interfejs do sterownika drukarki

P

prasadaradhya

Guest
Cześć,
Chciałem, aby wydrukować tekstu i grafiki przy użyciu drukarki igłowe, wysyłając polecenia za pomocą mikrokontrolera.
Polecenie zostanie wysłany za pośrednictwem wbudowanego języka C.
Parallel port jest używany do połączenia między mikrokontrolerem i drukarki.

Cześć
i może to zrobić,
podręcznik dla programistów uzyskać odpowiednie drukarki,
Format danych jest proste,
8 danych autobus,
1 Strobe,
1 zajęty kontroli jest wystarczające, aby rozpocząć printting tekst i grapnics.

- babesh

Dziękujemy za Babesh ur odpowiedzi

I przesłał dane do D0 - D7 pin następnie Strobe pin Niskie wydał zwłoki 1ms następnie Strobe pin High.
I am getting 3.3V z kontrolera w Strobe PIN, że jest to problem?
Nie jestem zajęty sprawdzania kodu PIN.nawet 1 Karty wysłana, gdy drukarka jest włączony, również nie jest cumming.
kiedy nacisnąć przycisk drukowania drukarka drukuje niektóre śmieci wartości, nawet jeśli nie jestem wysyłania jakichkolwiek znaków.

Co to jest napięcie interfejsu uruchomiony, większość starszych matryca są ustawione na poziomach TTL.

Sugerowałbym Ci ewentualnie rozważyć użycie ack zobaczyć gdy drukarka akceptuje swoje dane, a nie zajęty, choć jak powinna działać.

Stara eprom lpt tester i zabierani na śmieci sprzedaży używanych zegar dostarczyć Strobe & zegar binarny licznik do skierowania eprom i ack ponownie uruchomić minutnik.W EPROM danych udał się prosto do D0 ~ D7 drukowania tej samej rzeczy przez cały.

Interfejs nie jest problem, ale wysłanie ESC / P grafiki ..Czy na pewno chcesz wydrukować grafiki z up?

Cześć,

Po włączeniu drukarki, to zajmie trochę czasu, aby stać się aktywnymi, w tym czas trwania może dać zajęty państwa,
więc lepiej sprawdzić zajęta również innym czekać na 1 sek afer włączeniu drukarki (na czas beeing)
oraz opóźnienie między poszczególnymi charecter, że zrobi ...

I prtefer użyciu 5V poziom sygnałów i wątpliwości, że (3.3V) może być problem.

Jeden więcej ostrożności: Wyślij dwóch bajtów 1BH, 40H (Esc, @) przed wysłaniem danych do drukarki, to inicjalizacja polecenia używane w wielu z matryca drukarek.

KamalS:
Możemy wydrukować grafiki wykorzystujących także Esc / P polecenia.Ale nie możemy zagwarantować, że będzie działać dla wszystkich matryca drukarek.- Babesh.

Cześć
Drukarka kody podręcznika ESC będzie pomocne w drukowania grafiki.Użyłem LX800 drukowania grafiki, to działa dobrze.Jeśli uda się drukowanie jednego znaku, reszta nie ma problemów.Wiele z nich jest w sieci.Dla innych, większość zastępców pracy, chyba że chcesz używać alternatywnego zestawu czcionek drukarki obsługuje.
Raoof

Dziękujemy wszystkim,
Jestem w stanie wydrukować tekst już teraz jestem w pracy drukowania grafiki (SINWAVE).
Potrzebuję przekonwertować sinwave użyciu ADC i będą przechowywane w SRAM następnie, muszą odczytać dane zapisane w SRAM i wydrukować.
Mam do druku niniejszego sinwave, Jeśli ktoś wie żadnych powiązań, które mogą dać pomysł lub przykład program do drukowania w trybie graficznego proszę wysłać do mnie.

Ja jestem przy użyciu przy użyciu TVS Elektroniki - MSP 245XL Classic matryca drukarki.To był wykrywany jako EPSON Laser 1000 w działaniu komputera.

Znalazłem jeden EPSON komendy danych, w tym stwierdzono, że działania Laser 1000 seria pod ESC / P polecenia, czy istnieje różnica pomiędzy ESC / P poleceń i komend ESC/P2?

Mam załączeniu również danych.
Przepraszamy, ale musisz logowania w celu wyświetlenia tego zajęcia

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back