enkoder do pomiaru speed.how silnikowych, aby określić kierunek?

M

m_mansour2005

Guest
I've optycznego kodera do pomiaru prędkości silnika
2 o przewody / p od tego czujnika
1stwire >>>>> liczyć impulsów
2-ga drutu>>>> określić prawo lub w lewo w kierunkuI może liczyć impulsów.
Czujnik ma name.i spróbować dowiedzieć się, jak określić kierunku, ale nie mogę.
jedno w jaki sposób działania tych czujników?jak określić kierunek?Myślę, że wszystkie typy czujników to ma jeden pomysł.jednym wiesz?

Zakładam, że masz koder kwadratury.Jeśli dwa liczniki są umieszczone po obu kabli jednocześnie liczyć będzie w granicach / - 1, jeżeli jest to prawda.

Dwie fazy zegara strumieni są przesunięte o 90 stopni.W trybie x1 użyć zegara liczyć i zegar B do określenia kierunku.Na krawędzi wschodu zegara, jeśli B jest nisko możemy liczyć tylko w jednym kierunku (np. w górę), jeśli jeszcze na skraju wschodu zegar B High liczyć w przeciwnym kierunku (w dół).Są inne tryby X2, X4.Just google im.

praktyczne pytania??
po koder testów ...
Jest to wynikiem

skręcić w prawo
wireA wireB
0 0
0 1
1 1
1 0

skręcić w lewo
wireA wireB
0 0
1 0
1 1
0 1

chociaż wireA -0011 - od 0 do 1 traktowany jako impuls i od 0 do 0 liczyć jako impuls.

Myślę, że od 0 do 0>>>> konwersji od 0 do 1 do 0 w szybkim tempie.1 zmysły tylko timer0, ale nie może być postrzegana przez LED na przykład?

pytanie?
Co optymalny sposób, aby określić kierunek??

001100110011001100110 <- (po prawej obrotowy)
011001100110011001100 <- B

011001100110011001100 <- (wirujące w lewo)
001100110011001100110 <- B

Jeśli wszystko, co jest po to kierunek, może wyglądać następująco: D Flip Flop, podłączyć do zegara, B do danych.On Rising na krawędzi będzie zatrzask zegar B (kierunek).podając wyjściowy stan Q tym kierunku aktualizacja co krawędzi wschodu zegara.Powinno to być realizowane w pakiecie IC lub FPGA / CPLD ze względu na szybkość.Nie wydaje się odpadów do wykorzystania pozycjonowania / transmisja danych, jak również, ale jeśli aplikacja nie wymaga ono ...

Może u może można spróbować użyć sali sensor.There jest tryb stosowany w motor.It BLDC można przetestować szybkość i kierunek.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back