Helical Rezonator Projektowanie

A

A.Gupta

Guest
Jestem projektowania spiralny rezonatora (ćwierć fali), do wyładowania plazmowego. Zaprojektowałem go do 150 MHz, z zewnętrzną osłoną 77 mm (3 cale) średnica według wzorów podanych w gazetach. Rezonator ma wewnętrzną cewkę z 4,8 zmianę z boiska 2,16 obr / cal. Dostaję częstotliwości rezonansowej 133 MHz, a także na 369 MHz (trzecia harmoniczna). To jest OK, jak mój liczba obrotów są nieco wyższe. Teoretycznie powinien dostać 50 ohm mecz w 1/3 z kolei. Ale kiedy połączyć co teoretycznie obliczonej pozycji jest wykazujące VSWR z 15. Dostaję VSWR = 2, w miejscu bardzo blisko ziemi, a to nie jest możliwe, aby przejść niżej. Wydaje się, że Q rezonatora jest znacznie wyższa niż wartości teoretycznej. To jest niemożliwe, to coś jest nie tak. Próbuję zmienić parametry cewki, ale nie mógł dopasowania impedancji. Proszę zaproponować, co robić dalej.

Współczynnik Q wzór spiralny rezonatora większości przypadków odnosi się do nieobciążonego-Q, które można osiągnąć bardzo wysokie wartości. Dla najlepszego dopasowania impedancji, zamiast używając tylko podłączenie przewodu wykorzystać rezonator, musisz użyć serii wykończenia kondensator, i dostosować jego pojemność w zgodzie różnych wskaźników skrętu (być może 1/3 wskaźnika powinno być dobrze), aż do uzyskania najlepiej VSWR. Jeśli spiralny rezonator jest częścią wielobiegunowy spiralnej filtra, ta pojemność będzie nieco inny uzyskanie najlepszego VSWR, lub uzyskanie żądanych charakterystyki filtra.

Współczynnik Q wzór spiralny rezonatora w większości przypadków, odnosi się do nieobciążonego-Q, które można osiągnąć bardzo wysokie wartości. Dla najlepszego dopasowania impedancji, zamiast używając tylko podłączenie przewodu wykorzystać rezonator, musisz użyć serii wykończenia kondensator, i dostosować jego pojemność w zgodzie różnych wskaźników skrętu (być może 1/3 wskaźnika powinno być dobrze), aż do uzyskania najlepiej VSWR. Jeśli spiralny rezonator jest częścią wielobiegunowy spiralnej filtra, ta pojemność będzie nieco inny uzyskanie najlepszego VSWR, lub uzyskanie żądanych charakterystyki filtra.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back