Hspice i Cadence Spectra

A

asueee0

Guest
Hspice i Cadence Spectra, jakie są różnice? Moja szkoła używane Hspice cyfrowych klasy IC przed, ale teraz używać kadencji widma zarówno analogowych i cyfrowych klasy IC.

Hspice jest narzędziem z Spectre Cadence Synopsys (nie Spectra) to narzędzie z Cadence. Są to zarówno symulator obwodu, ale są one różne w składni i model urządzenia

co jest lepsze lub bardziej dokładne? Mam HSPICE, ale jak uzyskać schemat programu wejścia do HSPICE?

Hie Ostatnia wersja Spectre, że znajduje się w IC 4.1.41 pakiet prawie 100% kompatybilności z list sieci HSPICE dla drugiej strony można użyć kadencji wirtuoz edytora schematów do tworzenia schematów i wygenerować list sieci, a następnie użyć HSPICE do symulacji netlist. Jeśli korzysta z opcji, gdy genetate netlist należy poświadczyć netlist format wybrać to przyprawy. Nadzieję, że pomoże

HSPICE jest standardem w przemyśle [size = 2] [color = # 999999] Dodano po 3 minutach: [/color] [/size] HSPICE i dokładność widmo są prawie na tym samym poziomie teraz

hi, widmo jest znacznie lepsza w symulacji obwodu RF. Obejmuje prawie wszystkie Twoje potrzeby w zakresie analizy radiowych, takich jak S-parametr, hałas, 1dB kompresji, IIP3 itd. .., dotyczących projektowania radiowych. W HSPICE, jest to dość kłopotliwe lub nawet niemożliwe do tych analiz. Ogólnie rzecz biorąc, HSPICE uważany jest za najbardziej dokładny symulator w AC i analizy przemijające. Więc lepiej jest w układ analogowy i cyfrowy. Popraw mnie jeśli coś jest nie tak.

Każda firma używa różnych narzędzi zgodnie z ich potrzebami. HSPICE nie jest dostępna w kadencji lub Synopsys. Jest to narzędzie o AVANTI Spectre jest nowym narzędziem podczas HSPICE został tam przez dłuższy czas. Tak więc osoby korzystające z Cadence przenosi się do Spectre, jak to jest w kadencji paczkę. Mogą płacić mniej za licencje

ale w kadencji ic, gdy chooseing symulator, istnieje wiele opcji, poza widmo, istnieje również Hspice i kilka innych.

Czy mogę używać kadencji spotkanie z Synopsys prime time można użyć dowolnego narzędzia w asic przepływu

asueee0: HSPICE w Cadence to skrypt, który pozwoli uruchomić u HSPICE z Synopsys. Tak, to musisz mieć HSPICE symulator zainstalowany również licencji poprawnie skonfigurowany. Potrzebny będzie również licencji Cadence do korzystania z funkcji, aby połączyć się z HSPICE symulatora. By the way, Synopsys kupił Avanti tak HSPICE jest własnością Synopsys. Jednak w IC5141, Spectre może modelu HSPICE ale nie jestem pewien co do ich dokładności, a także efektywność. Usłyszeć opinię innych na ten temat. ^ ^

epwang lub ktoś mógł odpowiedzieć: tak, masz na myśli model HSPICE jest zgodne widmo?

U używać HSPICE zamiast widmo lub Spectre zamiast HSPICE.

asueee0: Tak symulacji Spectre w IC5141 może modelu HSPICE, i to nie było możliwe w poprzednich wersjach (lub przynajmniej nie próbowałem w IC5 lub 5033). Jeśli jesteś naprawdę ciekaw różnica w różnych opcji symulatora w Cadence, proponujemy, aby przejść do comp.cad.cadence w Google, ponieważ jest chłopak z Andrew Beckett z Cadence, który wydaje się bardzo doświadczonych. vikadik: Uwierzyłam ci zadawali pytanie, przepraszam jeśli się mylę. Kiedyś HSPICE siebie i nie używać Spectre. W IC5141, symulator Spectre mogą plików w modelu składni HSPICE i uruchamia symulację. epwang

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back