interfejsów LM35 do 89C51 mikrokontrolera.

R

raghuchouta

Guest
Cześć, to jest Raghunath. Zajmuję się tworzeniem elektronicznej tablicy na automatyczny system czyszczenia, który zawiera czujniki poziomu, teperaturesensors i kilka wyłączników krańcowych. W mojej aplikacji mam poczucie temperatury w komorze, gdy para jest przepuszczane. Czujnik temperatury i wybrali to LM35. Chcę wiedzieć, jak może być połączony z mikrokontrolerem 89C51. Proszę dać mi pomysł. w odniesieniu, Raghunath.

Hi raghuchouta można zobaczyć książkę z Mazidi (8051 i systemy wbudowane), rozdział 12. pozdrawiam. kontrola

LM35 ma wyjście analogowe napięcia odpowiadającej temperaturze, więc trzeba mieć ADC dla konwersji cyfrowej. Prawdopodobnie trzeba wzmacniacz pierwszy. Sprawdź 8051 kontroler, jeśli ma zintegrowany ADC. Użyj wzmacniacz w celu wzmocnienia wyjścia czujnika do wymaganego zakresu, lub wybierz montażu napięcia odniesienia dla ADC. Jeśli nie posiada zintegrowany ADC, sprawdzić, czy można użyć inny czujnik z wyjściem cyfrowym jak I2C, czy budować zewnętrznego ADC. Dla aplikacji, z podwójnym zboczu Walutowy jest jedną z najprostszych i najlepszych rzeczy.

Dlaczego nie użyć LM75 zamiast LM35. LM75 to cyfrowy czujnik z interfejsem I2C, który eliminuje potrzebę jakichkolwiek ADC.

oraz u należy użyć LM35, który ma być połączony wraz z ADC, który można korzystać z do ADC 0804. ADC to daje cyfrowy sygnał wyjściowy podany jest na mikrokontrolera.

Witam Możesz użyć 89c51AC2 lub 89C51AC3 są z Wbudowaliśmy w 10 bit ADC Converter lub Użyj LM75 z magistrala cyfrowa (hałas bierze współudział), a następnie można użyć dowolnego 8051 chip. Bardzo ładny oprogramowania dla 8051 i rodziny AVR BASCOM 8051 i Bascom AVR cheers

Drodzy frnds, zapomniałem wspomnieć o zakresie temperatur w moim ostatnim postem. Temperatura powinna być maksymalnie szukam jest 100 stopni. będzie LM75 lub LM35 pracy? Lub innego IC? w odniesieniu, raghuanth

Hi Raghunath. Zakres temperatury LM35 jest -55 do +150 C. ^ Tak, że nie powinno być problemu. http://www.national.com/pf/LM/LM35.html Tak jak CMOS, mgajo i tmbinc sugerował, LM75 byłoby lepszym rozwiązaniem w środowisku przemysłowym. I2C kod można łatwo bit-uderzył, więc nawet najbardziej podstawowego kontrolera powinien być w stanie odczytać temperaturę. 0804/0808 mogą być stosowane, ale będzie nieco bardziej czasochłonne, wymaga miejsca na pokładzie i oczywiście więcej pinów są wymagane. Ile (temperatury) czujniki będzie używany i będzie 0,5 ^ rozdzielczości C wystarczy do aplikacji? jakie są opcje montażu czujnika temperatury? -K

Witam, Jeśli chcesz użyć LM35 do Conect do 89C51 MCU należy użyć ADC. Moja sugestia, jeśli nie chcesz rozdzielczości większej niż 0,5 ° C można użyć PCF8591 (Phillips), który jest bardzo tanie, jak i interfejs I2C, jeśli pozwać 2.5V lub 1.2 refernce jak LM385/2.5 lub LM385/1.2 Konwersja będzie: wyjście LM35DZ jest 10mV na ° C VAGND = 0, VREF = 2,5 => VLSB = 9.8mV ~ 10mV => 1 º C na jeden bit VAGND = 1, VREF = 1,2 => VLSB = 4.68mV ~ 5mV => 0,5 ° C na jeden bit Hope, który pomaga

hi można użyć LM 35 z ADC jak ADC 0831, gdyż jest bardzo prosty i łatwy w użyciu. LM 35 jest wyjście analogowe 10mV / c. z ADC wymaga do konwersji na wyjście cyfrowe, tak aby kontroler w stanie zrozumieć. ADC 0831 wyjść jeden bajt 0-256 różnych poziomach. i wyjść do sterownika. Proszę zobaczyć ADC 0831 arkuszy danych. odniesieniu

HI LM75 daje wyjście cyfrowe do odpowiedniej temperatury. Nie ma żadnego wpływu na cyfrowe napięć wyjściowych ze względu na zmiany temperatury. Bo jest za pomocą czujnika w stronę komory. Pozdrawiam Nari

Hi każde ciało, jestem nowym użytkownikiem z Egiptu i wiemy, że ten temat jest stary, ale i do tego samego projektu i potrzebuje ur pomóc tym, jak pisać program tego projektu przy użyciu mikrokontrolera i spróbować pobrać pliki z http://booksbybibin.14.forumer.com/viewtopic.php?t=63 , ale i nie (Przepraszam za mój angielski nie jest dobry) dziękuję

Drogi przyjacielu, podłączyć wyjście LM35 do każdego ADC (0804,0806 itd.). Interfejs ADC z mikrokontrolera. U potrzeby podłączania RD, WR, intr, CS ADC0804 do dowolnego portu mc. Dostarczyć niezbędne sygnały sterujące w celu uzyskania cyfrowego o / s.

سلوي انتي فين انا اميلي هو mohlandmine علي الياهوو كلميني ضروري علي الاميل

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back