[Help] Wykorzystanie pamięci w Sonnet

N

northwilliam

Guest
Witam, jestem w nowszych symulacji elektromagnetycznych i używam Sonnet do symulacji. I narysować wzór, który ma podwójne warstwy metali i próbuje przeanalizować go w Sonnet. Wymóg pamięci wynosi około 3,4 GB, a mój komputer ma 12 GB pamięci. Ale kiedy je analizować, "out of memory" błąd się zdarzyć. Nie wiem dlaczego, ponieważ wymagany rozmiar pamięci jest mniejsza niż to, co mój PC ma. Czy ktoś wie jak go rozwiązać? Kiedy wybieram "pamięci save", wymóg pamięci zmniejsza się do 1,7 GB, a następnie można go uruchomić. ps. mój procesor to Intel Core i7 930, płyta główna Asus P6T SE, system operacyjny Windows XP x64. Dzięki. William

Witam, jaka wersja Sonnet używasz? Starsze wersje nie obsługują 64 bit, więc są one ograniczone w wielkości problemu do 2 GB max. "Pamięć save" zmniejsza wielkość matrycy, zapisując numer w "pojedynczej precyzji numeryczne", która zwiększa numeryczne hałas o niskiej częstotliwości. Poza tym, ten spowalnia analizy, ponieważ niektóre zaawansowane funkcje procesora nie może być używany z jednym liczby o dużej precyzji. Podsumowując: używaj tej opcji z rozwagą. Oto kilka porad dla efektywnego siatki w Sonnet: http://www.muehlhaus.com/files/Efficient% 20Meshing% 20w 20Sonnet.pdf% Pozdrawiam Volker

Przepraszamy, nie udało mi się dołączyć plik w poprzedniej odpowiedzi, i ponownie podłączyć się teraz. William

Volker_muehlhaus Drodzy, dzięki za odpowiedź. My Sonnet wersja jest "Sonnet 9.52", i jest za stary, aby pasowały do 64-bitowego systemu operacyjnego, aby zaprojektowany wzór nie może przekroczyć 2 GB pamięci? Jeśli tak, to jaką wersję wybrać? Czytam Twój doskonały artykuł "Efektywne Meshing w Sonnet" i próbuje, czy mogę zmienić styl podrozdziałów (zmiana z klatki schodowej do konforemne). W załączniku jest wzór uruchomić (powinien być wąski filtr pasmowy), i masz jakiekolwiek sugestie zmniejszyć zapotrzebowanie na pamięć lub skrócenia czasu analizy? Dziękuję bardzo. Best, William

Witam William, poprawne, stare Sonnet 9.52 jest ograniczona do 32bit/2GB. Należy uaktualnić do Sonnet 12, który może zrobić większe pracy (64bit) i bardziej efektywne siatki dla tego rodzaju geometrii. Z poważaniem Volker

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back