dziwny problem.

V

Victory1981

Guest
Spotkałem się z dziwnym problemem tych dni.
Kiedyś LM311 do zero-cross detektora, stwierdziliśmy, że jeśli częstotliwość jest wysoki (powiedzmy, 40kHz), Wzrastające zbocze wyjście TTL jest bardzo schludny (I dostosowane oscyloskop 100ns/Div szukać w pobliżu Wzrastające zbocze), ale jeśli chodzi o niskiej częstotliwości (powiedzmy 400Hz), krawędź rosnące twittered źle, i 40Hz jeszcze gorzej. (choć wyglądało to miło, kiedy dostosować oscyloskop 1ms/DIV lub 250ms/DIV).
Dlaczego?Nie podłączony do cyfrowego obiegu część analogicznie, tylko proste zero detektora krzyża.I don't think it's noise ... Ale nie mam pojęcia dlaczego tak się stało i jak Slove problemu.I'm making a miernik częstotliwości, więc trzeba nice krawędzi rośnie.
Proszę mi pomóc.Z góry dziękuję.

Cześć

Są to wspaniałe urządzenia, ale może dać głowy, jeżeli nie dostarczany z niektórymi histerezy znalazłem.

Cytując Bob Pease w National Semiconductor:

"Aby szybciej porównawczych, takich jak LM311, wszystko się touchier, a układ jest bardziej krytyczna ......... Jednym ze szczególnych środków ostrożności z LM311 jest wiązana Tapicerka szpilki razem, aby zapobiec opinie AC z wyjścia .. ...The LM311 data sheet in the National Semiconductor Linear Databook has carried a properset of advice and cautions since 1980 and I recommend this advice for all comparators"

Należy również pamiętać, że wszystkie komparatory będzie hałasu.Według Boba ", może się okazać, że każdy ma indywidualne porównawczym pasma hałasu. Przypadku różnicy naliczonego wchodzi w ten zespół powoli z obu stron, wynik można uzyskać bardzo głośnych, czasem szyny do szyny, ze względu na hałas lub drgania wzmacniany"

Nadzieję, że to daje pewne wskazówki!

E

Hi Victory1981,

Zgadzam się z e-design.Myślę, że problemem jest powolne risetime z
wejście comperator o niskiej częstotliwości wejściowych.Rozwiązaniem jest histereza
około 1-5%.

Cześć

Dziękujemy za pomoc.
Próbowałem każdy sposób na rozwiązanie problemu, łącznie z dodaniem histerezy, ale wynik nie wydaje się tak dobre jak oczekiwano.
Czy mogę go rozwiązać w części cyfrowej obwodu (tj. opóźnienie sygnału, aż będzie stabilny.)?Jestem teraz używając VHDL do projektowania cyfrowego obiegu, więc może to być najbardziej prosty sposób rozwiązać problem.Ale ja wciąż zastanawiam się, czy istnieje jakieś metody, aby krawędź rosnące miłe, gdy zmiany sygnału wolno?Albo, że to niemożliwe?

Upewnij się, że poziom sygnału wejściowego jest wystarczająco wysoka.Niektóre wzmocnienie przed porównawczy może pomóc.Sygnał niskiego poziomu może spowodować wiele problemów w pobliżu zera.Pozwoli to na zwiększenie nachylenia oraz skrócenie czasu wprowadzania spędza w pobliżu strefy hałasu problem paśmie porównawczym, w wyniku czyszczenia przełączania.

E

Wystarczy dodać histerezy z jednym lub dwóch rezystorów, jestem przekonany, że dobre uczynki.O ile mi zrozumieć ten problem lepiej jest rozwiązać ten problem w sposób analogowy zamiast dodawać opóźnień.

wykorzystania comparitor CMOS typu daleko więcej sensative i dużo szybciej
lm311 isnt so hot chip i bardzo cierpi z jakiegokolwiek tętnienia zasilacza powyżej 20mV
i wystarczy dodać rezystor do produkcji i wykorzystania kilku bram 74HC 04 / 7 lub buforinne jest zbyt wystarczy użyć kilka bram jak wyżej z setup
do czyszczenia it up
Możesz również dodać diodę do jednej bramy w środku łańcucha gnd 1N4148 itp.
Zapewni to bardzo czyste trasitions

! MONKEY!napisał:

wykorzystania comparitor CMOS typu daleko więcej sensative i dużo szybciej

Widzę to wiele problemów podczas testów porównawczych, tu są moje myśli na ten temat ..

