Dwa atmega128 za jednym wyświetlacza /?

J

Jman 31

Guest
Hey, mam obwód, który ma jeden atmega128 z typowym wyświetlacz LCD 20x2 równolegle i klawiatury 5 przycisk. Użyłem wszystkich wyjść na pierwsze atmega128 i chciałbym dodać drugi atmega128 do obsługi innych aplikacji, ale korzystać z tego samego klawiaturę i wyświetlacz. Czy jest to możliwe i jaki byłby standard podłączania obu do tego rodzaju interfejs z możliwością sterowania zarówno IC z tego samego wyświetlacza /? Dzięki za wszelkie rady, J

Drogi nie zaleca się połączyć klawiaturę z dwoma urządzeniami. Łatwy sposób to podłączyć KLAWIATURY przez ADC. Tylko jeden pin będzie używany. używane związku z tym z jednej ATmega i reszta portów będzie bezpłatny. oto link: [url = http://www.avr-asm-tutorial.net/avr_en/keypad/keyboard.html] Podłączenie klawiatury do AVR [/url]

Dzięki Shahbaz to jest bardzo interesujące. będziemy mieli wiele I / O dostępne w tej konfiguracji do innych celów.

Cześć, Można również klawiatura podłączone do jednego ATMEGA i że ATMEGA przekazuje wartość klucza wykryte przez komunikację szeregową do innych ATMEGA. Jeśli korzystasz z UART, musisz tylko 1 pin do tego - pin TX w nadajniku mikro i RX pin odbiornik mikro. To jest dobre, jeśli chcesz szybkie wykrywanie. Jednak metoda ADC działa dobrze, biorąc pod uwagę swoje wartości rezystorów nie oddalą się zbyt wiele. Na wyświetlaczu można zrobić to samo - używać UART. A może masz małą ATTINY14 lub małe mikro jazdy LCD ma 1 pin do odbioru, co napisać do LCD przez UART. To działa tak samo, bo wówczas ATMEGA wymagać będzie tylko jeden pin do wysyłania danych do LCD. Można także użyć numeru seryjnego LCD, ale na ogół są one dość drogie. Nadzieję, że to pomaga. Tahmid.

Witam, może mieć również klawiatura podłączone do jednego ATMEGA i że ATMEGA przekazuje wartość klucza wykryte przez komunikację szeregową do innych ATMEGA. Jeśli korzystasz z UART, musisz tylko 1 pin do tego - pin TX w nadajniku mikro i RX pin odbiornik mikro. To jest dobre, jeśli chcesz szybkie wykrywanie. Jednak metoda ADC działa dobrze, biorąc pod uwagę swoje wartości rezystorów nie oddalą się zbyt wiele. Na wyświetlaczu można zrobić to samo - używać UART. A może masz małą ATTINY14 lub małe mikro jazdy LCD ma 1 pin do odbioru, co napisać do LCD przez UART. To działa tak samo, bo wówczas ATMEGA wymagać będzie tylko jeden pin do wysyłania danych do LCD. Można także użyć numeru seryjnego LCD, ale na ogół są one dość drogie. Nadzieję, że to pomaga. Tahmid.
Tahmid Dzięki, że jest dość dużo, co było po. Pomyślałem, że byłoby to do zrobienia, ale musiałem się upewnić. Muszę zdobyć o wiele więcej pinów niż chciałbym uzyskać od szeregowego LCD lub klawiatura ADC tak dlatego staram się dodać atmega. IC nie będzie dzielenie się wiele informacji innych niż midi sygnał, ale ważne jest, że używam tylko jednego wyświetlacza /. Dzięki za odpowiedzi! J

Jeśli wysyłasz swój układ możemy sprawdzić, czy są inne sposoby na zdobycie więcej wolnego linie I / O.

