Duży symulacja Netlist na linux

A

advaitha

Guest
Staram się symulować duże (> 100 elementów), post-layout netlistę parasitc. Tylko narzędzie dostępne jest dla mnie Cadence Spectre. System wykorzystywany jest 8GB RAM i działa na 2 procesory Xeon 2,7 GHz na każdy. Monitor systemu pokazuje, że proces Spectre używa tylko do połowy niewiele więcej niż 3GB pamięci RAM, a następnie zwraca błąd 'Za mało pamięci'. Czy ktoś może zaproponować metodę, aby wyeliminować ten błąd i zakończyć symulację?

Użyj zamiast Hsim lub Nanosim. Wykorzystuje pamięć RAM o wiele bardziej eficiently. 100k elementy Hsim jest pokój z masłem w mniej niż 1G. Bastos

Jaka wersja linux jest obecne wykorzystanie? Niektóre z nich mogą tylko dotyczyć maksymalnie 3GB pamięci. Aby zmniejszyć wymaganą pamięć, lepiej wybrać się uchwycić jakiegoś węzła napięcia i prądu tylko. Zamiast zapisywać cały węzeł.

Linux używam to Redhat 8.0 (wersja jądra bigmem-04-02-20-28.7.i686). ULTRASIM / Nanosim nie są dostępne dla mnie teraz. Dziękuję za sugestie.

Lepiej używać Fedora Core 3 lub 4. Także sprawdzić numer wersji Cadence Spectre. Nowe jest lepsze.

Plik jest za duży do wątku symulacji układu. Szybkość jest bardzo powolny nawet można przeczytać je w systemie. Najlepszą metodą jest pominąć jakiś mały trzonek (takie jak poniżej 1fF) i res (np. poniżej 1MOhm).

advaitha, na 32-bitowym systemie ust IA32/0x86) komputer może tylko odwoływać 4Gig pamięci (2 ^ 32 = 4,294,967,296 bajtów = 4Gig). Linux i inne systemy operacyjne są inteligentne i skonfigurować go tak każdy program może adresuje swoje 4gig pamięci (przy użyciu pamięci wirtualnej). Myślę jednak, że w Linuksie, że 4 koncert podzielony jest na 3 do programu i 1 dla Kernel. Myślę, że są opcje jądra, aby zmienić podział, ale nie wiesz o tym. Jedynym sposobem, aby mieć jeden program do odwołania więcej niż 4Gig pamięci jest użycie 64-bitowych CPU i OS (2 ^ 64> 4Gig). Więc musisz albo zmniejszyć zużycie pamięci lub zmienić arcatecture komputera. Maui

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back