Interfejs do klawiatury 4x4 - jak skanować klawiaturę poprawnie?

M

Maverickmax

Guest
Witam Mam trudności z interfejsu mojej klawiatury 4x4 jak podłączone 4 wierszy i kolumn P0H do P0H7 odpowiednio. Próbowałem go zeskanować, ale stawała się błędne dane. Jak można skanować klawiaturę poprawnie? Używam kolumny do produkcji i rząd jako wejście. Proszę mi doradzić jak najszybciej MM

Jaka jest twoja sekwencja czytania? [Size = 2] [color = # 999999] Dodano po 54 sekund: [/color] [/size] A schemat [size = 2] [color = # 999999] Dodano po 2 godziny 22 minut: [/color] [ / size] Wyobrażam sobie już robisz następne: Początkowa wartość kolumny = 0 Set 1 do kolumny # 1 Czytaj wejście - Jeśli dane = 0, to masz klucz (s) przycisku Set 0 do Kolumna # 1 Set 1 do kolumny! # 2 Przeczytaj wejście - Jeśli dane = 0, to masz klucz (s) przycisku Set 0 do Kolumna # 2 Zestaw 1 do kolumny # 3 Przeczytaj wejście -! Jeśli dane = 0, to masz klucz (s) przycisku Set 0 do kolumny # 3 Zestaw 1 do kolumny 4 Przeczytaj wejście - Jeśli dane = 0, to masz klucz (s) przycisku Set 0 do Kolumna # 4 Opóźnienie w celu uniknięcia odbicia!

Ponieważ zestaw kolumn i wierszy wysokiej jako wejście, ale każdy wiersz ma z rezystorem. Tak więc wejść rzędu będą wysokie. Kiedy przycisk jest wciśnięty, powiedzmy 1. Oprogramowanie przeprowadzi algorytm, takich jak ustawienie kolumny do zera jeden po drugim. Na przykład: 0111 1011 1101 1110 Mimo, że kluczowe "1" jest w depresji i numer 1 w kolumnie ustawiony na zero, który zastąpi wierszu 1 do zera. Jako przycisk 1 wersje, wiersz 1-te wróci do jednego ze względu na rezystor pull-up. Czy to prawda? MM

Jeśli masz rezystory pull-up nie można ustawić kolumny 1 do odczytu każdego wiersza. Jednak, aby pomóc w lepszym, prosimy o przesłanie schematów.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back