Dwa oddzielne anteny sam HFSS

L

laser_maser

Guest
Witaj,

Mam pytanie, na które nie mogę znaleźć nigdzie odpowiedzi.Jest to, że staram się symulować dwa oddzielne anteny sam HFSS razem zobaczyć efekt na wzór promieniowania.Problem jest, gdy zrobię dwa oddzielne porty (po jednym dla każdej anteny) tylko jedna antena jest aktywna i inne po prostu nie chcą emitować ..Jeśli zrobię prostokąt poniżej obu anten i przypisać port to samo ...jeszcze tylko jeden działa ..Czy istnieje sposób, aby obie anteny promieniują w tym samym czasie?

Z góry dziękuję.PS:

Nie mogłem znaleźć odpowiedzi na forum.Również widziałem post "HFSS - wielu portów, ale to nie rozwiązuje mojego problemu.

Could you make jednej struktury żywienia port dla obu anten?Na przykład, jeśli masz dwa dipole, oznacza to symetryczne struktury żywienia (linii przesyłowych) do obu dipoli, ale cieszy się tylko jeden port.

rfmw, dziękuję za odpowiedź.
Próbowałem dowiedzieć się czegoś na temat linii przesyłowych, a nie jak sugerowano, ale dowiedziałem się, że ten temat jest dość skomplikowane, a zajmie mi co najmniej jeden lub dwa tygodnie, aby dowiedzieć się, na tyle aby to działało w ten sposób.Jest dużo czasu na tylko jeden mały myśleć.Ja również znaleźć w jedną stronę do tego (załącznik), ale nie wiem, czy wszystko działa tak jak powinno.I w zasadzie się prostokąt w obu anten i używane Driven Terminal Tryb.Than I przypisanym portem fali i wybrał jedna antena jak prowadzenie obiektu, a jeden jako dyrygent odniesienia.W ten sposób zarówno anteny promieniują, ale nie wiem, czy jest to prawo ...również promieniowanie Patten zmian drastycznie przy zmianie wielkości portu fala ....to jest rozwiązanie?
Przepraszamy, ale musisz się zalogować, aby wyświetlić ten załącznik

Musiałem spojrzeć na swoje struktury.Chcesz zobaczyć wzór promieniowania grupy dwóch dipoli, prawda?I don't think your waveport rozwiązanie będzie działać.To jest większe niż oba dipole (monopole), dlatego wpływa wiele anten.

Myślę, że należy najpierw określić, co chcesz zrobić, ponieważ nie jest jasne od struktury.Dokonywanie anteny jako samodzielny pręt lub jednej butli nie prawo do zrobienia jest, przepraszam.

Wiedziałem, że jest złym rozwiązaniem ...anyway ...Znalazłem nowego, a teraz myślę, że wszystko powinno działać prawidłowo.Wzór promieniowania nie jest jeszcze doskonały, ale będę ją poprawić.I attached mój pomysł poniżej, jeśli ktoś jest zainteresowany.Jeden z dwóch ryczałtu portów i jeden z dwóch fal portów jednocześnie.

Problemem było, bo drugi port był nieaktywny domyślnie.Aby uaktywnić port należy udać się do HFSS-> Fields-> Źródła Edycja i ustawić współczynnik skalowania drugiego portu od 0 do 1.To aktywuje drugi port.

Myślę, że to jest to ..

Tu również ulepszoną wersję.W poprzedniej wersji monopole były zbyt grube i jeden port powinien być ustawiony na przesunięcie fazy o 180 stopni.Teraz wzór promieniowania wygląda dużo lepiej.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back