Interfejs mikrokontroler pic do innego pic MCU

R

ronzam2002

Guest
Czy możliwe jest interfejs typu mikrokontroler pic na inny mikrokontroler pic, jak chcesz interfejs pic16f73 do innego pic MCU? Jeśli tak, to wyjaśnić, jak można podłączyć każde inne i co portu lub szpilka:. D

Tak, jest to możliwe. Mam podłączony PIC 12F675 (o przetwornik A / D) do PIC 16F628 (który nie ma przetwornik A / D, ale może on kontrolować LCD) w innym forum, za pośrednictwem komunikacji szeregowej (sprzęt USART realizowane w 628 i oprogramowanie wdrożone w 675). Niektóre PIC mają porty równoległe (np. 16F877, które mogą być związane z innymi PIC). Bardzo dobrym przykładem jest klon ICD2, który korzysta z 16F877 i 18F4550 połączone ze sobą.

Czy masz pomysł, jak będę interfejs PIC16F84A (który ma czujnik temperatury LM35 i zewnętrznych adc0804 ADC podłączonych do niego) do pic16f73. heres schemat blokowy poniżej.

[Quote = ronzam2002] Czy możliwe jest interfejs typu mikrokontroler pic na inny mikrokontroler pic, jak chcesz interfejs pic16f73 do innego pic MCU? Jeśli tak, to wyjaśnić, jak można podłączyć każde inne i co portu lub szpilka:. D [/quote] Tak, podłączone 2 pic micros za pomocą szeregowego communication.In projektu miałem do wykonania 32 I / O ports.I używane 16f877a rozszerzenie portu (maksymalnie 31 I / O). i działa dobrze. odniesieniu Sajeev

Nie wiem, dlaczego trzeba 16F84 między przetwornika AD (niepotrzebne też) i 16F73. Możesz po prostu podłączyć LM35 bezpośrednio do 16F73 AD konwerter, można zaoszczędzić dwa układy. Ale mimo to można połączyć dwa PIC za pomocą protokołu I2C lub nawet RS232. SPI jest także opcja. Należy przestudiować szeregowy protokół komunikacyjny.

Użyłem 16F84A wykonać samoidentyfikacji uznawania typu czujnika, który jest dołączyć do mcu. Pic16f73 nie może wykonywać samo-identyfikacji.

można użyć protokołu I2C także cummunication od 2 mikrokontrolerach jeśli szeregowy jest zajęty gdzie indziej.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back