Jeśli przesłać obwodu możemy sprawdzić, czy są inne sposoby na zdobycie więcej wolnego linie I / O
Dzięki, ale potrzebuję dużo więcej niż jesteśmy w stanie uwolnić.. I był przy multipleksowanie, z ATmega328 ale uproszczone go za pomocą chipa z więcej pinów. Nie chcę wracać do Multipleksy, jeśli nie musisz. [URL = "20Knights http://www.italentshare.com/storage/Midi%%%% 20Pro/Acoustic_Electric 20Version/Acoustic 20schematic.jpg"] TUTAJ [/URL] to link do schematu w jej obecnym kształcie, ale Mam zamiar korzystać z jednego układu dla wszystkich urządzeń peryferyjnych, takich jak "gitary midi" części i "akustycznych wejść piezo" (I pokazuje tylko jedno wejście piezo, ale prawdopodobnie będzie ich około 32 na gotowy schemat)

Witam, Jeśli potrzebujesz dużo więcej pinów i nie chcę Multipleksy, korzysta z dwóch lub więcej micros jest do zrobienia. UART to dobry wybór jak sugerowałem. Można korzystać z wewnętrznego modułu UART z AVR i / lub PIC. Użyj UART do przeniesienia z Master do Slave i używa niewolnika do wykonywania innych zadań, za pomocą głównego tylko do kontroli. Można użyć ATMEGA jak kontrola i wysyłania danych w dół jeden przewód do niewolnika, który wysyła dane do LCD i zmysły z klawiatury i wysyła z powrotem do kapitana za pomocą innego przewodu (RX i TX używane). Mistrz robi, co do kontroli, potrzebne i wysyła dane do slave (y) więcej pracy. Jeśli jesteś zainteresowany innych protokołów szeregowych można spojrzeć na to SPI, I2C (TWI). Można spojrzeć na RS485, jak również. Nadzieję, że to pomaga. Tahmid.

Wzmacniacz TL072 nie będzie działać poprawnie z 5V. Należy użyć kolejowych wzmacniacz transportu kolejowego zamiast. Tracisz wiele I / O jazdy tranzystorów. Możesz użyć jednego portu do obciążenia rejestru (pięć w twoim przypadku) i kilka kołków logiki sterowania (chip select nich). To daje kilka dodatkowych pinów I / O. Ponadto (jak pisał powyżej) za pomocą dzielnika rezystancyjnego połączone klucze do A / D wejście przyniesie Ci więcej pinów. Do 16 klawiszy są możliwe przy użyciu 2% rezystory.

Dzięki Tahmid. Brzmi jak co jestem za!
wzmacniacz TL072 nie będzie działać poprawnie z 5V. Należy użyć kolejowych wzmacniacz transportu kolejowego zamiast. Tracisz wiele I / O jazdy tranzystorów. Możesz użyć jednego portu do obciążenia rejestru (pięć w twoim przypadku) i kilka kołków logiki sterowania (chip select nich). To daje kilka dodatkowych pinów I / O. Ponadto (jak pisał powyżej) za pomocą dzielnika rezystancyjnego połączone klucze do A / D wejście przyniesie Ci więcej pinów. Do 16 klawiszy są możliwe przy użyciu 2% rezystory.
TLO72 część układu działa poprawnie tak jak powinien. Pożyczyłem, że obwód z innego źródła i nie miał żadnych problemów z jej funkcji. Jeśli chodzi dlaczego użyłem tranzystorów w poszczególnych pinów tak jak ja, to dlatego, że sterowanie RGB LED i nici w celu uzyskania nieskończonej kombinacji kolorów muszę PWM na każdy kolor każdego komponentu. Czy to jest możliwe za pomocą metody które opisujesz? (Charlieplexing to jest?) Dzięki za radę, J

Hi, Można użyć ekspandera portów do pracy IO. Korzystanie MCP23S17 i 5 pinów można mieć 16 linii IO. Na przykład, spójrz na to:
36_1292260720.png
Nadzieję, że to pomaga. Tahmid.

I zaproponować coś stosujesz, jak ... [Url = http://homepages.which.net/ ~ paul.hills / Oprogramowanie / ShiftRegister / ShiftRegisterBody.html] Rozszerzenie mikrokontrolera I / O [/url] lub [url = http://www.microchip.com/ Stellent / idcplg IdcService = SS_GET_PAGE i nodeId = 1824 & appnote = en027237] AN1043 - Unikalne cechy MCP23X08/17 GPIO Ekspandery - Noty aplikacyjne - Szczegóły [/url]

Dzięki chłopaki. Jak powiedziałem wcześniej, staram się trzymać z dala od multipleksowanie lub zmiany rejestrów i tym podobne (choć może patrzę w ekspander portu). Doceniam wszystkie komentarze i porady. Myślę, że pójdziemy drogą, Tahmid zasugerował, i po prostu korzystać z komunikacji szeregowej pomiędzy dwoma żetonów. I może być z powrotem ale jak trzeba mówić do programatora i sprawdzić, czy może on współpracować z każdym z możliwości rozbudowy jednym chipie. Wy Rock! J

Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące tego samego [URL = "20Knights http://www.italentshare.com/storage/Midi%%%% 20Pro/Acoustic_Electric 20Version/Acoustic 20schematic.jpg"] schemat [/URL]. I zbudował prototyp z obecnie urządzeń peryferyjnych tylko do celów testowych. Facet, który jest programowanie to dla mnie jest o kwestii uzyskania [URL = "http://cgi.ebay.com/New-AVR-STK500-V2-ISP-Programmer-USB-Atmaga-Attiny-USA_W0QQitemZ150483353152QQcategoryZ4661QQcmdZViewItemQQ_trksidZp5197.m7QQ_trkparmsZalgo% 3DLVI % 26itu%% 3DUCI 26otn% 3D5% 26po%% 26ps% 3D63 3DLVI% 26clkid% 3D5688705956194804944 "] programista [/URL], aby porozmawiać z chip. Czy ktoś może patrzeć przez ISP i Atmega128 część mojego schematu, czy może popełniłem błąd w moim projekcie? Wszelkie porady będą mile widziane. (Użyłem ślad z atmega103 narysować schemat, ale pinout jest taki sam). Oto zdjęcie zarządu:
DSCF00023.jpg% t = 1292502465

Podczas korzystania z uart lub USART komunikacji między dwoma AVR IC (ATMEGA644 i atmega128) czy po prostu podłączyć do TX RX i odwrotnie? Czy potrzebujesz innych układów? Nie mogę znaleźć żadnych schematów, że to, co próbuję robić. Dzięki za wszelkie rady, J

Tak UART może być podłączony bezpośrednio, wystarczy zamienić szpilki (Tx do Rx), poziom zarówno MCU jest taki sam, więc nie ma problemu, mogę założyć, że używają tego samego napięcia rdzenia, należy także podłączyć podstawy zbyt mają wspólny punkt odniesienia dla połączenia, MAX232 układ jest potrzebne tylko do współpracy z PC, który wymaga wyższego poziomu napięcia (gnd związana jest również w tym przypadku pomiędzy komputerem i MCU). Jeśli masz możliwość połączenia SPI będzie znacznie szybciej. Alex

Tak UART może być podłączony bezpośrednio, wystarczy zamienić szpilki (Tx do Rx), poziom zarówno MCU jest taki sam, więc nie ma problemu, mogę założyć, że używają tego samego napięcia rdzenia , masz również do łączenia ze względu zbyt mają wspólny punkt odniesienia dla połączenia, MAX232 układ jest potrzebne tylko do współpracy z PC, który wymaga wyższego poziomu napięcia (gnd związana jest również w tym przypadku pomiędzy komputerem i MCU) . Jeśli masz możliwość połączenia SPI będzie znacznie szybciej. Alex
Myślę, że temat robi, ale używam SS, MOSI i szpilki miso do wyjścia na atmega128. Mogą być stosowane zarówno, czy są one dedykowane raz użyć dla SPI? [URL = "20Knights http://www.italentshare.com/storage/Midi%% 20Pro/Acoustic_Electric% 20Version/schematic.jpg"] TUTAJ [/URL] to link do mojej ostatniej schemat, mam go wyciągnąć na UART , ale może być używane do SPI, nie zmieniając żadnego z pinów wyjścia na atmega128? J

Szpilki albo pracować jako I / O lub SPI, można zmienić współpracy pomiędzy SPI i I / O w kodzie, ale nie jestem pewien, czy nie będzie problemu z rezystory podłączone do pinów, to prawdopodobnie będzie działać. Należy również zegar i inny pin, aby umożliwić slave, to pin umożliwiają nie może być podłączony do niczego innego, ponieważ podczas włączania / wyłączania tranzystora można również włączyć slave. Również miso / MOSI / clk z także włączyć tranzystorów podczas wysyłania sygnałów, jeśli są one podłączone do tej samej szpilki. Myślę, że byłoby to skomplikowane. Alex

OK. Myślę, że będę się starał UART pierwszy i zobaczyć, czy możemy się tej pracy. Będziemy przesyłania sygnału midi więc nadzieję, że może sobie z tym poradzić. Wielkie dzięki za info! 8)

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back