help...encoder / dekoder

F

fhl

Guest
Witam, wszystkich! dobrze ... mam na myśli system dla projektu. w zasadzie pomysł jest tak: na część transmisji, składa się z modułu RF Tx, kodera i przełącznik. zworki ustawi adres nadajnika, obrzęd? adres ten do meczu z adresem obwodu dekodera na Rx. na Rx, będzie otrzymywać dane / sygnał z Tx. jeśli nie błąd ani niedopasowanych adres, data / sygnał będzie dekodowany przez dekoder. dane będą filtrowane (jaki rodzaj filtru faktycznie może być używany?) i ustabilizowane. a następnie dane / sygnał będzie używany jako i / p (do mikrokontrolera), aby powodować niektóre jednostki sterującej. ponieważ moja wiedza jest ograniczona na tym, pytania są: a) jest to koder / dekoder jest na bezpieczeństwo tylko ... w okresie od otrzymania tylko prawidłowy sygnał i aby zapobiec ingerencji unwanting sygnał do powyższej sytuacji? b) dżem zworki? Jestem rozmycie obrazu na walkę it.how to działa faktycznie ... z enkodera / decoder..in okres ustawienie adresu niektórych dla sygnału (RF). tq

Nie jest jasne, jaki koder / dekoder mówisz. Planujesz pilot do zamka drzwi samochodu (można go używać przełączników DIP do ustawienia zamka)?

dobrze ... hehe ...... sam też nie tak pewny ....:| [size = 2] [color = # 999999] Dodano po 8 minutach: [/color] [/size] ok ... następnie ktoś mi wytłumaczyć, co tak naprawdę w celu koder / dekoder w transmisji radiowej? i co faktycznie wniosku o przełącznik? może ... u może odnosić się do powyższego problemu. tq .... naprawdę potrzebują pomocy:)

dobrze, tylko dodać ... z tego co wiem .... funkcji kodera i dekodera, aby zapobiec bezpańskich sygnał o tej samej częstotliwości. tak, że Rx otrzymają jedynie przesyłanego sygnału, a nie innego sygnału o tej samej częstotliwości. obrzęd? więc .... jaka jest funkcja przełączników w tej kwestii?

FHL:
z tego co wiem .... funkcji kodera i dekodera, aby zapobiec bezpańskich sygnał o tej samej częstotliwości. tak, że Rx otrzymają jedynie przesyłanego sygnału, a nie innego sygnału o tej samej częstotliwości. obrzęd?
prawo
tak .... co funkcji przełączników w tej kwestii?
przełącznik DIP jest używany do generowania kodu dla sygnałów, które powinny być takie same w obu kodera i po stronie dekodera Jeśli kod jest inny odbiornik przyzwyczajenie recieve / dekodowania sygnału sprawdzić te linki dla koder / dekoder układy scalone i ich zastosowania (nie jestem pewien, czy są one na transmisji radiowej http://www.holtek.com/pdf / consumer/2_12ev110.pdf

Po prostu do wyjaśnienia. Nie można zakodować RF modulacji jest kodowana. Odbiornik odbiera wszelkie sygnału RF o tej samej częstotliwości, ale tylko prawo kodowany sygnał modulacji będą mogli dotrzeć do wyjścia odbiorników. Purpouse DIP swiches jest ułatwienie ustawienie kodu. Odbiornik posiada przełączniki DIP także dlatego, że kod odbiornik zhe musi być taki sam jak nadajnika. To jak to jest zrobione w prosty zdalny RF controlle co zwykle działa na 433MHz, w zależności od regulacji prawnych kraju. Do powtórzenia RF nie mogą być kodowane tylko sygnał modulacji może być.

dzięki:) Tak ... tylko modulowany sygnał może być kodowany. jak przekazywane sygnału odbieranego przez Rx ... będzie dekodowane przez dekoder. Byłbym szczęśliwy, jeśli jest więcej facetów u chcesz mi powiedzieć ... bout przełączników n koder / decoder.tq

Coder i parę dekoder można Holtek HT12D i HT640. Oboje muszą przełącznik DIP lub zworki do zmiany ustawienia lub kod łatwością zablokować. Kod może być po prostu ustawić allso przez lutowanie odpowiednie kontakty.

dzięki za poinformowanie mnie o IC HT12D: D. Ponieważ nie znałem go, i wybrał do programu za pomocą C i AVR MCU do kodowania i dekodowania sygnału RF. to zadanie jest dość trudne, i nadal havn't ale zadowolony wynik ze względu na hałas ht12d arkusza daje mi dobre wskazówki, aby wysłać 3 razy dane, a następnie, w terminalu odbiorcy, porównać je do zapisanych poleceń. tak, to nie jest thourough, nie jest jeszcze szansa, gdy wszystkie 3 otrzymały bajtów błąd, a następnie ponownie wysłać dane: ((niestety, użytkownik nie jest zadowolony nacisnąć przycisk kilka razy, aby ustawić polecenia) ktoś może pomóc, plz!

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back