Indukcja ogrzewania za pomocą tranzystorów MOSFET

T

tdilip

Guest
Moja ostatnia projektu UG roku "Automatyzacja pieca indukcyjnego". Widziałem tor w sieci z dwóch tranzystorów, pół obwodu falownika mostu ciepła cewki .. częstotliwości 209khz i = 100A. Jestem mechaniczne studentów z Indii i can'nt i znaleźć stwierdzono wysokie oceniane tranzystorów ... są tranzystorów do tego celu są kosztowne i tył? Co to jest kompletny obwód na ten cel .. jest to skomplikowane? http://www.richieburnett.co.uk/indheat.html http://www.richieburnett.co.uk/lclr.gif - obwód ma wszelkie prosty sposób wytwarzania ciepła indukcji ... produkowane temperatura może być mniej ... (Do'nt umysł, nawet jeśli jest tak niskie, jak 50 stopni Celsjusza.) Chcę tylko mały model ciepła indukcji ... każdy dobry Samarytanin tam proszę mi pomóc .. proszę .... proszę ....

Dziękujemy IAN .. może u należy podać wszelkie linki / info o conecting tranzystorów MOSFET / IGBT ...... ma pcb wymaganych do tego celu .... nie wymaga żadnej wiedzy ... i do'nt wiem nic do tej pory o MOSFTES / IGBT
lclr.gif
http://www.richieburnett.co.uk/lclr . gif Chcę zaprojektować powyżej obwodu ale do'nt mieć żadnej wiedzy, co będzie kompletny obwód powyżej obwodu .....( jego dumbe zadać to pytanie ... ale czuję, że mogę dostać odpowiedź na tym forum .. dziękuje), co i w zasadzie ma to do produkcji wysokiej częstotliwości AC z rezonansu cewki kolorze oraz kondensator zbiornika jaki będzie układ sterownika bramy dla tej aplikacji .... jestem w sumie głupi w elektronice i będę bardzo gald dla każdego rodzaju pomocy .....

Spójrz na zdjęcie poniżej .. To pokazuje przykład Half-Bridge układ napędzany przez wysokie prędkości kierowca .. Aby uczynić go pracy musisz dodać prosty, regulowany kwadratu częstotliwości generatora fali .. Jeśli możesz, zarejestruj się Maxim-IC.com i poprosić o bezpłatne próbki następujące układy scalone: ​​MAX038 - regulowany generator MAX5062/5064 - pół-most Pozdrawiam kierowcy, IanP

Hi Dilip kilka pytań i sugestii, jak poniżej: - 1), co głębokość szukasz: - Jeśli dobrze pamiętam 209Khz nadal daje efekt skóry stosowane do utwardzania powierzchniowego. Jest jeszcze blisko indukcyjne podgrzewanie radia. Jeśli szukasz głębiej ogrzewania do kucia aplikacji musisz iść do średniej częstotliwości. I dla MF trzeba mieć innego obwodu jako elementy obwodu zbiornika będzie bardzo duże. To jest podobne do jednego obwodu falownika. Z mojego doświadczenia, nawet jeśli można wygenerować częstotliwość żądanej mocy nadal wymagają umiejętności służące do przenoszenia mocy sprawnie załadować i zobaczyć ciepła. 2) Jako nazwę projektu sugerują szukasz automatyzacji nagrzewania indukcyjnego. Dla tego zastosowania i z mechanicznym tle można demo projektu z 50 Hz ogrzewania. Wiele firm kucie jest używany. To jest mniej wydajny, ale możesz wyświetlić wszystkie pożądane wyniki. Proszę sprawdzić nagrzewnice indukcyjne łożyska. Proszę dać mi znać, jeśli potrzebujesz informacji. Przepraszamy za błąd powyżej. Pozdrawiam