1) Histereza naprawdę jest najlepszym sposobem realizacji tego zadania - próby wiązania się wyjście na mały rozdzielacz rezystorem do GND (10 omów).I take your input odwracanie stamtąd ..Kiedy Twój wkład jest niższy GND, produkcja będzie GND i rozdzielacz rezystor nie będzie miał prądu płynącego ..Po przełączniki jednak będzie musiała iść trochę dalej przeszłości 0 do resetowania układu.Zapobiega to najbardziej komparatory zgryźliwy, ale BEZ ŻADNYCH KOMPARATOR HISTEREZA będzie regionie drgań.

2) Dodać rezystor do wyjścia - 1k, 5k ..W ten sposób wyciągnąć trochę bieżących z wyjścia komparatora i ograniczenia miejsca pierwszego Polaka w grupie porównawczej odpowiedzi częstotliwości ..Powinno to przyczynić się do powolnych sygnałów rośnie, ale bardzo powoli (1mV/sec) musisz bardzo niski rezystor i tracić siły.

3) Jeśli tylko chcesz to 0-cross, wykorzystanie diody i 1k rozwijanego.Będzie ziemi, gdy sygnał jest poniżej 0 stopni i wysokiej gdy przejdziesz dioda napięcia turnon - 0.3V dla shottky.Czy można wykorzystać jako wkład do dwóch przetwornic dać ostry noninverted wyjścia.Ale masz 0.3V offset.Nic wielkiego, jeśli tylko chcesz to info czasu, jak to się dzieje w tym samym punkcie każdego cyklu - ale jeśli trzeba włączyć coś na poziomie 0-cross, pamiętam to tanie rozwiązanie daje offset.

4) MAX912 używa dwubiegunowy lub jednej dostawy, posiada wyjście TTL i tylko 7ns wniosku zwłoki.Może spróbuj tego, a nie - przejdź do www.maxim-ic.com i wniosek niektórych bezpłatnych próbek.

Dziękujemy za pomoc.
I nie spodziewał się tak wiele cennych odpowiedzi.
Jestem teraz zajęty przygotowanie moje ostatnie egzaminy, więc nie mam czasu, aby spróbować metod Mi dałeś.Postaram się je po mojej egzaminy końcowe.

electronrancher:
Dziękuję za sugestię.
W rzeczywistości, dodałem rezystor do wyjścia okazało się, że hałas był zmniejszony, zanim dał mi propozycję.Ale nadal nie rozumiem, dlaczego dodając rezystor do wyjścia spowoduje zmniejszenie hałasu.Czy można to wyjaśnić w szczegółach?

Poza tym, raz użyłem prądowego DAC oraz wykorzystanie wzmacniacza operacyjnego do konwersji prądu na napięcie.Ale znalazłem wynik nie był tak dobry, jak napięcie wyjściowe DAC.szczególnie przy małej częstotliwości!Potem dodał rezystor do wyjścia z op, wynik jest magiczny good!Nie wiem dlaczego, po prostu rezystor zmniejszyć większość hałasu!(Próbowałem wprowadzenie 0.1uF między VCC i GND, to działa, czyli zmniejszenie hałasu, ale wynik nie był bardzo dobry, szczególnie przy małej częstotliwości).
Chcesz mi powiedzieć, dlaczego rezystor podłączony do wyjścia ma takiej mocy magicznych?
Jesteś wyjaśnił w swoim stanowisku, ale nie go złapać ...Mam nadzieję, że można to wyjaśnić w szczegółach.Thanks a million!

Tak!Ja używany ten trick wiele razy, zanim życie, dlaczego to działa, ale wiele prób i błędów, aby uzyskać ich prawo.

