiedział, że SIM300 działa tylko na kontroli przepływu - Xon / Xoff. Tak więc zmiana modemu GSM (SIM300) ustawień fabrycznych i spróbuj ponownie wysyłając ATE0 lub ATE1. sprawdź odpowiedzi. Powinien i musi pracować na kontrolę przepływu - "none".

Hello. Dzięki za odpowiedzi. To działa z żadnym kontroli przepływu również. I właśnie testowane .... Ale bez powodzenia ze sprzętem PIC ...
Zobacz alokdaga, pierwsze nie próbuj złożonych poleceń. Jeśli to zrobisz, nie można uzyskać pozytywny wynik wkrótce. Wystarczy użyć polecenia jak ATE0 początkowo można korzystać ze wszystkich innych poleceń po otrzymaniu wiadomości o czasie Hyp. Ponadto, nie ma powikłań zaangażowany w relacje modemu GSM za pomocą Hi-Tech C. Nie wiem o PICBasic. Możesz dostać wiadomość od modemu ciągu kilku minut, jeśli przejdziesz krok po kroku. Inaczej, będzie to potrwać nawet tydzień. Jesteś już dostępny modem Wavecom. Więc nie będzie problemu obwodu, tak myślę. Ale, trzeba skupić się na ustawieniach domyślnych modemu GSM. Jesteś już powiedział, że SIM300 działa tylko na kontroli przepływu - Xon / Xoff. Tak więc zmiana modemu GSM (SIM300) ustawień fabrycznych i spróbuj ponownie wysyłając ATE0 lub ATE1. sprawdź odpowiedzi. Powinien i musi pracować na kontrolę przepływu -. "None"

Witam, zastanawiam się, jak można określić kondensator dla zegara? I PIC16F877A pracuje na 20MHz, dlaczego używasz 4MHz? Przykro mi stracił większość podstaw.

PIC16F877A pracuje na 20MHz, dlaczego używasz 4MHz?
Można wybrać dowolny oscylator krystaliczny częstotliwości na podstawie Twoich potrzeb. UWAGA: Jeśli korzystasz z żadnego Development Board, należy użyć zainstalowanego oscylator krystaliczny.
jaki sposób można określić kondensator dla zegara
zobacz numer strony: 145 z DATASHEET PIC16F877A wyboru kondensatorami.

Można wybrać dowolny oscylator krystaliczny częstotliwości na podstawie Twoich potrzeb. UWAGA: Jeśli korzystasz z żadnego Development Board, należy użyć zainstalowanego oscylator krystaliczny. zobaczysz ilu Strona: 145 z DATASHEET PIC16F877A doboru kondensatorów
Jeśli chcę interfejs do modemu GSM z PIC, muszę się martwić o częstotliwości PIC lub mogłyby po prostu użyć 4MHz? A co jeśli mogę użyć 20MHz, jaki wpływ będzie to spowodowane? Btw, ja tylko używać deski do krojenia.

Jeśli chcę interfejs do modemu GSM z PIC, muszę się martwić o częstotliwości PIC lub mogłyby po prostu użyć 4MHz?
Nic się martwić o częstotliwości? Można użyć dowolnego frequecy albo 4MHz lub 20 MHz.
używam tylko deski do krojenia.
to jest najlepszym sposobem komunikacji z modemem GSM przed PCB projektowania. Dane wymagane: PIC MCU? Modem? IDE? Kompilator? Zasilanie do PIC i GSM? Czy masz obwodów? MAX232 lub MAX3222?

Nic nie martwić się o częstotliwości? Można użyć dowolnego frequecy albo 4MHz lub 20 MHz. jest najlepszym sposobem komunikacji z modemem GSM przed PCB projektowania. Dane wymagane: PIC MCU? Modem? IDE? Kompilator? Zasilanie do PIC i GSM? Czy masz obwodów? MAX232 lub MAX3222?
PIC i obwody są exacly same (planowane rozszerzenie go jednak). Ale currenly tylko 20MHz oscylator, więc trzeba znaleźć odpowiednie czapki dla niego i nie mam układ MAX232 jeszcze. Modem używam jest Wavecom Fastrack WM20392, które jego datasheet jest trudne do znalezienia. Pożyczyłem modem z laboratorium, ale szokująco nie masz arkusz. IDE jest MPLAB. Modem GSM dostarczany jest z 12V, a PIC 5V. Muszę się uda podstawowe wysyłanie SMS i otrzymaniu pierwszego i rozszerzyć ją później. Mój projekt jest jeszcze we wczesnym stadium.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back