.. Dzięki Mr.Ian wiele dla nich pomoc i wsparcie wielki .... i bardzo się cieszę, do osiągnięcia tego forum Pan AVM_Noida-masz mnie prawo .... co chcę jest --- do demonestrate ciepła indukcyjnego, wykorzystanie termopary by mierzyć temperaturę wysłać go do PLC (za pomocą Labview następnie sporządzić wykres )..... następnie, gdy temperatura jest powyżej określonego zakresu PLC reguluje prąd / tak, aby utrzymać go w zakresie .. .. to jest mój projekt w skrócie szukałem na net dla nagrzewania indukcyjnego, ale wyżej obwodu - próbowałem na podane numery MOSFET w Kalkucie - ale can'nt znaleźć, teraz dowiedziałem się z Ian, że obwód kierowcy potrzebują więcej .. w całości i znaleźć to skomplikowane ... W prosty chcę ciepła indukcji, która buduje ciepła szybko (w pięciu / sześciu minut) i temperatura osiągnęła nie ma większego znaczenia ... to będzie wspaniale, jeśli jest więcej:: | Więc Avm proszę podać prosty nagrzewnicy indukcyjnej jak można .... jeszcze raz dziękujemy AVM i Ian

Nie jestem pewien, czy miałeś do czynienia z tym miejscu, ale myślę, że znajdziesz wiele ciekawych informacji na temat nagrzewania indukcyjnego ..
koncepcyjne siebie MOSFET rezonansowy oscylatora Ten projekt jest wynikiem małych eksperymentów skalę. Początkowo chciałem użyć SCR ze względu na prostotę konstrukcji. Ale okazuje się, że tanie, łatwo dostępne SCR nie obsługują wysokiej częstotliwości wystarcza do ogrzania małych tygli pełnego metalu, nic powyżej 10kHz. My indukcji stosowania ogrzewania wymaga częstotliwości pomiędzy 200 kHz i 1MHz. Więc zwrócił się do urządzeń MOSFET i ja rezonansowy złożony z najbardziej sens.
20Heating.shtml% http://www.dansworkshop.com/Induction Pozdrawiam, IanP

Dlaczego nie użyć tyrystora? Jestem używać AD116 z EUPEC dla nagrzewania indukcyjnego: D: D

MOSFET i IGBT są drogie komponenty. Możesz użyć wysokiej prędkości tyrystora / triaka, znacznie tańsze, czyli części zależy od lokalnego rynku. nguyennam

Należy pamiętać, że rezonansowa kondensatora będzie musiała przeprowadzić 100A prąd sugerowałeś chcesz w swoim kręgu. Przemysłowe nagrzewnice indukcyjne korzystać z drogich chłodzony wodą czapki, jak te wykonane przez Celem. Dla homebrew jednostki, można równolegle kilka czapek polypropelyne i żeby obserwować, jak gorąco dostać. Twoja cewka ciepła 100A, too. Ponownie, zakładach przemysłowych korzystać chłodzony wodą rur miedzianych. Jeśli działają w kilkudziesięciu do kilkuset kHz, powinieneś dostać mniej ciepła z drutu litzowy porównaniu do covventional drutu. Należy uważać, aby utrzymać częstotliwość rezonansu, jeśli używasz równolegle resoant wyjście zbiornika. To może wyciągnąć ogromne prądy jeśli arent uważać. Seria rezonansu pozwala tego uniknąć. Proponuję użyć magnetycznych żelaza lub próbki stali na ciepło, jak straty na histerezę w sztukach pomoże Ci uzyskać effieciency sprzęgła, w porównaniu z prądów wirowych ogrzewania. To powinno przełożyć się na obniżenie obecnych wymagań w cewce. Ale nie red hot z nim, gdy przejdziesz temperatura Curie, obciążenie na układ zmieni się drastycznie i łatwo ją zniszczyć. Jeśli doświadczenie jest na stronie mechanicznej, wiem, że na początku jednostek grzejnych fizycznie obracać magnes trwały, aby uzyskać zmienne pole magnetyczne. Jeśli nie potrzebują dużo ciepła, można uzyskać to do pracy, spowolnienie obrotów (silnik) aż do redukcji ciepła.

Spójrz na zdjęcie poniżej .. To pokazuje przykład Half-Bridge układ napędzany przez wysokie prędkości kierowca .. Aby uczynić go pracy musisz dodać prosty, regulowany kwadratu częstotliwości generatora fali .. Jeśli możesz, zarejestruj się Maxim-IC.com i poprosić o bezpłatne próbki następujące układy scalone: ​​MAX038 - regulowany generator MAX5062/5064 - pół-most Pozdrawiam kierowcy, IanP
Hej, jakie wartości należy wybrać dla powyżej obwodu, czapki i rezystory głównie? Dziękuję.

Jak można oczekiwać odpowiedzi od 5 lat wątek życia. Zamiast otworzyć nowy wątek

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back