Kiedy facet wzorów porównawczych IC, czyni ją bardzo szybko.Tak szybko, że jest w stanie przyjąć sygnał może nawet proces w czasie!Ponieważ wszystkie tranzystory mają trochę szybkości przełączania, to zawsze będą sprawy.Wydaje się, że nie ma problemu, bo szybciej jest lepiej ..Ale poczekaj.

Teraz pomyślmy o swoim sygnału wejściowego jak częstotliwość - sygnał szybki wzrost może wyglądać 500MHz.Daj to do komparatora i naliczonego może być przełączony ponownie niskie ponownie, gdy produkcja jest ciągle rośnie.To nie jest dobry, gdyż może pojawić się fałszywe powoduje, lub odbić na produkcji.Projektant chip dodaje czapeczkę wewnątrz porównawczy, który decyduje o górnej granicy bez jittera.

Dlatego to powoduje problemy na sygnały SLOW, ponieważ masz nie obciążać wyjścia (I think).Można połączyć wyjścia cyfrowego kodu PIN, który jest bardzo łatwy do ładowania się (R = nieskończoności do bramy CMOS).Teraz twój RC stałej jest nieskończony, a nawet trochę hałasu zmiana ma wiele wpływów - widać jittera i dźwięki od porównawczy przełącza się tak szybko i nie ma nigdzie na tej małej fali do środka chip - R jest nieskończona!

Dodać niewielką R wyjście zdalnego sterowania, a teraz idzie w dół - to trochę odbijając łatwo zasysane przez rezystor.Teraz po przełączeniu powoli porównawczy jest zajęty pchanie prąd do rezystora i nie gubi przez Rzut państw i trochę hałasu powoduje.

Myślę, że moje wyjaśnienia może być mylące - spróbuj tego przykładem.Punktem podróży jest 0V.Szybki sygnał jest na 0.1 v jeden nanosekundy,-0.1V obok nanosekundy.To 200mV i porównawczych nie będzie peszyć przez 200mV!
Ale powoli sygnału może być 0.000001v jeden nanosekundy, -0.0000001 obok nanosekundy.Jeżeli do podjęcia decyzji?Co zrobić, jeśli robimy 0.00002v wewnętrznego hałasu, kiedy przełącznik?Teraz jesteśmy powyżej again!Mamy bounce okolice kilka razy wolno sygnały, jeśli nie ma nigdzie w tym hałasu iść.

Hi, electronrancher
Staram się, aby obwód jako rady, ale gdy sygnał wejściowy jest niska (powiedzmy 500Hz) powoduje, że miernik częstotliwości uczynić nie jest dokładna, (np. wejście jest 500,12, wyjście jest 500,23), ale jeśli ja kładę kondensatorów (about0.1u) od wejścia, wyjścia jest stabilny tylko ostatni bit jest floating.but sygnału wejściowego nie może prowadzić wysoka (gdy kondensator jest put), nie wiem dlaczego?

spojrzeć na wkład podczas dodawania cap - Założę się, że wzrasta powoli, tak się op-amp nie widzi już szybko zmienić.Jesteś teraz kompensacyjnych sygnału, nie op-amp.

Myślę, że WPR jest zbyt duża!Czy nawet dotrzeć do punktu przejścia?Spróbuj czegoś 100x mniejsze - 1000p/1nf ale jego 10k na drodze ze względu na korek.tym czasie stały się tak 1/RC lub 10k * 1e-9-> 1us.Spowalnia wszystkich sygnałów w dół do 1MHz.Wybrał mniejsze rezystory uzyskać szybszą reakcję

Możesz też spróbować WPR pomiędzy wyjście i wejście swój sens - to wydaje się, aby pomnożyć wielkość zakrętkę zysk wzmacniacza - prawdopodobnie 1000000 jeśli to porównawczym.Znowu tylko pf zakresie jest to, co chcesz tutaj.Jeśli zbyt wrażliwy, dodać 100k-10MEG równolegle z WPR, aby zakończyć trochę szybko integratora impulsów.

Może to odbić na dół, choć - uważaj.Jaki jest twój wniosek?I think it's funny, że jesteś wściekły na 100MHz errror gdzie jako zwycięstwo nie mógł się jakość!

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back