filtr IIR może być lilnear ?????? fazy

W

Wajahat

Guest
Hi everyone, jestem nowy filtr do projektowania i jestem projektowania filtrów IIR.
Niezależnie od filtra i informatyka (IIR), to s fazy jest nieliniowa.
Proszę mi powiedzieć, może filtr IIR mają liniową fazę.
Każda odpowiedź w tej kwestii byłoby pomocne.
Dzięki
Wajahat

Filtry IIR ma nieliniowej fazie.Jeśli chcesz liniowej fazie stosowania filtrów FIR.

perfect liniowej fazie nie mogą być uzyskane z IIR filtry, ale u można uzyskać akceptowalne liniowej fazie z IIR przy użyciu zaawansowanych struktur IIR
u Czy Google dla IIR liniowej fazie
nie idź do liniowej fazie jeśli ur wniosek nie potrzebują.

Wajahat,
Nie można uzyskać doskonałą liniowość fazy z filtrem IIR.Jednak, jednym z możliwych rozwiązań, które mogą dać do zaakceptowania wyników projektowania analogowego filtra Bessela daje dopuszczalny stopień liniowości fazy.Następnie przekształcenie analogowych filtrów IIR filtr pomocą impulsu niezmiennik transformacji.Transformacja ta zachowuje właściwości fazy prototypu analogowego, tak długo, jak częstotliwości wejściowej jest znacznie niższa thatn częstotliwości Nyquista (1 / 2 częstotliwości próbkowania).Jednak takie podejście działa tylko dla dolnoprzepustowego i zwrotnica filtry, ponieważ wkład do filtra IIR musi być ograniczone, aby uniknąć zespołu efektów aliasingu.Takie podejście często prowadzi do znacznie niższych filtr rzędu niż filtr FIR, zakładając, że nie trzeba doskonała liniowość fazy.
Pozdrowienia,
Kral

Cześć,
Podejście sujjested przez Kral jest dobry.Możesz także użyć wszystkich filtr górnoprzepustowy w produkcji filtrów IIR, jeśli nie dostaniesz taką liniowości.Ale znowu, chciałbym zaproponować właściwą realizację FIR nie będzie dysku swoje bramy liczyć się z dużą wartość.[To znaczy byłoby dopuszczalne, aby zwiększyć liczbę bramek niż ryzyko FIR - Moja opinia osobowych]
BR
M

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back